În ceea ce priveşte discuţiile în acest sens, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Haralambie Dumitraş, le-a confirmat, dar a precizat că acest lucru nu se va petrece decât eventual după 2019.
”Există unele discuții, într-adevăr, dar acest lucru nu se va petrece decât după Cupa Mondială din 2019, din Japonia. Se vorbește de România și de Georgia. În ceea ce ne privește pe noi, cred că în primul rând noi trebuie să ne provocăm șansa, să învingem mari națiuni pentru a ne găsi locul, să nu așteptăm ca cineva să ne invite la masa celor bogați. Numai noi putem să o facem, cum am mai făcut-o de-a lungul timpului, să fim un partener căutat de adversarii noștri de mare valoare și atunci bineînțeles vom avea locul unde trebuie să fim, în Eight Nations”, a spus, pentru Agerpres, HAralambie Dumitraș.
În urmă cu două luni, antrenorul naționalei de rugby a României, galezul Lynn Howells, a declarat că susține propunerea fostului președinte al World Rugby, Bernard Lapasset, de deschidere a Turneului celor Șase Națiuni către țări din eșalonul al doilea valoric european, prin adoptarea unui mecanism de retrogradare-promovare.
”Se poate observa progresul României din ultimii ani, dar pentru a trece la nivelul următor este nevoie de meciuri cu națiuni din prima grupă valorică. Problema este că aceste națiuni nu ne oferă oportunitatea de a juca împotriva lor”, spunea Howells.
Înainte de a părăsi președinția World Rugby (fostă IRB) pe care o ocupa din 2008, francezul Lapasset a vorbit despre ”deschiderea” Six Nations, într-un interviu acordat ediției online a ziarului Le Figaro.
”Există țările europene din al doilea eșalon precum Georgia, Rusia, România… Iar eu am spus clar: trebuie schimbat formatul Turneului celor Șase Națiuni. Dacă se vrea să meargă spre viitor, această competiție trebuie să se deschidă. Cu un sistem de promovare-retrogradare. Fie direct, fie printr-un meci de baraj. Însă trebuie dată rapid o viziune, o speranță acestor echipe”, declara Lapasset.