Sportnews.ro l-a vizitat în orăselul Skalna, o așezare liniștită, cu doar 3.000 de suflete, dar istorie de șapte secole, pe Vaclav Nedved (64 de ani), tatăl lui Pavel Nedved (41 de ani), unul dintre cei mai mari fotbaliști europeni din ultimele două decenii, fost fotbalist la Plzen (1986-1991), adversara Petrolului de aseară, din Liga Europa. Nedved e sigur numele cel mai select din istoria clubului ceh, dar și numele rostit cu cel mai mare respect la Skalna. De fapt, în toată țara. În toată lumea! Prin venele neamului Nedved curge și sânge românesc!

Am zbughit-o când încă nu se făcuse lumină spre Skalna. Întâi cu trenul, de la Plzen în direcția Cheb, apoi am slalomat printre dealuri, pe lângă băile termale de Franciskovy, cu un autobuz arhaic, până la destinație. Acolo, l-am găsit pe Vaclav Nedved, tatăl lui Pavel Nedved, fost Balon de Aur, fost vicecampion european cu Cehia, fost campion în Italia…
Un om albit, de 64 de ani, care a învins cancerul și care are un optimism care ne-a molipsit. Fost fotbalist și fost antrenor – ultima dată de fete – , Nedved senior ne-a întâmpinat lângă biserica orașului, împreună cu Miroslav Balej, prieten din copilărie, azi director al Lasselberger Minerals, care exploatează o carieră de zgură la Skalna.

Bunicii sunt din Bigăr, Banatul românesc. Au plecat în Cehia doar cu o valiză

Discuția noastră începe cu povești de aproape acum șapte decenii. ”Părinții mei s-au născut în România, la Bigăr, în Banatul cehesc din România, județul Caraș-Severin azi. S-au dus, scumpii de ei, ei știau bine limba ta. Îmi pare rău, eu nu cunosc nicio vorbă în graiul tău”, se scuză, de parcă ar trebui, seniorul. Bunicii lui Pavel Nedved, așadar, au plecat din Bigărul românesc în 1947, cu ”al doilea transport”: ”Din poveștile lor, fiindcă eu nu eram născut, am înțeles că au fost forțați să plece. Nu că aveau mare agoniseală – în acea vreme, se permitea să se absolve doar cinci clase, deci nu puteau fi intelectuali. Doar o casă de chirpici aveam și multă trudă la muncile câmpului, însă și-au înghesuit tot într-o singură valiză. Cu geamantanul ăla, plin cu nimicuri te-miri-ce, au ajuns la Skalna!”.

Tatăl și fiul n-au ajuns niciodată în Caraș-Severin

Familia Nedved încă are rude în România. Vărul lui Vaclav, Adam Mlezyva, a trăit în Bigăr, până de curând, însă acum e și el tot în Cehia: ”Tare mi-aș dorit să reușim să ajungem și eu, și Pavel, și sora lui, în locurile în care au copilărit părinții mei. Oamenii de acolo ne-au invitat de multe ori, însă niciodată nu a fost timp. Poate anul viitor să ajungem”.

Bătrânul a muncit pe un excavator la cariera de zgură

Suntem la cariera de la Skalna. ”La început a fost foarte greu pentru tata. Familia a început o viață nouă de la zero! La început, a săpat în clay-ul de la actuala mină, ca să se nască această carieră. Mai târziu, a lucrat pe excavator. Și eu am lucrat aici”, spune bătrânul, acceptând o imagine alături de directorul general de la Lasselberger, la fostul loc de muncă.

După ce și-a făcut un rost, Vaclav s-a gândit și la familie. Și s-a născut Pavel. ”Deși joacă de la trei ani, nu credeam că va ajunge așa de sus. Noi visam să prindă măcar prima echipă a lui Plzen”, spune, mândru, Vaclav despre cel care a fost ”Balonul de aur” al Europei în 2003, fotbalistul ceh al anului de patru ori și vicecampion european în 1996 (91 de selecții / 18 goluri) și care are un titlu cu Lazio, două cu Juve.

