Conform Regulamentului publicat ieri în Monitorul Oficial, se pot practica activitățile sportive individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane și în aer liber doar în următoarele ramuri sportive:
a) aeronautică;
b) alpinism;
c) atletism: probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății, aruncarea suliței;
d) automobilism sportiv;
e) bob, skeleton și sanie: pregătirea pe role sau piste sintetice;
f) caiac: caiac sprint, rafting, stand-up paddle, caiac pe ape repezi;
g) canotaj;
h) ciclism: ciclism rutier, mountain bike;
i) echitație;
j) golf;
k) karting;
l) modelism;
m) motociclism;
n) tenis: proba de simplu;
o) tir cu arcul;
p) tir sportiv;
q) schi biatlon: probele practicate pe role sau piste sintetice;
r) yachting: windsurfing, bărci cu vele.
Ordinul comun al MT şi MTS prevede că „este permisă tuturor practicanților, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc.).”
Bazele sportive pot fi redeschise publicului
Disciplinele sportive mai sus enumerate pot fi practicate în aer liber şi în interiorul unor baze sportive, dacă acestea sunt împrejmuite, fiecare punct de acces este păzit, se face triajul epidemiologic al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporale la intrare.
Accesul este permis în funcție de capacitatea bazei sportive, pentru a evita aglomerația, numai pe bază de programări prealabile.
La intrarea în bază, sportivii vor fi trecuți pe un tabel nominal, pentru a facilita ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-CoV-2. Nu va fi permis accesul public la spațiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (dușuri, saună, vestiar, sală de fitness, sală de masaj, sală de mese etc.).
„Este permisă utilizarea toaletelor, cu condiția ca acestea să fie dezinfectate după fiecare persoană care le folosește.”
Ordinul nr. 583/842/2020 al MT şi MTS
Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis, dar, prin excepție, copiii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă.
Fiecare bază sportivă ar trebui să dispună de cel puțin o cameră suplimentară ce nu comunică cu celelalte spații, unde persoanele care au simptomatologie COVID19 în timpul antrenamentului/al lucrului vor fi izolate până la un consult de specialitate/evacuare.
În bazele sportive va fi permisă doar practicarea activităților sportive pe terenuri în aer liber. Desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.
Între cei care practică ciclismul, o distanţă de minimum 10 metri
Ordinul comun al MT şi MTS prevede că „pe tot parcursul antrenamentului trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context.”
„Este interzisă eliminarea salivei în spațiul de antrenament.”
Ordinul nr. 583/842/2020 al MT şi MTS
Materialele și echipamentele sportive (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosite exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectate complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
Ordonul MT şi MTS enumeră o serie de condiţii specifice ce trebuie respectate pentru fiecare ramură sportivă în cadrul căreia pot fi practicate activităţi în aer liber.
La tenis – proba de simplu, de pildă, pe teren este permis accesul a cel mult trei participanți (2 jucători, 1 antrenor/medic etc.) şi e interzis accesul copiilor de mingi. Nu este permisă schimbarea terenurilor, iar, în măsura în care este posibil, jucătorii își vor marca propriile mingi și le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârșitul meciului de tenis, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente ce nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.
Pentru cei care practică ciclismul, distanța de siguranță între sportivi trebuie să fie de minimum 10 metri, conform ordinului MS şi MTS.
Tot minimum 10 metri ar trebui să fie şi distanța între sportivi, în timpul probelor de alergare.
După antrenament, echipamentul folosit trebuie pus direct într-o pungă de plastic închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălat/curățat la o temperatură de minimum 80°.
Ordinul prevede că nerespectarea acestor reguli se constată și se sancționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și Hotărârii Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!