După ce Steaua a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor, oficialii s-au decis să întărească echipa. Astfel, au fost aduşi sub formă de împrumut pentru un sezon fundaşul Paul Papp, de la Chievo Verona, mijlocaşul Alexandru Bourceanu, de la Trabzonspor, şi atacantul Raul Rusescu, de la FC Sevilla.

În acelaşi timp, însă, steliştii se vor despărţi şi de trei jucători tineri. Preşedintele Valeriu Argăseală a anunţat că Alexandru Aldea (19 ani), Răzvan Grădinaru (19 ani) şi Florentin Pham Huy Tien (17 ani) vor fi împrumutaţi la alte formaţii din Liga I sau din Liga a II-a, unde să aibă şansa să joace. Experienţele din ultimii ani arată însă că niciunul dintre tinerii trecuţi la gruparea din Ghencea nu a reuşit să confirme, iar pasul înapoi, sub formă de împrumut, a fost, de fiecare dată, decisiv. Pentru toţi a rămas un mare pas înapoi şi niciunul n-a mai ajuns sus. Câteva duşuri în Ghencea şi câteva apariţii meteorice în prima echipă nu au reprezentat argumente suficiente să-i ajute să joace şi la echipe mai modeste.

300.000 de euro aruncaţi în vânt

Sectorul juvenil n-a constituit niciodată o prioritate pentru Gigi Becali, patronul Stelei care este în prezent încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. Doar o scurtă perioadă, în Ghencea a funcţionat o Academie destinată creşterii micilor fotbalişti, precum şi o echipă satelit. Acestea au fost însă repede desfiinţate de finanţator.

Anul trecut însă, ca urmare a prezenţei în grupele Ligii Campionilor, ”roş-albaştrii” au fost obligaţi de UEFA să aibă o echipă sub 19 ani, care să evolueze în Youth League şi au primit în acest sens ajutor de la Gică Hagi, care le-a furnizat mai mulţi jucători de la echipa sa, Viitorul. Printre jucătorii sosiţi de la gruparea ”Regelui” se află şi Alexandru Târnovan, pentru care steliştii au plătit suma de 300.000 de euro. Ulterior, însă, acesta a fost împrumutat la Gaz Metan Mediaş, unde prinde foarte rar primul ”unsprezece”.

Ionuţ Năstăsie, un alt tânăr promiţător al Stelei, a fost cedat, anul trecut, la Viitorul Constanţa, dar este ”uitat” în mod constant pe banca de rezerve. Aceeaşi soartă a împărtăşit-o şi Cristian Puşcaş, ajuns în Liga a II-a, la Academica Argeş. Ceva mai norocoşi au fost Iulian Roşu şi Alexandru Iacob, care joacă la Rapid. Dar  au această şansă pentru că în Giuleşti este o criză teribilă de jucători şi practic, oricine e legitimat, poate spera la primul unsprezece.

În 2012, când a venit ca antrenor principal la Steaua, Laurenţiu Reghecampf obişnuia să-i dea încredere lui Valeriu Lupu. Ulterior, însă, jucătorul a fost împrumutat la Săgeata Năzvodari, iar în prezent este fără angajament. În aceeaşi situaţie se găseşte şi Bogdan Mustaţă, în CV-ul căruia este trecută ca ultimă echipă CS Severin, care s-a desfiinţat în vara anului 2013. De asemenea, şi portarul Cezar Lungu, considerat un mare talent, a rămas doar la nivelul eşalonului secund, la Academica Argeş.

”Perla” lui Gigi Becali a ajuns în Ucraina

În anul 2010, mijlocaşul Florentin Matei era privit ca o mare speranţă a Stelei. ”Am fost şi eu şi l-am văzut la antrenament. El va fi noul Hagi, cred că peste câţiova ani o să iau 70 de milioane pe el”,  afirma Gigi Becali la vremea respectivă. Ulterior, însă, Matei avea să fie îndepărtat de la Steaua chiar de Becali, care îşi schimbase radical opinia despre atacant: ”Dacă ăsta ajunge fotbalist, eu îmi tai capul!”.

”Noul Hagi” a ajuns în situaţia de a fi refuzat atât de Dinamo şi de Rapid, echipe la care s-a aflat în probe, dar şi de mai multe grupări din străinătate. În cele din urmă, a prins un contract în Ucraina, la Volyn Luţk, unde evoluează din 2013.

Un altă speranţă a Stelei a fost mijlocaşul Răzvan Ochiroşii. Fostul internaţional de juniori şi de tineret a ajuns la gruparea din Ghencea în 2006, când avea doar 16 ani, şi devenea la scurt timp după aceea cel mai tânăr marcator al ”roş-albaştrilor” în cupele europene, după ce a înscris, din penalty, în partida cu Gorica, din preliminariile Ligii Campionilor. Uşor-uşor, s-a stins, iar în 2010, ”roş-albaştrii” l-au cedat la Oţelul Galaţi, iar ”siderurgiştii”, la rândul lor, l-au împrumutat la Săgeata Năvodari. În 2012, Ochiroşii a ajuns în liga a treia spaniolă, la Fuenlabrada, iar din 2013, evoluează la Guijuelo.

Nici „noul Rădoi”, închizătorul Mihai Onicaş, n-a explodat, deşi italianul Cristiano Bergodi l-a folosit cu regularitate. Au venit însă alţi antrenori şi drumul lui Onicaş a fost numai în jos. A ajuns la Olimpia Satu Mare, în liga secundă, unde nu e sigur de locul de titular. Atacantul Vlad Rusu se poate lăuda, la rândul său, că a îmbrăcat tricoul celei mai mari echipe din România, chiar dacă a făcut-o sporadic şi fără să lase nicio amintire fanilor. Acum a fost dat afară şi de Viitorul Constanţa, unde nu s-a mai impus după ce a fost împrumutat în sezonul trecut la FC Clinceni.

”Dacă eram ţinut rezervă la 19 ani, nu mai ajungeam unde am ajuns?”

Miodrag Belodedici (50 de ani), fostul responsabil al loturilor naţionale de juniori din cadrul FRF, crede că jucătorii tineri nu se pot impune şi din cauza lipsei de încredere care li se arată la cluburile la care sunt legitimaţi. ”Din păcate, noi nu ştim să creştem tinerii. Sunt mulţi care se pierd. Nu e vorba numai despre cei de la Steaua, uitaţi-vă şi la Alex Ioniţă II, care, la Rapid, se anunţa un fotbalist de perspectivă, iar după ce a ajuns la Astra nu joacă mai deloc.

Din păcate, sistemul este de aşa natură că ei nu pot să crească. N-au posibilitatea să progreseze, să se dezvolte… Păi, cum să reuşească asta, dacă sunt ţinuţi pe bancă? Eu, dacă eram ţinut rezervă la 19 ani, mai ajungeam unde am ajuns? De unde, la revedere! Tinerii aceştia stau pe bancă şi doar se uită la fotbal! Ar trebui să li se acorde mai multă încredere, că, dacă nu, nu o să mai avem în scurt timp de unde să găsim fotbalişti pentru naţionale. O să ne chinuim să naturalizăm jucători din alte ţări”, a declarat Belodedici, pentru SportNews.ro.

 

 

Urmărește-ne pe Google News