ACTUALIZARE.
Federatia Romana de Rugby a sesizat forurile abilitate in legatura cu incidentul de la finalul partidei Belgia – Spania, din cadrul Rugby Europe International Championship. Ostilitatea centrata pe brigada de arbitri romani, care a judecat partida, contravine nu doar spiritului rugbyului, ci fair-play-ului in general. Nu exista nicio scuza pentru atitudinea violenta de pe teren, un astfel de comportament aducand grave prejudicii imaginii generale a acestui sport.
Valorile acestei discipline trebuie nu doar declarate, ci considerate drept un cod de conduita pentru toti cei implicati in fenomen. Indiferent de cat este de mare presiunea unei partide, indiferent de frustrarile pe care ea le poate genera, contestarea deciziilor unui arbitru nu poate lua forme lipsite de civilizatie, care sa ajunga sa puna in pericol integritatea sa fizica. Ne mahneste faptul ca o competitie de o importanta majora, organizata de Rugby Europe, este scena unor astfel de manifestari, care se cer sanctionate drastic pentru a descuraja repetarea lor.
Respectul pe care il consideram fundamental in sportul cu balonul oval este datorat egalmente tuturor celor implicati intr-o competitie. Nu este optional, nu depinde de victorie, nu poate fi pus intre paranteze. Agresarea unei arbitru nu poate fi tolerata unui atlet, este semnul unor carente de educatie, sportiva si nu numai, dar si un semnal de alarma referitor la ceea ce se poate declansa pe viitor, daca se vor contoriza prea multe circumstante atenuante.
Rugbyul are regulamente clare, foruri abilitate sa evalueze obiectiv diverse situatii si sa ia atitudine in consecinta. Federatia Romana de Rugby are incredere ca autoritatile in domeniu vor sesiza gravitatea situatiei, reafirmand prin masurile luate faptul ca ne dorim sa contribuim cu totii la evolutia pozitiva a acestui sport, in spiritul si valorile sale.
ACTUALIZARE 20.30. Comitetul de desemnare a arbitrilor de la Rugby Europe va analiza fazele de joc de la meciul Belgia – Spania (18-10), implicit arbitrajul lui Vlad Iordachescu, în reuniunea de vineri, de la Poznan (Polonia). Forul mondial, World Rugby, si-a declinat competența, subliniind că delegarea arbitrilor la meciurile din preliminariile Cupei Mondiale 2019, în zona Europa, a fost făcută de Rugby Europe.
Comitetul de desemnare a arbitrilor de la Rugby Europe precizează, într-un comunicat, că așteaptă raportul de evaluare al supervizorului oficialilor meciului Belgia – Spania. Iar fazele de joc ale acestei partide vor fi analizate în cadrul reuniunii din Polonia, cu ocazia Campionatului European U18. Apoi, un comunicat va fi trimis către Comitetul Director al Rugby Europe pentru a fi difuzat.
–––-
Chiar dacă a pierdut cu 25-16 meciul cu Georgia, România a profitat de ce mai mare surpriză a zilei, eșecul Spaniei în fața Belgiei (10-18), iar ”stejarii” s-au calificat direct la Cupa Mondială din 2019, care va fi găzduită de Japonia.
La Bruxelles, pe ”micul Heysel” Belgia a condus cu 12-0 la pauză, grație a patru lovituri de pedepasă, a avut 15-0 cu 10 minute înainte de final, punând sub presiune naționala Spaniei (care învinsese România cu 22-10, cu o lună în urmă).
Ibericii l-au considerat răspunzător pe arbitrul român Vlad Iordăchescu (33 de ani), pe care l-au alergat pe teren pentru a-i cere socoteală la finalul confruntării! ”Nu a pierdut Spania, a pierdut rugby-ul!”, au urlat jucătorii, dar a notat presa locală.
Spaniolii au făcut plângere la federația europeană după prestația arbitrului Iordăchescu la meciul de rugby din Belgia: ”28 de penalități contra noastră, 8 contra Belgiei”
Federația iberică a anunțat că a făcut deja o plângere la federația europeană (condusă de românul Octavian Morariu), pretinzând că, după ce au bătut România, pe 19 februarie au solicitat, fără succes, schimbarea brigăzii pentru acest joc (oficializată din ianuarie).
Legat de maniera de arbitraj, într-o înregistrare postată pe internet, ibericii au numărat 28 de penalități acordate echipei Spaniei (doar 8 împotriva Belgiei) și, în afara altor erori, fragmentarea excesivă și inexplicabilă a jocului.