Șocat, când fiul a luat Balonul de Aur

”Am avut un șoc când a primit Balonul de Aur, nu credeam ca-i va fi decernat. Am avut un șoc și când s-a retras, dar a făcut-o când era la apogeu, a preferat să refuze banii arabilor, ca să lucreze în managementul unui club pe care-l iubește, Juventus”, zice Vaclav.

Era atât de scund că nu se vedea de… bunicul

Urmează o incursiune în trecut. Spusă de un fost fotbalist care a preferat să joace doar în liga secundă, la Cheb, ca să fie mai aproape de familie: ”Pavel era foarte energic de mic, iar prima lui jucărie a fost o minge de fotbal. Îmi spărgea tot prin casă. A debutat aici, la Skalna, pe terenurile astea pe care le vedeți. Apoi a trecut la Cheb, unde a fost văzut de un mare antrenor, Josef Zaloduek: ”Dacă-l lași aici, nu va progresa. Are nevoie de mușchi, e prea mic de înălțime, trebuie să crească. Dă-mi-l mie la Plzen și va ajunge mare”. Cum venea, de multe ori, cu bunicul la antrenamente, era atât de mic că nu se vedea de cel care îl însoțea: ”Unde e Pavel? Iar avem un jucător nou și bătrân”, se amuzau colegii pe seama țâncului care făcuse 14 ani.

La ora 4.24 spre antrenament…

Regretatul antrenor a avut dreptate. ”Pavel se trezea în fiecare dimineață de vineri la 4.24 și lua trenul de la Skalna la Plzen. Cinci ani a făcut-o! Într-o mână, avea ghiozdanul în care îi puneam alimentele, în a doua geantă avea echipamentul și alte haine. Pleca la Zaloudek acasă în weekend. A fost al doilea lui tată”, rememorează Vaclav.

A spălat WC-urile în Armată!

Nedved a refuzat un transfer la Sparta, doar fiindcă Zaloudek a insistat ca el să-și continue studiile. A ales, finalmente, echipa armatei, Dukla. ”Eh, Pavel al meu a făcut armată serioasă. Era fotbalist, dormea la club, era cu echipa, dar tot a fost pedepsit o dată să spele toaletele”, rememorează bătrânul.

Masopust, Panenka, Maradona

De aici încolo, povestea e cunoscută. Lazio, Juventus, naționala Cehiei. Pentru cel care a răsărit în fotbal cu modele precum Masopust, Panenka sau Maradona, tot ce a visat în fotbal s-a realizat: ”Mi-aș dori să vină mai des pe-acasă. Anul ăsta n-a ajuns. A fost, în schimb, meci mare în 2011, când l-a adus aici inclusiv pe Agnelli, patronul lui Juve, și alte vedete. Au jucat cu echipa de old-boys la care a început el, FK Skalna”, rememorează Vaclav.

Cadou pentru muzeul Nedved: un tricou de-al Petrolului!

Vaclav Nedved (dreapta) primind cadou un tricou al Petrolului Ploiești de la corespondentul Libertatea, Mihai Toma (stânga)

În incinta cochetei săli de sport din Skalna, municipalitatea și Vaclav au pus bazele muzeului Pavel Nedved. Tricouri, poze exclusive, suveniruri. Până ieri, când Nedved senior a primit în dar un tricou cu însemnele Petrolului, muzeului avea doar o șapcă și un fanion de la CFR Cluj. ”O să fiu puțin petrolist la meci. Echipa mea favorită e FK Teplice. Glumesc, țin cu cehii… Să-i transmiteți salutări lui Adrian Mutu, a fost coleg cu fiul meu la Juve. Mare talent, păcat că s-a ținut de prostii și nu s-a realizat!”

De ce apare născut la Cheb

Când s-a născut Pavel, Cehoslovacia era sub regimul comuniștilor În Skalná, unde trăia familia Nedved, nu exista o maternitate modernă, așa că mama lui Pavel a plecat la Cheb, iar Nedved este menționat în biroul de înregistrare ca fiind nascut in Cheb.

