Căpitanul de la Sevilla, Ștefan Iovan, 59 de ani, zice că nu va lăsa pandemia să-i strice ziua. ”Mă întâlnesc la stadion cu Adrian Bumbescu și cu Marius Lăcătuș. Cu Pițurcă vorbesc la telefon. 7 mai reprezintă pentru noi, cei care am ridicat deasupra capului Cupa Campionilor Europeni, cea mai frumoasă zi cu care am rămas din cariera de fotbaliști. O zi frumoasă avem pe lumea asta!”, a spus fostul fundaș pentru Libertatea.
”Moțăței” crede că Steaua 86 a fost cu adevărat o generație specială: ”S-au potrivit toate posturile. Trei jucători dacă nu ar fi fost în acea echipă și ar fi fost alții nu am fi reușit acea performanță istorică. Am fost o echipă frumoasă, nebuni și foarte buni fotbaliști”.
Iovan este conștient că performanța Stelei va fi imposibil de repetat mult timp de acum înainte de vreo echipă românească: ”E greu să te lupți cu «balaurii» cu sute de milioane de euro. Cred însă că e mai ușor pentru naționala României, cu generația asta tânără să depășească performanța Generației de aur de la Mondialul din 94”.
Ștefan Iovan, care a purtat banderola de căpitan în finala de acum 34 de ani în absența căpitanului de drept al Stelei de atunci, Tudorel Stoica, este în prezent coordonatorul centrului de copii al CSA Steaua.
În timpul izolării stau la Domnești și lucrez la strategia de a coopta juniori buni de 16 ani de la școlile de fotbal particulare care au probleme în această perioadă. Îi pregătim un an-doi ca să-și promovăm la echipa mare”
Ștefan Iovan
Bumbescu: “Ziua de 7 mai ne mai unește. Păcat că nu ne întâlnim mai des”
Adrian Bumbescu, 60 de ani, un alt fundaș de fier al Stelei 86, privește în urmă cu mândrie. ”Au trecut ani și important este că lăsăm ceva în urma noastră”, a precizat ”Bumbi” pentru Libertatea.
Fostul stoper a mai spus: ”Trecem printr-o perioadă grea, dar de 7 mai ne sunăm mereu între noi. Asta ne mai unește. Din păcate, anul ăsta l-am pierdut pe «fratele meu» Ilie Bărbulescu. Îi spuneam lui Pițurcă, ce bine ar fi să ne întâlnim în fiecare lună, așa cum fac handbaliștii din generația lui Cristian Gațu și Cornel Oțelea”.
Glume cu colegii de școală
Chiar dacă recunoaște că nu a fost prea bun prieten cu mingea, lui Bumbescu i-a plăcut de mic fotbalul. ”La 9 ani ieșeam cu mingea afară cu noaptea-n cap. Foștii colegi de la Școala Generală nr. 11 din Craiova, cu care mai țin legătura, fac mereu mișto de mine. Zic: «Bumbescu a câștigat Cupa Campionilor Europeni, iar în clasa a IV-a se ruga de noi să-l băgăm și pe el în echipa școlii»”.
“Iordănescu s-a pregătit la Forban pentru finală”
Bumbescu își reamintește amuzat de intrarea-surpriză a lui Anghel Iordănescu în finala cu Barcelona.
”Nu știam că va intra. El se retrăsese, era antrenor secund. După aceea am făcut niște legături. Înaintea meciului și-a luat tricoul pe el la vestiar. L-am întrebat de ce se echipează și ne-a spus ca să fim la număr, pentru că eram 16 pe foaie. Când am dat filmul și mai înapoi am înțeles de ce venea el în alergare în urma noastră la Forban. Eu cu alți veterani din echipă rămâneam mai în urmă, alergam în ritmul nostru și ne miram când ne trezeam cu nea Puiu în spatele nostru. El se pregătea, de fapt, pentru finală”, a povestit Bumbescu.
“Am luat cartonaș galben din cauza lui nea Puiu”
”Bumbi”, în prezent antrenor la Centrul de copii al CSA Steaua, nu uită și chiar a vrut să-i reamintească lui Iordănescu că a luat un cartonaș galben din cauza lui: ”A pierdut o minge și nu s-a mai repliat. Ce reacție era să mai aibă la 37 de ani, cât avea atunci nea Puiu. Iar eu am fost obligat să opresc prin fault contraatacul catalanilor. Din cauza asta am fost suspendat pentru primul meci cu Anderlecht din ediția următoare, când am pierdut cu 3-0 la Bruxelles”.
“Dacă stau lângă stadionul Ghencea, în timpul izolării ies în fiecare dimineață și alerg pe stadionul de rugby. Apoi, merg în Militari să stau cu nepotul meu, care este în clasa a patra”
Adrian Bumbescu
Caseta meciului
Steaua – FC Barcelona 0-0, 2-0 după executarea loviturilor de departajare
Penalty-uri: Au marcat Lăcătuș și Balint. Au ratat: Majearu, Boloni / Alexanko, Pedrazza, Alonso, Marcos.
Stadion: Ramon Sanchez Pizjuan, Sevilla
Spectatori: 70.000
Arbitri: Michel Vautrot; Alain Delmer, M.Girard (Franța)
Steaua: Helmuth Duckadam – Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (73 Anghel Iordănescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă (112 Marin Radu). Antrenori: Emeric Ienei și Anghel Iordănescu
FC Barcelona: Francisco Urruticoechea – Gerardo Miranda, Miguel „Migueli”, Ramon Alexanco, Julio Alberto – Victor Munoz, Bernd Schuster (84 Jose Moratalla), Marcos Alonso, Angel Pedraza – Steve Archibald (111 Angel „Pichi” Alonso), Francisco Carrasco. Antrenor: Terry Venables
Helmuth Duckadam a devenit primul portar din istoria fotbalului care a reușit să apere patru lovituri de departajare consecutive într-un meci oficial, performanta sa fiind trecută în Cartea Recordurilor.