CSA Steaua susţine, prin vocea juristului Florin Talpan, că oamenii lui Becali nu mai au dreptul să folosească numele Steaua, astfel se va ajunge din nou în justiţie. Ciracii lui Gigi – Argăseală şi ceilalţi – se dau, în continuare, cocoşi şi se menţin tot pe poziţii de forţă, ameninţând la rândul lor cu alt proces.
În acest moment e clar că vorbim despre două entităţi diferite rupte din cea mai mare echipă de fotbal a României. Steaua din 1947 şi până în 2003 şi restul, „era” Becali. Din palmaresul total se „rup” patru titluri, o Cupă a României şi două Supercupe ale României, plus peste 100 de meciuri internaţionale, printre care celebrele succese cu FC Valencia, Ajax Amsterdam şi Chelsea.
Ce şanse sunt ca cele două părţi să fie realipite, iar Steaua să continue cu numele, sigla, marca, iar palmaresul să cuprindă toate rezultatele obţinute din 1947 până în 2015? Şi ce va urma? Există doar două scenarii plauzibile.
1. Pace pe bani
De la începutul scandalului „marca Stelei”, poziţia celor de la MApN şi CSA Steaua a fost clară: au vrut bani de la Gigi Becali pentru dreptul de a folosi această marcă. Gigi Becali a adoptat o poziţie ciudată, refuzând orice fel de negociere, în speranţa că motivarea justiţiei i-ar fi oferit şansa să-şi permită un nou „dribling”. Gigi a luat Steaua la limita legii – Dragomir a recunoscut încă din 2005 că „l-am ajutat să fure Steaua” -, iar acum ar trebui să plătească, în sfârşit, pentru un brand care i-a adus milioane de euro în conturi. Iniţial, s-a vorbit de suma de 2 milioane de euro. Acum, e posibil ca doleanţele armatei să crească simţitor. Armata n-are fonduri să susţină o echipă de fotbal puternică şi a recunoscut-o, neoficial, pe mai multe căi. Toate secţiile sportive rămase sub oblăduirea armatei au avut rezultate modeste, chiar „negre” în comparaţie cu renumele brandului sub care jucau.
2. Gigi, scos în decor
Al doilea scenariu ar fi fix pe placul suporterilor. Gigi Becali, personajul care a călcat în picioare numele, legendele şi suporterii clubului, să fie îndepărtat. Sau să renunţe de bunăvoie, după ce va constata că fără nume, siglă şi palmares, echipa nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Gigi Becali este arestat din 20 mai 2013 şi, în ciuda numeroaselor încercări, unele de-a dreptul penibile, n-a reuşit să obţină mult dorita eliberare. Latifundiarul din Pipera mai are şi alte dosare, de exemplu „Avicola Iaşi”. Şantajat, strâns cu uşa, Becali ar putea renunţa. Sau recompensat cu bani. Dar de către cine? Becali ar renunţa, mai ales că pentru el Steaua nu înseamnă nimic. A declarat-o răspicat: „nu mă interesează palmaresul, ci banii”. Clubul este singura lui afacere profitabilă – în 2013 a avut o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro -, dar fără nume, siglă şi palmares, ar deveni pe loc falimentară. În discuţie intră şi bunurile cu care vin cele două tabere la negocieri. CSA Steaua are numele, palmaresul, culorile, adică un cumul de noţiuni abstracte care au însă o finalitate cât se poate de clară: sunt magnet de bani. Plus stadionul, plus susţinerea maselor de suporteri. Gigi ar mai putea veni la masa tratativelor cu partea sa de palmares şi cu jucătorii. Asta e tot ce are el şi valorează ceva.
38,90 de milioane de euro este cota cumulată a întregului lot al Stelei în acest moment.