Poreclit ”Ursul”, fan Lendl și Tyson

Prietenii lui i-au dat porecla de „Medved”, ceea ce înseamnă urs în ceh. Din alte sporturi, tatăl lui Nedved spune că Pavel i-a admirat pe jucătorul de tenis Ivan Lendl și pe boxerul Mike Tyson.

Nepoții s-au lăsat de sport!

Vaclav are doi nepoței de la Pavel și soția lui, Ivana. ”Ivanka a făcut gimnastică, dar a renunțat, doar Pavlik a cochetat cu fotbalul la Juventus, dar are altele în cap. Vrea să devină pianist”.

Credința, comunismul, blugii și șamponul de la Paris

”Ca și în România, comunismul a fost o boală și aici. Nu te puteai duce la biserică, nu puteai pleca în străinătate… Am avut un unchi care a lucrat și a trăit în Germania de Vest, dar nu ni s-a permis să mergem acolo. Acum, oricine poate călători. Pavel a avut norocul de a merge în turnee în Olanda, Germania, Franța. Avea 15-16 ani când a mers la Paris. A răms impresionat de ceea ce a văzut în orașul luminii. Când s-a întors acasă, i-a adus pereche de blugi Ivetei, sora lui, un șampon pentru soție și multe cutii de… Coca Cola și chipsuri. Acestea sunt lucruri pe care nu le uiți. Dar, cu toate acestea, niciodată comunismul nu a luat credința noastră”, rememorează Vaclav Nedved. Fiul său, care s-a întâlnit de două ori cu Papa Ioan Paul al II-lea.

Pavel își cunoaște soția de la 15 ani

Vaclav are patru nepoți, doi de la Pavel și doi de la Iveta, fostă handbalistă, sora lui Pavel, care e stabilită și lucrează la Skalna. ”Faptul că s-a însurat devreme a fost un avantaj pentru el. Cei doi se cunosc de când avea 15 ani, e o poveste de dragoste superbă. Iveta e de aici, de lângă Skalna, din Stary Rybnik, a fost mereu alături de Pavel în momentele grele”, spune Vaclav.

DECLARAȚII

”Din fotbaliștii pe care i-am văzut, cel mai mult mi-au plăcut Hagi, Mircea Lucescu și Marcel Răducanu. Am înțeles că Hagi trece prin momente grele, cumnatul său, fost mare fotbalist, fiind în pușcărie”.

 

”Sper ca fotbalul românesc și cel cehesc să-și revină și să ajungă împreună la un Campionat Mondial. Nu mai avem antrenori preocupați să caute tineri talentați, sunt multe interese politice, banii dictează totul. Din ce citesc, în România sunt mai mulți șefi de club la închisoare, decât liberi. Păcat, și ăsta e un motiv al decăderii”.

ISTORIE

La începutul secolului a 19-lea, după un război cu turcii, Munții Locvei rămăseseră pustii. Banatul a făcut parte din Austro-Ungaria în vremurile acelea, și, când numărul locuitorilor lui a scăzut, regimul a dorit să repopuleze „Graniţa Militară”, cum a fost botezată zona de pe malul stâng al Dunării. Primii cehi au ajuns în Banat, după 1823. Chiar dacă mulți dintre ei s-au întors acasă, în special după Al doilea Război Mondial sau după Revoluţia din 1989, au rămas mulți în zonă. Au construit satele noi, risipiți pe dealuri, deasupra malului stâng al Dunării. La început, erau peste 6.000 de cehi. Azi, în cele șase sate: Sfânta Elena, Gârnic, Ravensca, Bigar, Eibenthal – trăiesc doar 1.500 de cehi. În fiecare sat este o biserică și o școală generală cu clasele I-VIII. Copii învață în limbă cehă în clasele I-IV, apoi limba se schimbă spre română. Învățătoare de limbă cehă vin din Cehia. Și la Skalna, sunt 100 de cehi sosiți din România!

 

 

Urmărește-ne pe Google News