Tragerea la sorti de la Monte Carlo a trimis-o pe Steaua intr-o grupa dura, in care favoritele sunt Real Madrid si Olympique Lyonnais. Singurii adversari abordabili par a fi ucrainenii de la Dinamo Kiev.
Aflata in a treia urna valorica, Steaua a avut de asteptat pana sa-si cunoasca adversarii. Mai intai au fost repartizati capii de serie, iar cand s-au tras echipele din a doua urna se prefigura deja o grupa de foc, cu Barcelona si Chelsea, reteta financiara perfecta pentru orice echipa din lume. Pana la urma nu a fost Barcelona, ci marea ei rivala Real Madrid, alaturi de Olympique Lyon, campioana Frantei.
Ultimele emotii s-au consumat cand s-a stabilit si ultima echipa din grupa E, Dinamo Kiev, ucrainenii fiind de altfel, conform programului, primul adversar al Stelei, la 13 septembrie. Pentru Steaua va urma apoi o “dubla” de gala, cand in Ghencea vor veni Lyon (26 septembrie) si Real Madrid (17 octombrie).
Grupele Ligii
Grupa A
FC Barcelona
Chelsea
Werder Bremen
Levski Sofia
Grupa B
Inter Milano
Bayern München
Sporting Lisabona
Spartak Moscova
Grupa C
Liverpool
PSV Eindhoven
Bordeaux
Galatasaray
Grupa D
Valencia
AS Roma
Olimpiakos
Sahtior Donetk
Grupa E
Real Madrid
Lyon
Steaua
Dinamo Kiev
Grupa F
Manchester
Celtic
Benfica
FC Copenhaga
Grupa G
Arsenal
FC Porto
TSKA Moscova
Hamburg
Grupa H
AC Milan
Lille
AEK Atena
Anderlecht
REAL MADRID
Anul infiintarii: 1902
Presedinte: Ramon Calderon
Stadion: Santiago Bernabeu (80.000 de locuri)
Palmares: 9 Cupe ale Campionilor Europeni, 3 Cupe Intercontinentale, 2 Cupe UEFA, Supercupa Europei, 29 titluri de campioana, 17 Cupe ale Spaniei
Antrenor: Fabio Capello
Vedete: Casillas, Cannavaro, R. Carlos, Emerson, Van Nistelrooy, Beckham, Raul, Robinho, Ronaldo
Numita de FIFA cea mai buna echipa de club a secolului trecut, Real Madrid a dominat fotbalul european la sfarsitul anilor 50, cand a castigat de cinci ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni. Era perioada legendarilor Di Stefano si Puskas, dar vremurile de glorie au revenit la final de secol, cu alte trei trofee ale Ligii. Zidane, Figo, Beckham (foto), Raul si ceilalti au fost supranumiti “galacticii”, dar in vara, o data cu retragerea lui Zidane, a inceput o noua epoca la Real, care nu a mai castigat nici un titlu major de trei ani. Pe banca a revenit Capello, care i-a transferat pe Cannavaro si Emerson, fostii sai elevi de la Juventus, dar si pe Van Nistelrooy, golgeterul lui Manchester. Real are doua obiective clare: Cupa Campionilor si titlul in Spania.
DINAMO KIEV
Anul infiintarii: 1927
Presedinte: Igor Surkis
Stadion: “Valeri Lobanovski” (17.000 de locuri)
Palmares: Cupa Cupelor (1975, 1986), Supercupa Europei (1975), 11 titluri ale Ucrainei, 8 Cupe ale Ucrainei
Antrenor: Anatoli Demianenko
Vedete: Serghei Rebrov, Diogo Rincon (foto), Maxim Satkih
Dinamo Kiev e singura echipa din grupa pe care Steaua a mai intalnit-o in cupele europene. Amintirea amara e legata de eliminarea din 2001, cand ucrainenii au barat drumul Stelei spre grupele Ligii, dar suporterii “ros-albastrilor” prefera sa isi aduca aminte de Supercupa Europei din 1987, 1-0 pentru Steaua la Monte Carlo. Kievul de azi are doi romani in lot, Cristi Irimia si Florin Cernat, Tibi Ghioane fiind exclus din lista prezentata la UEFA.
Romanii nu intra insa in planurile antrenorului Demianenko, care ii prefera pe ucraineni, dar si pe cei 5 brazilieni din lot – Rodolfo, Correa, Kleber, Rincon si Ro-drigo. Dinamo Kiev are insa de ce sa fie intimidata de romani. De cand Mircea Lucescu e antrenorul marii rivale Sahtior Donetk, adica de doi ani, Dinamo nu a mai luat titlul in Ucraina.
OLYMPIQUE LYONNAIS
Anul infiintarii: 1899
Presedinte: Jean Michel Aulas
Stadion: Gerland (43.000 de locuri)
Palmares: 5 titluri de campioana, 3 Cupe ale Frantei, o Cupa a Ligii
Antrenor: Gerard Houllier
Vedete: Juninho Pernambucano (foto), Fred, Sidney Govou, Sylvain Wiltord, John Carew, Florent Malouda
Desi a fost repartizata in a doua grupa valorica, Lyon e una din cele mai bune echipe ale Europei. In ultimele trei editii ale Ligii, campioana Frantei s-a calificat de tot atitea ori in “sferturi”. Anul trecut a fost in aceeasi grupa cu Real, pe care a invins-o pe propriul teren cu 3-0. Pe plan intern, Lyon a stabilit un record greu de batut: 5 titluri consecutive. Jocul echipei depinde in mare masura de starul brazilian Juninho, dar si de internationalii francezi Wiltord si Malouda. O alta vedeta, Diarra, a fost vanduta zilele trecute chiar lui Real pentru 25 de milioane de euro. In schimb, la Lyon au ajuns mijlocasul suedez Kallström, dar si Toulalan, de la Nantes, considerat marea speranta a fotbalului francez.