În cazul lui ”Munti”, situația familială scârțâia de mai mult timp și anunța ruptura. Fără contract după despărțirea de Astra Giurgiu, fostul fotbalist de la Metalul Bocșa, FCM Reșița, FC Olt, Inter Sibiu, Dinamo, Cercle Bruges, FC Köln, Wolfsburg, Steaua, CFR, FC Argeș, Vaslui și de la ”U” Cluj s-a retras la Reșița, fiind preocupat de partide de vânătoare și de petreceri alături de prieteni. Un exemplu de seriozitate în trecut, atitudine fără de care nu ar fi putut avea o carieră impecabilă (1991-2007 la națională, 134 de convocări și 16 goluri), Dorinel s-a metamorfozat, peste noapte, într-un personaj negativ.
Ionel Ganea, ani la rând coleg de cameră cu ”Neamțul” la prima reprezentativă, a răbufnit și a dezvăluit că acesta nu a fost niciodată un sfânt, așa cum îl credeam cu toții, ci a ales prietenia paharului încă din perioada în care era fotbalist. Iar această legătură ar fi fost întărită, nicidecum slăbită, în ultima perioadă. ”Bea până se pișa pe el! Mergea cu lăutarii la băutură prin București. Venea în cantonament rupt de beat!”, l-a făcut praf ”Ganezul”.
Ionel Ganea îl face praf pe Dorinel Munteanu, care afirmase că ”Găniță” l-a amenințat cu bătaia până și pe selecționerul Emeric Ienei: ”Bea până se pișa pe el! Mergea cu lăutarii la băutură prin București! Venea în cantonament rupt de beat!”
”S-ar scrie lejer două cărți despre Dorinel! Lumea nu știe multe. Are mari probleme de caracter, dar astea nu sunt singurele. Simona este o fată serioasă, de casă, și nu este întâmplător că s-a ajuns aici”, spune, enigmatic, un cunoscut de-al ”Piticului”. Mijlocașul a jucat fotbal până la 39 de ani. Fără o viață extrasportivă exemplară, pare aproape imposibil de atins o astfel de cifră. Sau ar fi putut și alfel, dacă îl luăm ca etalon pe Daniel Pancu, și el un petrecăreț! Longevitatea sportivă are sau nu legătură directă cu viața de dincolo de gazon? Și, totuși, cum și-a ascuns atât de bine Dorinel Munteanu viciile, în special pe cel al băuturii, atât de invocat, cu tărie, de către Ganea? Totul pare învăluit în mister, dar câțiva apropiați știu adevărul și nu sunt deloc surprinși de întorsătura pe care au luat-o lucrurile în cazul lui.
Are dosar penal
Dorinel Munteanu a fost condamnat, la finalul lunii octombrie, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului.
Conform datelor deţinute de portalul intanţelor de judecată, magistraţii au stabilit “pedeapsa de opt luni închisoare în sarcina inculpatului Munteanu Dorinel Ionel sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” şi au suspendat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani, perioadă în care acesta nu are voie să conducă.
Incidentul în urma căruia fotbalistul a intrat în belele ar fi avut loc în urmă cu patru ani, scrie spynews.ro. Asta înseamnă că faptele lui de ”haiducie” datează de mai mulți ani.
Dacă este adevărat, înseamnă că Dorinel Munteanu a comis respectiva faptă în perioada în care era antrenor la Oţelul Galaţi, înainte sau după câştigarea campionatului.
Colegi la Steaua, colaboratori la Mordovia Saransk
După ce divorțul de Simona a intrat pe rolul instanțelor, s-a speculat că Dorinel Munteanu ar avea o relație cu soacra lui Daniel Oprița. Varianta pare greu de crezut, fantezistă, fiindcă mama Nadiei Oprița are peste 50 de ani! Dar iată datele seci ale cazului. Reșițean de-al lui, Daniel Oprița (34 de ani), retras din activitate, a fost coleg la Steaua cu Dorinel Munteanu. Sunt parteneri de pescuit și prieteni de familie.
Munteanu și Oprița au împărțit bucurii în tricoul roș-albastru. Au fost parteneri la istorica victorie cu Valencia, din ”16”-imile Cupei UEFA, succes decis la loviturile de departajare, după 2-0 în retur. Atunci, în 2005, Oprița a făcut un meci mare din postura de mijlocaș dreapta, la fel și Dorinel, chiar dacă a ratat la penalty-uri (omul meciului a fost însă Andrei Cristea, autorul unei ”duble”).
Munteanu și Oprița au fost nespărțiți și după episodul Steaua. În ianuarie 2013, Oprița a semnat cu formația din prima liga rusă Mordovia Saransk, trupă antrenată pe atunci de Dorinel Munteanu. Echipa nu s-a salvat de la retrogradare, iar enclava românească pe care fostul mijlocaș al Generației de Aur o construise acolo s-a spart. Dorinel a plecat, iar Oprița a încheiat și el experiența rusească. Dorinel a dorit să-l care după el pe Oprița și la ”U” Cluj. Transferul nu s-a mai făcut.
