La numai 40 de ani, Răzvan Lucescu s-a înhămat la jugul speranţelor suporterilor naţionalei. Noul selecţioner a vorbit, în Libertatea, despre rolul lui Cristi Chivu şi al lui Adi Mutu printre “tricolori”, despre modul în care a ajuns la cârma primei reprezentative, dar şi despre calităţile şi defectele sale ca antrenor.

Libertatea: ţi-ai dorit mult să te desparţi de FC Braşov cu o calificare în cupele europene, dar şansele par minime acum.

Răzvan Lucescu: Minime, dar mai există. Nu va fi o dramă dacă nu vom reuşi. Obiectivul ăsta a fost fixat de mine, în iarnă, pentru a-mi ambiţiona jucătorii. M-am gândit că mai bine cer mai mult de la ei, decât puţin, ceva de genul evitarea retrogradării, şi să nu-l îndeplinim nici pe acesta.

Cum de l-ai convins pe domnul Neculaie, patronul Braşovului, care a spus de multe ori că nu vrea să se despartă de tine, să-ţi dea drumul la naţională?

Decizia dumnealui a fost logică. S-a opus doar atunci când am avut oferte de la adversarii din campionat, dar naţionala nu este o concurentă a Braşovului. Am fost apreciat pentru faptul că nu am plecat la un alt club atâta vreme. În plus, se poate spune că am avut o înţelegere verbală, un gentlemens agreement, potrivit căruia puteam să plec dacă mi se oferea o provocare pe care mi-o doream foarte tare.

Oameni importanţi obişnuiesc să spună, atunci când naţionala pierde, că “asta ne e valoarea” şi că “suntem morţi fără Chivu şi fără Mutu”.

Problema noastră este că ne bucurăm prea mult la victorii şi dramatizăm la fel de mult eşecurile. Ba plângem, ba petrecem! Nu prea există cale de mijloc între cele două atitudini. Sigur, nu suntem o mare forţă în fotbalul mondial, dar nu suntem nici cei mai slabi. Naţionala are potenţial.

Mizează pe experienţa fotbaliştilor exponenţiali

Chiar şi fără Chivu şi Mutu?

Nu mai puneţi problema aşa. Deocamdată, cei doi sunt jucători de naţională, deci şi cu ei. Normal, Chivu şi Mutu au cea mai mare experienţă în fotbalul mare, au şansa să joace etapă de etapă la cel mai înalt nivel şi asta contribuie la valoarea per ansamblu a naţionalei. Oricine îşi doreşte să-i aibă în echipă.

La care capitol consideri că stai bine ca antrenor şi la care crezi că mai ai de lucrat?

(râde) Ce-ar trebui, să mă laud singur? Serios acum, un antrenor trebuie să înveţe permanent, indiferent de vârstă. Nu ajungi să le ştii niciodată pe toate, chiar dacă citeşti foarte mult. Cred că mă pricep destul de bine să-mi motivez jucătorii, inclusiv pe cei cu personalitate, gen Mutu sau Chivu, să-i fac să înţeleagă că se poate. Au existat însă şi situaţii în care mi-am reproşat că acest lucru nu mi-a ieşit aşa cum aş fi vrut.

Ce altă condiţie trebuie îndeplinită pentru ca naţionala să aibă rezultate?

Suporterii trebuie să înţeleagă că sunt importanţi pentru echipă şi că atmosfera pe care o creează ei influenţează, în bine sau în rău, şi atmosfera din interiorul lotului. La fel şi în cazul presei. Fanii şi jurnaliştii au aportul lor la rezultatele naţionalei, şi când acestea sunt proaste, şi atunci când sunt bune.

Îşi susţine tatăl din tribună

Răzvan Lucescu (40 de ani), noul selecţioner al naţionalei României, va sosi la Istanbul astăzi, cu numai patru ore înainte de startul partidei, programată la ora 21:45. “Vin aşa, pe fugă, pentru că nu-mi place să lipsesc de la antrenamentele echipei mele (n.r. – FC Braşov). Totuşi, nu puteam să nu fiu alături de tatăl meu în acest moment important. Am încredere că Şahtior poate învinge”, ne-a declarat fiul lui Mircea Lucescu

Citiţi mâine, în partea a doua a interviului, ce crede Răzvan Lucescu despre tricolorii care îşi pierd nopţile prin cluburi

Urmărește-ne pe Google News