Două dintre companiile care își promovează imaginea prin contracte cu Simona Halep au apărat-o vineri seară, după ce sportiva a dezvăluit într-un mesaj public că a fost anunțată că a fost prinsă dopată la US Open.

Pe Facebook, Banca Transilvania a scris: „Curaj, Simona!”. Iar rețeaua de bricolaj Dedeman a asigurat-o pe campioană că rămâne „Mereu alături de tine!”.

Pe lista antidoping a WADA, roxadustat, substanța găsită la Halep în sânge, face parte din categoria eritropoietină (EPO), clasă de hormoni care ajută la oxigenarea sângelui. 

Pentru calitățile de regenerare a organismului, scurtare a timpului de refacere și creștere a performanțelor în timpul întrecerilor, EPO este una dintre cele mai uzitate clase de substanțe în doping, în special la atleți, cicliști sau la canotaj. 

Substanțele din clasa EPO sunt interzise atât în perioada antrenamentelor, cât și în competiții. 

„N-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă”

În declarația sa publică de vineri, 20 octombrie 2020, singura făcută până în acest moment, Simona Halep a subliniat: „De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală”. 

Simona Halep a vorbit despre faptul că n-a luat niciodată în mod „intenționat o substanță interzisă”. 

De ce e dopaj și dacă nu ai fost „în cunoștință de cauză”

Regulamentul WADA prevede, la punctul 2.1: „Este datoria personală a sportivilor să se asigure că nu intră în corpurile lor o substanță interzisă. Sportivii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau metaboliții sau markerii săi găsiți a fi prezenți în mostrele lor” .

În consecință, nu este necesară intenție, culpă, neglijență sau ca sportivul să fie în cunoștință de cauză a utilizării substanței interzise pentru a fi stabilită o încălcare a regulilor antidoping.

Codul WADA:

Din acest punct de vedere, cu două teste pozitive, proba A și B, Simona Halep este considerată dopată, așa cum a explicat pentru Gazeta Sporturilor, șefa Agenției Naționale Antidoping din România, Gabriela Andreiașu.

Elementul de intenționalitate, a precizat Andreiașu, poate ajuta, eventual, doar la mărimea pedepsei, la cât de lungă va fi o eventuală suspendare. La capitolul circumstanțe și pedepse, potrivit șefei ANAD, regulamentul WADA devine mai stufos. 

Dezavantajul Simonei, potrivit aceluiași oficial român, este faptul că substanța, roxadustat nu este secretată de corp, nu apare în organism decât ingestată, prin urmare nu poate fi explicată printr-un „accident biologic”.

Regulile codului WADA sunt atât de stricte încât, în cazul unui medicament interzis, precum cele care conțin roxadustat, la competiții ele nu pot fi nici măcar transportate sau în posesia sportivilor sau ale staffului, nu neapărat ingestate. Păstrarea substanțelor este permisă atunci când există situații de urgență, certificate medical. 

Contează că are substanța „într-o cantitate extrem de mică”?

Din perspectiva verdictului de dopaj, regulamentul specifică faptul că nu contează cantitatea, în cazul substanțelor unde nu există limită. La categoria EPO, cazul Simonei, nu există limită a cantității. 

„Prezența oricărei cantități raportate a unei substanțe interzise sau metaboliți sau markeri în proba unui sportiv va constitui o încălcare a regulilor antidoping”, susține regulamentul WADA la punctul 2.1.3. 

Suspendarea, conform regulamentului invocat de Gabriela Andreiașu, poate varia mult. Poate fi de câteva luni, 2 ani sau 4 ani, totul urmând să fie decis de circumstanțe. 

Procesul în sine de stabilire a pedepsei va dura, la rându-i, o perioadă de câteva luni, au estimat surse din Federația Română de Tenis, având în vedere cazurile anterioare din acest sport. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News