Dorinel Munteanu și Daniel Oprița au luat-o amândoi pe calea antrenoratului. Primul a făcut performanță, cucerind campionatul cu Oțelul Galați, în 2011, primul titlu ajuns vreodată în Moldova, iar cel de-al doilea este la început de drum și tot dă târcoale pe la FC Voluntari, după ce, o scurtă perioadă, i-a fost ”secund” lui Mirel Rădoi la Steaua, de unde a plecat pentru a deveni ”principal” la Juventus Colentina (Liga a III-a).
O soacră cu dare de mână!
Divorț declanșat de astă-vară
Scandalul dintre soții Munteanu a avut punctul culminant pe 21 iulie 2015, când Dorinel Munteanu a depus pe masa judecătorilor cererea de divorţ (ulterior, instanţa a decis crearea unui dosar separat, pentru împărţirea averii).
Dorinel Munteanu le-ar cere magistraţilor să constate că el a contribuit substanţial la veniturile familiei, cerând ca împărţirea averii să se facă în acord cu această contribuţie.
Primul termen de judecată a fost stabilit la jumătatea lunii ianuarie. Simona a cerut strămutarea procesului la altă judecătorie, temându-se de influența lui Dorinel în dosarul de partaj, însă cerea a fost refuzată.
“Că mă despart, că nu mă despart, e treaba mea! Până acum, nu aţi ştiut nimic, ca şi jucător, ca şi fotbalist, nu aţi ştiut nimic de viaţa mea şi acum, dintr-o dată, toată lumea e interesată. Viaţa mea a fost o viaţă liniştită până acum şi de-acum va fi tot aşa”, a comentat Dorinel Munteanu, pentru Antena Stars.
Simona Munteanu: ”Când are meci, mă rog şi citesc din Biblie”
La 20 de ani de la Cupa Mondială din 1994, SportNews a realizat un maraton jurnalistic, vorbind cu toți eroii de la World Cup 1994. Printre ei, și cu Dorinel Munteanu. AICI, detalii.
Simona şi Dorinel Munteanu se cunosc de 27 de ani. ”Ne înţelegem foarte bine. Atunci când sunt mici neînţelegeri, el face primul pas înapoi şi îi pare rău că s-a certat. Ne cunoaştem de atâta timp, asta ne ajută să trecem repede peste unele mici discuţii inerente de familie”, explică Simona Munteanu. ”Îmi este imposibil să urmăresc un meci de fotbal. Emoţiile pe care le am pentru soţul meu sunt foarte mari. Când el are meci, mă retrag într-o cameră şi să citesc din Biblie. Doar aşa mă pot linişti”, spunea atunci consoarta lui ”Munti”. ”Este o fire energică şi chiar explozivă, aşa cum îl cunoaşteţi şi ca antrenor”, a mai explicat Simona.
Cum s-au cunoscut? ”El era jucător la Metalul Bocşa, din localitatea de unde eram eu. Printr-o verişoară, mi-a transmis că vrea să mă cunoască. Aflasem că e fotbalist, iar în clipa în care ne-am întâlnit i-am spus foarte clar că nu mă interesează o relaţie pasageră. Ne-am plăcut reciproc”. Întrebată dacă nu i-a fost greu mereu departe de un soţ întâi fotbalist, apoi antrenor, Simona afirmă: ”Ba da! Dar nu avem ce face”. Ultima vacanţă împreună: ”În Mauritius şi în Dubai!”.
Se alintau ”Papi” şi ”Draga mea”
Simona şi Dorinel se alintau reciproc ori de câte ori au avut ocazia să o facă. ”El îmi spune «Draga mea», iar eu îi spun ”Papi”. De fiecare dată când ne întâlnim, singurul lucru pe care mi-l doresc este ca el să-şi închidă telefoanele şi să uite total de fotbal”, a mai spus, la vremea respectivă, Simona.
S-a anunţat că a murit în accidentul aviatic din 1995
În dimineaţa zilei de vineri, 31 martie 1995, la ora 9.10, aeronava “Muntenia” a companiei Tarom, care zbura pe ruta Bucureşti – Bruxelles, se făcea praf şi pulbere pe câmpul de la Baloteşti, omorând pe loc 60 de oameni. Cu două zile înainte, Dorinel Munteanu jucase pentru România împotriva Poloniei (2-1), în preliminariile Euro 1996, alături de Tibi Selymes, coechipierul său de la Cercle Bruges (Belgia). Pe 31 martie 2008, ”Libertatea” făcea o dezvăluire senzaţională: “Munti” şi coechipierul său au evitat “la mustaţă” să se afle în avionul morţii! “Când aveam miercuri acţiune la naţională, eu şi Tibi alegeam să ne întoarcem în Belgia în ziua următoare. După partida cu Polonia, am prins ultimele bilete în avionul de joi. Dacă nu am fi găsit pentru ziua aceea, am fi luat pentru vineri, chiar la cursa aia blestemată”, a dezvăluit Dorinel Munteanu.
