Suporterii, strânși în jurul stadionului din Budapesta pe care urma să înceapă meciul, au vrut să-și exprime solidaritatea cu comunitățile de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali, precum și să protesteze împotriva legislației anti-LGBT promovate de guvernul maghiar, arată sursa citată.

Pe rețelele de socializare, unii fani s-au plâns că autoritățile maghiare le-au oferit două variante: fie înmânează steagul polițiștilor, fie nu îl mai afișează.

Inițial, presa internațională a scris că UEFA a fost cea care a interzis afișarea acestor steaguri, care ar putea fi considerate simboluri politice. Forul european a respins însă acuzațiile și a transmis că „responsabilitatea aparține autorităților locale”.

„UEFA a informat ieri federația din Ungaria că steagurile în culorile curcubeului nu sunt simboluri politice și fac parte din campania UEFA Equal Game, prin care se promovează lupta împotriva discriminărilor. Astfel, steagurile vor fi acceptate în stadion”, a transmis forul condus de Aleksander Ceferin.

Iluminarea Allianz Arena în culorile LGBT, interzisă de UEFA

Un alt incident legat de minoritatea LGBT a avut loc pe 23 iunie, la partida Ungaria-Germania. Autoritățile locale din Munchen au dorit să ilumineze Allianz Arena în culorile LGBTQ, pentru a promova lupta împotriva discriminării. UEFA a interzis însă acest lucru, pe motiv că ar fi un gest de natură politică.

Premierul maghiar Viktor Orban și-a anulat în ultimul moment prezența în tribună la partida respectivă, având în vedere situația tensionată.

Primarul din Munchen, Dieter Reiter, a decis ca alte clădiri din oraș să fie iluminate în seara meciului în culorile comunității LGBT.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News