Simona Halep

Cel mai mare triumf înregistrat anul acesta de sportul românesc a avut loc pe 9 iunie. În această zi, Simona Halep a câștigat titlul la Roland Garros, prima ei victorie într-un turneu de Mare Șlem. Succesul este cu atât mai remarcabil, cu cât a venit după trei astfel de finale pierdute (Roland Garros 2014 și 2017 și Australian Open 2018). Anul remarcabil al constănțencei a fost confirmat de locul 1 WTA și de de titlul de campioană mondială primit din partea Federației Internaționale de Tenis (ITF).

Naționala de fotbal U21

Tricolorii mici au produs cea mai plăcută surpriză la nivelul sporturilor de echipă din România, calificându-se la Campionatul European, după o absență de 21 de ani. Elevii antrenați pe durata preliminariilor de Daniel Isăilă și mai târziu de Mirel Rădoi au reușit performanța de a câștiga o grupă din care au făcut parte, printre altele, Portugalia (1-1 acasă și 2-1 în deplasare), Elveția (1-1 acasă și 2-0 în deplasare) și Țara Galilor (0-0 în deplasare și 2-0 acasă).

Ovidiu Ionescu

Ovidiu Ionescu a scris, în septembrie, o pagină de istorie pentru tenisul de masă românesc. Buzoianul de 29 de ani a câștigat argintul în proba masculină de simplu a Campionatelor Europene de la Alicante (Spania). Medalia cucerită de Ovidiu Ionescu, singura pentru România la Alicante, este doar a treia medalie continentală pentru tenisul de masă masculin în proba de simplu, după cele câștigate de Radu Negulescu, argint, în 1960 la Zagreb (Croația) și de Adrian Crișan, bronz, în 2012, la Herning (Danemarca).

Volei Alba Blaj

Cea mai mare performanță din istoria participării echipelor feminine de volei românești în Liga Campionilor a fost bifată, în mai, de Volei Alba Blaj. Aceasta s-a calificat în premieră în Final Four-ul Ligii Campionilor, ajungând până în finală, unde a cedat cu 3-0 în fața celei mai puternice echipe din lume, Vakif Bank Istanbul (Turcia).

Robert Glință

Robert Glință, marea speranță a natației românești, a devenit vicecampion european la 50 de metri spate, în august, după o finală extrem de strânsă. Glinţă a fost al doilea cu timpul de 24 de secunde și 55 de sutimi, rezultat ce reprezintă o performanţă deosebită pentru înotul românesc. Precedenta medalie de argint la Europene fusese obţinută de Dragoş Agache, la 50 de metri bras, la ediţia din 2010.

Ana Maria Brânză

Deținătoarea medaliei olimpice de aur în proba pe echipe a făcut o figură frumoasă la Campionatele Mondiale de scrimă de la Wuxi (China), unde a câștigat medalia de argint, după ce a fost învinsă cu 13-9 în finală de italianca Maria Navarria. Ana Maria Brânză a fost singurul mebru al delegației României care a reușit să urce pe podium.

Handbalistele lui SCM Craiova

Handbalul feminin românesc a dat lovitura în Europa cu SCM Craiova. Oltencele au câștigat Cupa EHF, după o finală dramatică, în dublă manșă, cu formația norvegiană Vipers Kristiansand. Învinse în tur cu 26-22, reprezentantele noastre au făcut un retur fabulos în fața propriilor suporteri și s-au impus cu 30-25, câștigând trofeul la un gol diferență.

Ionela-Livia Lehaci și Geanina Beleagă

Echipajul feminin de dublu vâsle categorie uşoară al României, format din Ionela-Livia Cozmiuc şi Gianina-Elena Beleagă, a obţinut medalia de aur, în septembrie, la Campionatele Mondiale de canotaj pentru seniori, de la Plovdiv (Bulgaria). Cozmiuc şi Beleagă au încheiat cursa cu timpul 6 minute, 50 de secunde și 71 de sutimi. Pe poziţia a doua s-a clasat un echipaj american, iar pe trei a terminat un echipaj olandez.

Handbaliștii lui Dinamo

Dinamo a reușit în premieră depășirea fazei grupelor în Liga Campionilor la handbal masculin. Reprezentanții țării noastre au câștigat grupa D, din care au mai făcut parte Wisla Plock (Polonia), Elverum Handball (Norvegia), CB Ademar Leon (Spania), Riihimaki Cocks (Finlanda) și Wacker Thun (Elveția), și vor juca în play-off-ul pentru accederea în optimile de finală cu trupa portugheză Sporting.

Raluca Strămăturaru

Cea mai bună clasare a unui sportiv român la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 a fost obținut de Raluca Strămăturaru. Locul 7 obținut de aceasta în proba individuală de sanie este echivalentul unei medalii, ținând cont de condițiile improprii de pregătire din țară. A fost cea mai bună performanță a României la Jocurile Olimpice de Iarnă, din 1994 încoace, la Lillehammer, atunci când Ioan Apostol și Liviu Cepoi au încheiat finala în proba de dublu sanie pe locul 6.

 
 

Urmărește-ne pe Google News