Steliştii au programate două cantonamente în Antalya, între 16 ianuarie şi 13 februarie 2010, în staţiunea Lara Kandu, dar antrenorul Mihai Stoichiţă ar putea să-şi ducă jucătorii şi într-un stagiu de pregătire la Forban, judeţul Braşov. Deşi aici s-au pregătit marile performanţe din istoria roş-albaştrilor, de peste şase ani nici un fotbalist al Stelei nu a mai călcat pe la Forban.
La Forban se ajunge pe un drum forestier care porneşte din şoseaua Predeal – Izvorul Rece
La începutul lunii octombrie, Stoichiţă a profitat de o pauză de două săptămâni a Ligii I, cauzată de meciurile naţionalei, pentru a-şi urca fotbaliştii pentru câteva zile la Hotelul Belvedere din Braşov, foarte aproape de legendarul Forban, iar randamentul steliştilor a fost excelent la sfârşitul turului. Ultimul antrenor care a făcut un stagiu de pregătire la Forban a fost Victor Piţurcă. Odată cu instalarea la cârma Stelei a lui Walter Zenga, în vara anului 2004, acesta a refuzat categoric să-şi ducă elevii în cantonamentul de lângă Predeal. Locul cabanei, unde s-au pregătit Iordănescu, Bölöni sau Hagi, a fost luat de hoteluri luxoase din Cipru, Antalya, Austria sau Olanda, iar pârtiile cu zăpadă înaltă au fost înlocuite de plaje cu nisip fin.
Aceasta este camera în care stătea Victor Piţurcă | Sala de mese este asemănătoare restaurantelor de lux din Bucureşti |
Dotat cu tot ce trebuie unei baze sportive ce se respectă (terenuri de fotbal, de tenis şi de handbal, sală de jocuri, sală de forţă, cabinet medical, spaţii de recuperare şi 80 de locuri de cazare, dispuse în camere duble), austerul Forban probabil nu se va ridica la standardul unui hotel de patru stele, dar ar fi mult mai potrivit în cazul unor fotbalişti obişnuiţi cu prea multă libertate.
Generaţia «Sevilla 86» s-a antrenat aici
Fotbaliştii Stelei au pregătit la Forban marile performanţe – titluri de campioană, Cupa Campionilor Europeni sau Supercupa Europei. Ataşamentul faţă de acest loc a fost atât de mare, încât chiar şi după ce au renunţat la cariera competiţională, unii au revenit ca antrenori în cantonament. Printre aceştia se numără Victor Piţurcă (foto), Adi Bumbescu, Ætefan Iovan sau Marius Lăcătuş. Loţi Bölöni venea aici până acum câţiva ani, pentru a-şi lua de la un pădurar din zonă bradul de Crăciun.
Erik Lincar şi Laurenţiu Roşu, rătăciţi în pădure
Printre întâmplările memorabile petrecute la Forban rămân cele care-l implică pe Florin Halagian, care îşi lăsa jucătorii nemâncaţi dacă veneau la masă în papuci sau în şort. Altădată, dornici să ajungă la o discotecă din Predeal, Erik Lincar şi Laurenţiu Roşu (foto) au plecat pe jos, dar s-au rătăcit şi au dat de o zonă mlăştinoasă, de unde au ieşit cu greu, şi au ajuns în cantonament abia a doua zi la prânz. Adi Bumbescu evada deseori de la Forban pentru a bea un şpriţ, dar se întorcea la timp pentru a face antrenamentul de a doua zi.
Terenul de antrenament se află la 1.200 de metri altitudine | Sala de forţă este denumită şi “sala suspinelor” |
La 1.200 m altitudine
Cabana Forban a oferit condiţii excelente de pregătire pentru ceilalţi sportivi de la clubul Steaua. Halterofilii, hocheiştii, canotorii şi componenţii celorlalte loturi ale clubului militar s-au ozonificat în mijlocul Bucegilor şi s-au antrenat pentru marile competiţii la 1.200 m altitudine.