Soacra lui şi-a revenit cu greu din şoc
Ce-i cu povestea cu anunţul cum că a murit în accident? Tot Dorinel răspunde: “Da, a fost o ştire la radioul naţional, unde au anunţat că şi eu, şi Tibi eram în cursa care s-a prăbuşit. Îţi dai seama ce a fost acasă, în sufletul familiilor noastre? Mai ales că nu existau telefoane mobile, să suni imediat şi să explici ce şi cum… Într-un final, am sunat de la sediul clubului Cercle Bruges, din Belgia. Am prins legătura acasă şi i-am liniştit pe toţi. Soacră-mea nu credea în ruptul capului că nu am fost în avion, chiar şi după ce mi-a auzit vocea. Aşa era de speriată! Dumnezeu să-i ierte pe toţi cei morţi atunci, că n-aveau nicio vină!”.
Mama lui a fost femeie de serviciu
Dorinel s-a născut la Grădinari (judeţul Caraş Severin) şi nu a avut o copilărie cu lapte şi miere. “Maică-sa, Maria, era nemţoaică la origine, Berger era numele ei de fată. A fost o femeie cinstită şi vrednică, dar amărâtă. Lucra femeie de serviciu la şcoala din sat”, a declarat localnicul Gheorghe Creiniceanu pentru ”Libertatea”, în 2008. Mama lui “Munti” a murit în 1991, după ca a făcut aprindere la plămâni, când încă nu împlinise 61 de ani şi băiatul ei tocmai debutase la naţională.
Mergea la meciuri în portbagaj
Mihai Mărăşescu, profesor de sport în Grădinari, a povestit că, în copilărie, Dorinel Munteanu făcea orice pentru pasiunea lui, sportul: “Îşi dorea atât de mult să facă sport, încât atunci când mergeam în deplasare la unele meciuri de fotbal se arunca direct în portbagajul Daciei cu care plecam! Se buluceau câte zece în maşină, dar Dorinel alegea mereu portbagajul. Îi plăcea lui acolo!”, a declarat Mărăşescu pentru ”Libertatea”, în acelaşi an.
Falimentar în afaceri
Dacă în cariera de fotbalist şi de antrenor a avut succes, lui Dorinel Munteanu nu i-a mers prea bine în afaceri. În 2004 s-a asociat cu Aurel Marinescu, impresarul său, şi a înfiinţat firma de transport de mărfuri Munti Spedition SRL, care a dat rapid faliment. Ulterior, antrenorul a cumpărat un teren lângă lacul Trei Ape, pe care voia să construiască un complex cu hotel şi căsuţe din lemn, dar proiectul a eşuat.
Pasionat de şah, pescuit şi de vânătoare
Dorinel Munteanu e unul dintre tehnicienii care pune mare accent pe tactică. Pasiunea pentru strategie o are din copilărie. Mihai Mărăşescu, fostul lui profesor de sport, povestea: “Era în echipa de şah a şcolii din Grădinari. I-a plăcut la început, dar se supăra dacă pierdea câte o partidă şi nu mai scoteai o vorbă de la el cu orele, aşa de îmbufnat era. Până la urmă, a ales bine şi s-a concentrat spre fotbal”.
În afara şahului, Dorinel este pasionat şi de vânătoare şi pescuit. ”Pentru mine, vânătoarea şi pescuitul sunt modul ideal de a mă relaxa după meciuri. Când am timp liber, profit de orice moment să vânez şi să pescuiesc. Nu am preferinţe. Pescuiesc orice, crap, păstrăv, ştiucă, la Dunăre sau la râuri, la mine la Caraş. Nu pescuiesc niciodată în rezervaţii”, a declarat ”Munti” pentru SportNews.ro.
Carte de vizită
Dorinel Munteanu
Data naşterii: 25 iunie 1968
Înălţime: 1.70m
Post: mijlocaş central
Cariera ca jucător: Metalul Bocşa (1986-1987), FCM Reşiţa (1987-1988), FC Olt (1988-1989), FC Inter Sibiu (1989-1991), Dinamo (1991-1993), Cercle Brugge (1993-1995), FC Koln (1995-1999), Wolfsburg (1999-2003), Steaua (2003-2005), CFR Cluj (2005-2006), FC Argeş (2006-2007), FC Vaslui (2007-2008), Universitatea Cluj (2008), Steaua (2008), Universitatea Cluj (2009)
Meciuri/goluri: 529/80
Meciuri/goluri la naţională: 134/16
A participat la turneele finale de Campionat Mondial din 1994 şi 1998 şi la turneele finale de Campionat European din 1996 şi 2000.
Cariera ca antrenor: CFR Cluj (2005-2006), FC Argeş (2006-2007), FC Vaslui (2007-2008), Universitatea Cluj (2008), Steaua (2008), Universitatea Cluj (2009), Oţelul Galaţi (2009-2012), Dinamo (2012), Mordovia Saransk (2012-2013), Kuban Krasnodar (2013), FK Qabala (2014) și Astra Giurgiu (2015).
A câştigat titlul în sezonul 2010-2011 cu Oţelul Galaţi.