Stadionul din Ghencea, cu o capacitate de 31.254 de locuri, a fost reconstruit pe locul fostei arene.

Are spații VIP, loje și parcare, sală de forță și de recuperare, un restaurant, magazine și găzduiește muzeul CSA Steaua.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe noul stadion Steaua

De asemenea, complexul dispune de spații de cazare pentru sportivi: 24 de camere cu un total de 48 de locuri de cazare).

Fotoreportul Libertatea a făcut câteva poze și în vestiarul gazdelor, acolo unde era așezat deja echipamentul CSA Steaua, echipa din Liga 3.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

94.672.020 milioane de euro

a costat construcția noii arene din Ghencea.

Cinci ani
de la ultimul meci

Au trecut mai bine de 5 ani de la ultimul meci jucat în Ghencea. La 22 martie 2015, FCSB o învingea pe Viitorul cu 4-1. Cristi Tănase de două ori, Raul Rusescu și George Țucudean sunt cei care au punctat pentru gazdele de atunci, fostul dinamovist fiind chiar ultimul marcator al stadionului!

Iar pe 28 august 2018 a fost organizat ultimul eveniment festiv de la vechiul stadion Steaua și a intrat primul buldozer în arena pe care s-a scris atâta istorie. Au trecut ceva mai mult de doi ani, timp în care s-a muncit asiduu pentru bijuteria de azi.

Inaugurarea, programată în aprilie

Ziarul ”Observatorul Militar”, oficiosul MApN, beneficiarul arenei din Ghencea, anunță că primele meciuri din Ghencea vor putea avea loc abia în aprilie 2021.

Meciul inaugural ar putea fi programat pe 9 aprilie, data la care a fost inaugurat vechiul stadion în 1974!

Momentan, nu s-a stabilit niciun adversar pentru inaugurare, dar fanii CSA Steaua se gândeau tot la varianta OFK Belgrad. În 1974, arena originală din Ghencea a fost inaugurată tot în compania echipei sârbe, scor 2-2.

Din punctul meu de vedere, un meci de inaugurare trebuie să fie unul pe care să îl țină minte toți pentru tot restul vieții. Sunt mai mult echipe pe care le luăm în calcul la momentul ăsta – și din străinătate, desigur.

Mădălin Hîncu, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua:

Și pentru
meciuri de rugby

Stadionul Steaua va fi omologat și pentru rugby, iar dacă o anume echipă sau naționala României va dori să evolueze aici, o va putea face.

Clubul Sportiv al Armatei deține și echipă la această disciplină sportivă. Ultimul titlu câștigat de Steaua a fost în 2006. În Complexul Sportiv din Ghencea continuă să fie disponibil un teren separat, destinat exclusiv pentru meciurile de rugby.

Hotel sub
peluză

Sub una dintre peluze, cea la care era amplasată tabela pe vechea arenă și unde stăteau suporterii de la Sud, va fi finalizat în același timp cu stadionul un minihotel. Vor fi 24 de camere în care se va putea sta în cantonament, așa cum se întâmpla pe vremuri sub tribuna a II-a, acolo unde erau și restaurantul, vestiarele și un minihotel.

În plus, tot sub această peluză va fi disponibilă și o încăpere de mari dimensiuni, cu destinația de sală de forță.

Construit
de vietnamezii

Sute de muncitori vietnamezi au lucrat în proiectul României pentru Euro 2020. Asiaticii au construit stadioanele Ghencea și Giulești, cele mai mari arene modernizate în vederea turneului final din care țara noastră va găzdui patru partide.

De ce au apelat constructorii la forță de muncă din Asia? Permisele lor de muncă sunt acordate în baza contractelor pe care le obțin în România, deci ei nu-și permit să renunțe, pur și simplu, la joburi și să rămână totuși la București. Și nu doar din Vietnam sunt muncitori pe șantiere. Mai vin din Sri Lanka, Nepal, Turcia și India.

Istoria
vechiului Ghencea

1970 e anul în care s-a luat în discuție ridicarea unei arene. Căpitanul-inginer Gheorghe Marinca a întocmit planul, iar în vara lui 72, cel ce urma să fie șeful șantierului avea deja creionat proiectul. Stadionul avea să aibă între 25.000 și 30.000 de locuri, iar tribunele urmau să fie construite din 3.500 de gradene. Puse cap la cap, însumau 14 kilometri. 70 de kilometri de șipci de stejar doar pentru tribune! Enorm pentru un stadion din România.

Și asta n-a fost tot. A fost prima arenă din România construită special pentru fotbal. Gazonul era la doar câțiva metri de primul rând al tribunei. Ceva cu totul deosebit pentru acele vremuri.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 21

Urmărește-ne pe Google News