Spaniolii au făcut plângere la federația europeană după prestația arbitrului Iordăchescu la meciul de rugby din Belgia: ”Pe 19 februarie am cerut schimbarea brigăzii”
”La 19 februarie, după victoria Spaniei împotriva România, am contactat Federația Europeană de Rugby și pe președintele Comitetului de Arbitri Rugby Europa, Patrick Roben, solicitând modificarea brigăzii de arbitri de la meciul Belgia – Spania, crucial pentru calificarea la Cupa Mondială. România avea nevoie de înfrângerea Spaniei pentru a merge în Japonia. Evident, un arbitru român nu era cel mai potrivit pentru această întâlnire. Răspunsul a fost că delegările au fost făcute cu câteva săptămâni în avans, că arbitrul face parte din grupul de elită și că, prin urmare, nu se poate schimba brigada. Cu toate acestea, comisarul de meci a fost schimbat, a fost francezul Michel Arpaillange.
Spaniolii au făcut plângere la federația europeană după prestația arbitrului Iordăchescu la meciul de rugby din Belgia: ”Părtinitor în mod deliberat”
Atât președintele Comisiei de Arbitri a RE, cât și comisarul întâlnirii l-au avertizat pe arbitru că prestația sa va fi analizată cu atenție și că se așteaptă de la el o prestație echidistantă. Noi am depus o cerere la Comisia de Arbitri Rugby Europa (RE), atasând și înregistrarea partidei, pentru verifica dacă prestația românului Iordăchescu a fost părtinitoare în mod deliberat pentru a favoriza interesel României și să acționeze în consecință.
FER regretă reacția unor jucători spanioli care nu și-au putut stăpânii nervii la sfârșitul meciului”, a anunțat federația de la Madrid.
Cum a câștigat Spania în Rusia!
Dacă ar fi să fotbalizăm rugby-ul, un sport unde nu există interese meschine – cel puțin asta e percepția în Ovalia, Spania a bătut în Rusia, 20-13, dar în ultimele secvențe arbitru irlandez Frank Murphy nu a văzut pur și simplu un eseu al gazdelor, care, dacă era transformat, ar fi adus egalarea pe tabelă. De ce n-au mai protestat atunci spaniolii? Sau de ce rușii n-or fi sărit la bătaie!
”Acel eseu neacordat Rusiei nu e singura decizie favorabilă Spaniei. M-am ferit să pomenesc atunci despre erorile de arbitraj, fiindcă, în rugby, nu prea se vorbește despre așa ceva”, spune Marian Burlacu, cel mai bun ziarist de rugby din România. ”Rugby-ul înseamnă asta: pierzi, câștigi, mergi mai departe. Iar fanii, presa se comporta pe masură //www.youtube.com/watch?v=qLrH8yQS_Mg
Marca e de acord: ”Nu fotbalizați rugby-ul!”
Luni, tonul s-a mai ponderat la Madrid, reprezentanții federației cerându-și scuze pentru comportamentul jucătorilor din echipa ”Leilor”.
Iar editorialiștii au mai îndulcit și ei tonul. Protestele lor au au trebuit justificate după recunoașterea valorilor rugby-ului, acolo unde un arbitru greșește din cauză că n-a văzut!
Roberto Palomar, de la ”Marca”: ”Rugby-ul a fost și este considerat o școală de valori în sport. În momentul în care arbitrul fluieră finalul, adversarul devine automat fratele tău, arbitrul devine un alt atlet, publicul se comportă corect și rafinat. Rugby-ul păstrează coduri admirabile, valori intangibile, care nu sunt scrise, dar care sunt transmise în timp, de la o generație la alta. A pune tricoul unei echipe de rugby pe tine înseamnă a accepta un mod special de viață. Toate acestea au fost chestionbile duminică, la Belgia – Spania. Începând cu prestația arbitrului și terminând cu jucătorii spanioli, care au produs un spectacol sărac, cu o imagine nefericită, urmărind și hărțuindu-l pe arbitru, în cea mai proastă tradiție a fotbalului de toate zilele.
Rugby este atât de pur încât oricine poate fluiera. Cu toate acestea, numirea unui arbitru român, a unei țări implicate în lupta pentru calificare, a început să fie pusă sub suspiciune, deși există valori și coduri care ar trebui să-l țină pe românul Iordăchescu departe de orice compromis și de orice suspiciune.
Prestația arbitrului a fost, într-adevăr, jenantă. El a călcat și codurile? Poate. Dar, mai presus de toate, a pierdut Spania în iarbă, cu un joc mediocru”.
Vlad Iordăchescu a fost cel mai bun arbitru român de rugby, potrivit site-ului frr.ro. A participa la multe competiții importante, printre care Campionatul Mondial de juniori (2014), Campionatul Monndial U18 (2018) și partide din Challenge Cup. De precizat că în Rugby Europe International Championship a mai fluierat Marius Mitrea, italian de origine română.
Citiți și Georgia – România 25-16, în Rugby Europe International Championship 2018
România, echipă care n-a ratat prezența la nici un turneu final, a fost ajutată, indirect, de acest rezultat să ajungă la Cupa Mondială, unde va face parte dintr-o grupă cu Japonia (țara gazdă), Irlanda (câștigătoarea Turneului Celor 6 Națiuni) și o echipă care vine din calificări.