„Situația în Ucraina este destul de grea. Aduc de acolo fete nelegitimate și le ofer totul. Școală, cazare, masă. Marina, sora Iuliei Dumanska, este portar la echipa de junioare 1. Părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate.
Deși eu vreau să ajut loturile naționale, Federația Română de Handbal nu mă prea ajută.
După medalia de bronz câștigată, în 2016, la Mondialele de tineret, președintele Alexandru Dedu m-a sunat să mă felicite și mi-a spus să mai aduc fete la fel de bune ca Iulia Dumanska. Dar atât.
N-am primit nici un leu, deși antrenorii sportivelor ar trebui premiați pentru medalii la mondiale. Poate acum”.
Ioan Marta are mare încredere mare în Iulia Dumanska: „Am schimbat mesaje cu ea după victoria cu Norvegia. Este pregătită să facă performanță. I-am spus să rămână concentrată, pentru că noi, românii, avem obiceiul să ne culcăm pe-o ureche după un rezultat bun. De data asta, fetele sunt determinate și își doresc să realizeze o performanță importantă. Ne putem gândi la titlul european, dar mai e mult până acolo”.
În 2011 a venit în România cu echipa sa și a evoluat la un turneu internațional din Romania. Soții Ioana și Ioan Marta au văzut-o si, în același an, Iulia s-a legitimat la Clubul Sportiv Marta Baia Mare. Avea 15 ani neîmpliniți.
„A fost foarte grea acomodarea. Știa limba engleză și am început să exersam acasa limba română. A fost foarte studioasa, scria tot ce îi spuneam și, până la urmă, a reușit să învețe. Este un copil deosebit: mi-aș dori ca toți copiii să fie ca și ea. La școală s-a adaptat”, spune Ioana Marta, cea pe care Iulia o alinta ‘mama româncă, soția lui Ioan Marta.
După ce a primit cetăţenia română, Iulia Dumanska a putut să fie chemată la echipa naţională, iar în 2016 a bifat primele selecţii la „tineret”, unde a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia. În acelaşi an, handbalista a făcut pasul spre echipa mare.