Recordul era deținut de slovacul Marek Hamsik, care a semnat miercuri seară un contract pe trei ani cu Dalian Yifang, unde va fi coechipier cu belgianul Yannick Carrasco (ex-AS Monaco şi Atletico Madrid), precum şi cu argentinianul Nicolas Gaitan (fost la Benfica Lisabona şi Atletico Madrid).
Veteranul Handanovici
Ștefan Radu a rămas cel mai ”bătrân” stranier la o echipă din Serie A. Slovacul Marek Hamsik avea un sezon în plus la Napoli şi era pe primul loc în acest top al stranierilor (din 2007 la Napoli). În rest, doar Sergio Pellissier, 18,5 ani la Chievo, Daniele De Rossi, 16,5 ani la AS Roma, Francesco Magnanelli, 13,5 ani la Sassuolo şi Giorgio Chiellini, 13,5 ani la Juventus, sunt mai fideli decât Radu, dar toţi sunt italieni. Fane Radu a ajuns la romani în 2008 de la Dinamo pentru 6 milioane de euro.
În total, Radu, participant cu naționala României la Euro 2008, are 335 de meciuri la capitolini (campionat și Cupă). În noiembrie, Lazio a anunţat că i-a prelungit contractul lui Ştefan Radu până în 2021. Fundaşul român avea un salariu de 1,1 milioane euro, iar cu noua înţelegere va câştiga 1,5 milioane euro pe sezon.
Din sezonul viitor, Radu îi va bate și pe Chivu şi pe Mutu, care au jucat câte 11 sezoane în Serie A, dar la cel puţin două echipe, spre deosebire de Radu, care a îmbrăcat în Italia doar tricoul lui Lazio. Cel mai vechi stranier din Serie A este portarul sloven Samir Handanovici (34 de ani). El a venit în Italia în 2004. A schimbat, însă, mai multe echipe. Ajucat la Udinese, Treviso, Lazio, Rimini, iar acum se găsește în curtea Interului.
Transfer cu probleme
Transferul lui ”Fane” la Lazio a născut controverse enorme, mult timp după perfectarea lui. Înțelegerea româno-romană fi făcut după un meci ”trântit”, returul Dinamo – Lazio 1-3 (după 1-1 la Roma, în tur), din preliminariile Ligii Campionilor. Chiar acționarii ”câinilor”, în frunte cu Vladmir Cohn, au declarat că meciul a fost blat, iar vânzarea lui Radu s-ar fi făcut în contul acelei înțelegeri pe sub masă. Lazio l-au ales pe Radu pentru că era tânăr și putea ”crește” ca fotbalul, urmând să fie vândut mai departe. Numai că românul a prins rădăcini și n-a vrut să plece, fiind extrem de iubit de către suporteri.
Suma de transfer a atras, de asemenea, atenția anchetatorilor. ”Suma totală pe care clubul Lazio Roma a achitat-o Clubului Sportiv Dinamo 1948 SA a fost de 5.355.000 de euro. Nu am cunoştinţă de subiectele apărute în presă, cu privire la acest transfer, din cunoştinţele mele nu s-a achitat nicio sumă în plus faţă de cea prevăzută în contractul de transfer, iar declaraţiile făcute de unii oficiali ai clubului Sportiv Dinamo 1948 SA sunt lipsite de temei şi sumele invocate de aceştia sunt fanteziste şi lipsite de logică”, a scris fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Dinamo, Vasile Turcu, în declaraţia dată la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Turcu, decedat între timp, a menţionat că el şi Cristi Borcea, de asemenea fost acţionar, au negociat cu oficialii clubului Lazio transferul lui Ştefan Radu. În urma tratativelor, s-a convenit ca Radu să fie împrumutat de Dinamo la Lazio, din ianuarie până în iunie 2008, pentru suma de un milion de euro plus TVA (1,19 milioane de euro în total), cu o clauză de transfer definitiv pentru încă 3,5 milioane de euro plus TVA (4,165 de milioane de euro în total). Turcu a precizat că, la 20 iunie 2008, Lazio a achitat clauza pentru transferul definitiv al jucătorului român.
DNA a deschis dosar penal pe subiectul meciului Dinamo-Lazio, disputat în august 2007 în preliminariile Ligii Campionilor, în urma declaraţiilor care indicau aranjamentul meciului.
Și-a făcut implant de păr
Radu este fidel și în viața de familie. Este căsătorit, din decembrie 2012, cu Alexandra Cosac, care este cu 8 ani mai în vârstă decât fotbalistul și care i-a dăruit gemeni, la începutului anului 2013. În Italia, românul a rezolvat și problema cu calviția. Și-a făcut implant de păr, dar, în paralel, a făcut performanță, cu echipa de club. A cucerit trei trefee cu Lazio: Cupa Italia (2009 și 2013) și Supercupa (2009). În România, are tot trei trofee în palmares: titlul în 2007, ultimul cucerit de Dinamo, Cupa și Supercupa României (ambele în 2005). În România, apărătorul a fost la fel de statornic, evoluând pentru o singură echipă: Dinamo.