Rapid a obținut patru puncte din șase în primele două etape din returul Ligii I, iar Giuleștiul visează cu ochii deschiși la salvarea de la retrogradare.
Victoria cu FCSB, 1-0, în deplasare, și remiza eroică, 0-0, obținută în 9 oameni cu Viitorul, în fața unui public fenomenal, i-a fascinat pe fotbaliștii străni transferați în această iarnă de Rapid.
”Mai mult de jumătate și-au exprimat dorința să-și prelungească angajamentele. Le-a intrat deja în sânge rapidismul. Sunt fascinați de atmosfera din Giulești. Pancu, Săpunaru și Daniel Niculae i-au ajutat mult să integreze repede. Echipa joacă spectaculos, iar jucătorii au demonstrat că nu sunt mercenari”, a dezvăluit pentru SportNews.ro acționarul majoritar al Rapidului, Valerii Moraru.
Cei 12 stranieri achiziționați de Rapid în pauza de iarnă au semnat contracte până în vară, cu opțiune de prelungire în cazul salvării echipei de la retrogradare.
”Îi asigur pe suporteri că vom face o echipă puternică, astfel încât să ne batem la cupele europene”, a mai spus Valerii Moraru.
Nu toate sunt însă bune și frumoase la Rapid. În paralel cu tentativa de salvare de la retrogradare a echipei, acționarul majoritar Valerii Moraru trebuie să rezolve și litigiile financiare reclamate de foștii antrenori Viorel Moldovan şi Marian Rada, dar şi de fotbaliştii Tibi Bălan, Octavian Abrudan, Ionuţ Voicu şi Alexandru Păcurar.
Valerii Moraru a explicat pentru SportNews.ro de ce nu le achită acestora datoriile pe care le solicită: ”Nu putem să plătim contracte care nu sunt legale. Administratorul judiciar nu poate semna așa ceva. Noi am contestat în instanță acele contracte, iar judecătorul sindic va decide dacă trebuie să plătim sau nu. Așa procedează cluburile în insolvență”.
Moraru crede că s-au făcut multe greșeli înainte să preia frâiele clubului, când Rapid era condus de administratorul special Cristina Andronache.
”Pentru a înțelege mai bine cum au fost făcute acele angajamente, vă dau exemplu lui Alexandru Păcurar. El a avut primă de instalare de 100.000 de euro și salariu lunar de 6.000 de euro, dar a venit accidentat și nu a jucat. Nici medicul echipei, nici antrenorul de atunci, Viorel Moldovan, nu au dat aviz pentru perfectarea transferului”, a dezvăluit acționarul Rapidului.
Marian Rada reclamă circa 75.000 de euro, restanțe din contractul avut înainte de ”era Moraru”. ”Rada este mare rapidist. Eu i-am plătit toate drepturile cât a fost antrenor. El reclamă restanțe mai vechi. Când Rapid risca să nu primească licența, Rada a acceptat reeșalonarea datoriilor față de el, dar cu o clauză de penalizare de 100 de euro pentru fiecare zi de întârziere a salariului. Alți au avut stipulate penalități și de 1.000 de euro”, a mai precizat Valerii Moraru.
Viorel Moldovan se judecă pentru prima de promovare în Liga I. ”Viorel avea contract cu un salariu stabilit, apoi i-au făcut o anexă cu primă pentru promovare. Dar nu aveau acoperire. Administratorul special nu avea dreptul să semneze”, a punctat Moraru.
200.000 de euro, cu taxe la stat, este valoarea totală a sumei solicitate clubului Rapid de foștii antrenori Viorel Moldovan şi Marian Rada, dar şi de fotbaliştii Tibi Bălan, Octavian Abrudan, Ionuţ Voicu şi Alexandru Păcurar