Fin observator al acestor evenimente, Mihai Rusu a făcut o radigrafie a motivelor pentru care sportul românesc este în picaj liber.
”Totul pornește de sus, de la conducerea sportului românesc! În primul rând, politizarea sportului a avut un efect nefast. Sunt președinți la MTS, la COSR, de federații, implicați politic. Gala Bute și alegerile de la LPF, când s-a mizat pe noul șef, Gino Iorgulescu, pentru că ține aproape de oameni politici, sunt elocvente. Astfel a fost posibil ca MTS să aloce 13 milioane de euro în 12 ani pentru pensiile viagere. Aștept să vă acum cine răspunde pentru această ”mărinimie” a MTS”, și-a început radiografia fostul tenismen de performanță.
Analistul sportiv a continuat: ”Finanțarea e un alt capitol ”interesant”. În ultimii doi ani s-au ”pompat” 425 de milioane de euro pentru 17 baze sportive. Apoi, statul finanțează cu 80 de milioane de euro sportul profesionist, în condițile în care, de exemplu, UEFA interzice acest lucru. Urmează evaziunea fiscală. Numai fotbalul are 133 de milioane de euro datorii la stat. Sunt cluburi care au intrat în insolvență, iar altele care au dispărut, lăsând în urmă datorii imense. Nu știm care este paguba lăsată de aceste grupări. În plus, subminarea bugetului de stat este ”consolidată” prin contractele civile, nu de muncă, ale fotbaliștilor”.
Mihai Rusu a atacat apoi direct fotbalul: ”La fotbal este haos. FRF are pe site-ul oficial două statute: cel de pe vremea lui Sandu, și cel al lui Burleanu! Ambele sunt însă anticonstituționale, antidemocratice și antieuropene! Iar actualul șef al FRF, prin cumul de funcții pe care-l are, face un abuz. El îndeplinește și activitate organizatorică, și pe cea financiară și administrativă, practic conduce totul la FRF. Lucru cât se poate de fals, pentru că executivul se bate cap în cap cu puterea administrativă. Asta o spun atât Constituția României, cât și cea a Uniunii Europene. În plus, văd că șeful FRF are numai drepturi, în schimb lipsesc controlul și sancțiunile. Iar, în afara comisiei de cenzori, care a fost aleasă, celelalte comisii au fost numite de către Comitetul Executiv al FRF. Așa se crează sistemul. Cum să mai fie comisiile independente, dacă sunt subordonate? Apoi, nu scrie nicăieri că statutul FRF este făcut după Constituție. Iar respectarea Constituției României este obligatorie!”. În final, Rusu a venit cu soluția: ”Propun reformarea urgentă a jurisdicției sportive din România și preluarea reglementărilor Comisiei Europene pentru Sport!”.