Naționala de rugby a României se pregătește pentru debutul la Cupa Mondială din Anglia, programat miercuri, 23 septembrie, când va întâlni vicecampioana mondială, Franța.
Antrenorul ”stejarilor”, Lynn Howells a explicat într-un interviu acordat site-ului Federației Eomâne de Rugby criteriile care au stat în spatele selecției jucătorilor și așteptarile pe care le are de la această competiție.
Care au fost criteriile care au stat in spatele alegerii celor 31 de jucatori?
Nu a fost o selectie usoara, toti au muncit foarte mult, au progresat in acesti ultimi ani, ceea ce a facut ca alegerea sa fie dificila. Pentru mine a fost important ca fiecare jucator sa stie cu exactitate unde se afla cu pregatirea pentru Cupa Mondiala, cat de pregatit este, apoi experienta pe care o are, dar si dorinta fiecaruia de a fi in teren. Sunt jucatori tineri precum Stratila, pe care i-am luat langa echipa tocmai pentru a creste, pentru a invata din aceasta experienta, ca schimbul de generatii sa nu fie asa de greu. Alegerea finala a fost o combinatie de mai multe lucruri. Tot staff-ul am stat, am urmarit fiecare jucator, am vorbit cu fiecare jucator, au stiut ce au de facut, iar felul in care au facut ceea ce li s-a cerut, a contat foarte mult. La sfarsit a fost doar o alegere legata de cel mai bun jucator pentru postul respectiv.
De ce ati ales sa mergeti in Anglia cu trei mijlocasi la gramada?
Daca alegeam doar doi numarul 9 si unul se accidenta, am fi avut o problema. Asa avem o varianta de rezerva. Aceasta alegere tine de a pastra siguranta pozitiilor cheie in echipa , nr. 2, nr.9, de a pastra structura echipei.
Includerea in lot a lui Lemnaru si Carpo a fost interesanta in conditiile in care acestia nu au jucat in ultima perioada pentru Romania. Ce v-a convins sa ii retineti?
Sunt jucatori buni, problema la ei au fost accidentarile. I-am chemat in catonament ca sa vad daca pot face fata antrenamentelor, daca se pot ridica la asteptarile noastre. Si ce am observat la ei e ca pe masura ce erau mai implicati in antrenamente, cu atat mai mare era progresul lor. Iar acest lucru impreuna cu discutiile pe care le-am avut m-au facut sa imi dau seama ca pana la debutul Cupei Mondiale vor fi pregatiti total.
Ce va doriti de la aceasta competitie?
Ca antrenor, pentru mine e important sa aratam in fiecare meci ca Romania are un rugby bun, de calitate, ca intram cu gandul ca putem castiga meciul si facem cel mai bun rugby al nostru. Cred ca este important sa aratam lumii rugby-ului ca putem juca impotriva echipelor din primul esalon valoric si daca vom face asta, cred ca va fi bine. Trebuie sa intelegem cat mai bine planul de joc si sa ne adaptam jocul la fiecare din echipele pe care le vom intalni.
Cum ati reusit sa va impuneti planul de joc?
Planul de joc este foarte simplu, fiecare stie ce are de facut, important e sa vedem si cum jucatorii pun in practica acest lucru pe teren. Ceea ce trebuie sa inteleaga este ca vom juca meciuri in care trebuie sa ne schimbam stilul de joc, sa ne adaptam, sa gasim solutii din mers. Sunt de trei ani aici, poate la inceput a fost greu acceptat un plan de joc, insa in timp vazand ca unele lucruri s-au schimbat in bine si fiind si rezultate, a inceput sa fie acceptat ca fiind cel mai bun lucru. Ati vazut si cu Tonga, Romania nu ar fi avut nicio sansa sa marcheze pe treisferturi, ci doar purtand balonul pe gramada, facand un joc fizic.
Care sunt asteptarile in ce priveste inaintarea?
Toti stiu ca este cea mai puternica arma a Romaniei si astept ca pachetul de inaintare sa se bata de la egal la egal cu toti adversarii pe care ii va avea in fata. Cred ca avem puterea sa facem asta, trebuie sa fim mai precisi in tusa, pentru ca in ce priveste zonele de contact stam bine, pregatirea fizica este si ea buna. Pentru mine, inaintarea va avea un rol crucial in meciurile pe care le vom juca la Cupa Mondiala.
Credeti ca va fi o presiune in plus pentru inaintasi, in conditiile in care toata lumea se va astepta ca ei sa duca greul?
Va fi o presiune suplimentara pentru toti, nu doar pentru ei, pentru ca niciunul dintre acesti jucatori nu este obisnuit sa joace in fata a 60.000 de oameni. Ceea ce va fi si mai greu, este ca vom juca seara. Nu va fi usor daca stam si ne gandim ca Franta si Irlanda, sunt obisnuite cu aceste lucruri, insa noi ne vom juca sansa.
De la jucatorii de treisferturi ce asteptari aveti?
Cel mai greu lucru pentru jucatorii de treisferturi e ca trebuie sa joace la cel mai inalt nivel aici, sa dea tot ce pot in fiecare meci. Nu e vorba de aparare, ci de planul de joc, de faptul ca acele calitati individuale pe care le are fiecare, trebuie puse in sprijinul echipei. Cred ca avem posibilitatea sa facem o surpriza pe treisferturi intr-un meci sau doua.
Care a fost cel mai greu lucru pentru dumneavostra, ca antrenor al Romaniei?
Sa le spun jucatorilor care au ramas in afara lotului de 31, ca nu vor merge la Cupa Mondiala. Am stat treaz toata noaptea inainte de a face anuntul oficial si ma gandeam cum sa le spun. S-au antrenat foarte mult, mi-as fi dorit sa fie toti acolo, a fost un moment greu pentru mine.
La Cupa Mondiala din Anglia, România face parte din grupa D și va întâlni, pe 23 septembrie, pe Olympic Stadium din Londra, Franța, vicecampioana mondială, pe 27 septembrie, pe Wembley, Irlanda, deținatoarea trofeului Six Nations, pe 6 octombrie, la Leicester, echipa Canadei, ultimul meci.