Patinoarul “Mihai Flamaropol” a fost construit la începutul anilor 70 şi are o structură de cabluri susţinută de stâlpi din beton. În momentul finalizării lucrărilor, construcţia a primit un termen de garanţie de 25 de ani.

În 1995, o comisie a Ministerului Lucrărilor Publice a inspectat arena şi a ajuns la concluzia că era într-o stare avansată de degradare, spectatorii fiind în pericol, ei putându-se trezi că acoperişul le cade în cap în timp ce urmăresc meciuri de hochei sau competiţii de patinaj artistic. Aşa s-a ajuns la situaţia în care, pe data de 14 decembrie 2002, o comisie a Ministerului Lucrărilor Publice a dispus ca “patinoarul să fie închis urgent, deoarece prezintă un pericol public, o eventuală rupere a cablurilor echivalând cu o catastrofă”.

A fost cârpit superficial

Ce s-a rezolvat între timp? S-au făcut câteva lucrări de consolidare, s-au schimbat compresoarele instalaţiei de menţinere a gheţii cu unele second hand, a fost înlocuită instalaţia de iluminare a patinoarului, ridicându-se puterea acesteia la 1.000 de lucşi, toate reprezentând cârpirea unor elemente de infrastructură. Aşa se face că singurul patinoar acoperit din Bucureşti are multe probleme. Sportivii fac faţă cu greu condiţiilor precare din patinoar, care îi îndepărtează şi pe puţinii suporteri din tribune.

Situaţia este cu atât mai stânjenitoare cu cât Sorin Oprescu, actualul primar general al Bucureştiului, este un fost component al loturilor naţionale de patinaj artistic şi de hochei.

Ar trebui să urmăm exemplul german

În sudul Germaniei, într-un oraş precum alte câteva sute în această ţară, Ravensburg, există un patinoar multifuncţional, construit în 2003. Pe lângă meciurile echipei de hochei EV Ravensburg, din a doua ligă germană, aici se antrenează şi concurează în competiţiile zonale sportivii a două cluburi locale de patinaj artistic, ESC şi EV. În cadrul celui dintâi, doi români, Marius Negrea şi Roxana Luca (foto), sunt antrenori. “Echipa de hochei are 1.000 de abonaţi, ale căror nume sunt scrise pe scaune, iar clubul nostru are 400 de membri cotizanţi, fiind unul care vrea să popularizeze acest sport în rândul maselor. În România, un patinator are trei bluze pe el ca să nu răcească, aici iese pe gheaţă într-o bluziţă pentru că e foarte cald în sală. În plus, spectatorii se pot retrage la cafeneaua de la peluză pentru a se cinsti cu o bere”, ne-a spus Marius Negrea.

Dacă în capitala Românieisingurul patinoar funcţional pentru competiţii este într-o stare deplorabilă, germanii au câteo «bijuterie» chiar şi în orăşele

 
 

Urmărește-ne pe Google News