Vincent Kompany, 32 de ani, 80 de selecții și 4 goluri, din 2008 la Manchester City (două titluri), fost la Hamburg (Cupa Intertoto) și Anderlecht (două titluri), a luptat de la o vârstă fragedă. „Vincent nu a primit niciodată un dar de la mine. Totul e meritul lui”, afirmă, sincer, Pierre.

„Vincent? Este un lider, cel care preia mereu conducerea. Întotdeauna ai nevoie de astfel de caractere. În caz contrar, rămâi cu un vestiar numai de oi și nu câștigi nici un meci doar cu oile. El nu a jucat la Euro 2016, dar a fost peste tot. Nu numai în hotel, dar și înainte și după meciuri. Și la Mondialul din Rusia, cât a fost accidentat, a ajutat cu sfaturi. Unii jucători sunt la fel de importanți pe teren, dar și în afara lui. Vincent este un astfel de jucător. Și antrenorul știe că el revine imediat după o accidentare cu și mai multă ambiție”
– Pierre Kompany

„Belgia are o generație fantastică. A obținut locul trei în Rusia. A fost o nebunie frumoasă! Timp de mulți ani nu au existat rezultate. Am jucat în 2014, la Cupa Mondială în Brazilia, după 12 ani de absență la cel mai înalt nivel internațional”.

„Nu comparați anii 80 cu azi. Atunci, jucătorii de origine africană nu aveau naționalitate belgiană. Acum, lucrurile s-au schimbat. Red Devils de origine africană sunt aproape toți născuți în Belgia. Ei sunt belgieni, atașați de țară. Desigur, vor exista întotdeauna oameni cu unele interpretări, dar, în general, în forța de muncă nu se face diferența flamand, valon, Congo, Mali, Maroc”

Pierre se îndreaptă să înfulece câțiva mici românești. „Buni, foarte buni!”, exclamă.

De la mici, la mănăstiri!

Delegaţia jurnaliştilor români tocmai încheiase participarea la cea de a doua ediţie ale Jocurilor Mondiale de la Bruxelles și fusese premiată de tatăl lui Vincent Kompany, căpitanul naționalei Belgiei. După ce au primit trofeul, ziariştii i-au oferit tatălui naţionalei de fotbal a Belgiei un catalog cu mânăstirile din România, editat de Alexandrion Group.

Pierre Kompany s-a născut la Bukavu, în Congo, pe 8 septembrie 1947. A jucat fotbal și a fost atacant la Mazembe. La Universutatea din Kinshasa a studiat inginerie aeronautică. Studiile sale au fost întrerupte după ce și-a exprimat solidaritatea pentru studenții care au murit în incidente sângeroase din 1969. A fost închis timp de un an în centrul militar din Kitona.

În 1975 a fugit în Belgia ca refugiat politic și s-a stabilit la Bruxelles, unde și-a continuat studiile, dar a mai jucat și fotbal, la RC Mechelen. Când a absolvit, a devenit inginer industrial și profesor la Institutul de Arte și Métiers. În 1982 a devenit cetățean belgian. S-a căsătorit cu Jaqueline și are trei copii, între Vincent și François Kompany, fotbaliști profesioniști.

Inițial agent al fiilor săi, Pierre și-a descoperit calitățile de om politic. Acum e membru al Centrului Democrat Umanist (CDU). Din 2014, e membru al Parlamentului Regiunii Bruxelles. A fost consilier în Ganshoren.

Din 2013, Vincent și familia sa patronează clubul BX Bruxelles. Tocmai au refăcut baza clubului.

De asemenea, jurnaliştii tricolori au fost în vizită la fostul selecţioner Ladislau Bölöni, care antrenează acum gruparea Anvers.

Delegaţia ziariştilor români, care este sponsorizată de Aqua Carpatica, Alexandrion Grup şi Stanleybet, a concurat la această ediţie a Jocurile Mondiale ale Jurnaliștilor de la Bruxelles la diverse discipline sportive, printre care fotbal, tenis, petanque sau fotbal-tenis.

La turneul de fotbal au participat mai multe formaţii, unde evoluează români stabiliți în Belgia, printre care FC Amicii (condusă de Doru Costea – preşedinte şi de Paul Aiftincăi – secretar general), FC ArsKe, FC Royal Anvers sau FC Ultras Bruxelles.

 
 

Urmărește-ne pe Google News