de Cătălin Apostol, Daniel Conțescu, Octavian Cojocaru
Un simplu zvon a prins contur după ce „Libertatea” a scormonit în trecutul familiei Dan și a aflat cine este tatăl „de-al doilea” al actualului ministru de interne.
Se numea Valeriu Mihăescu și a jucat, până spre final de carieră, la Flacăra Moreni, o formație de tradiție în fotbalul românesc, cu state vechi în Divizia B.
Dacă ar fi trăit, bărbatul, originar din București, ar fi avut 85 de ani. Alintat „Vuță”, fostul fundaș a decedat în 1992, la vârsta de 59 de ani.
Mărturiile n-au fost ușor de obținut, pentru simplul motiv că supraviețuitorii epocii în care „Vuță” ieșea primul de la vestiare, în fruntea echipei morenare, încap pe degetele unei singure mâini.
De mare ajutor ne-a fost monografia „Istoria fotbalului morenar”, scrisă de Gheorghe Ilinca, la rândul său decedat. Cartea a salvat singurele imagini existente cu jucătorul morenar.
Prin intermediul lui Marian Vasilache (foto), 64 de ani, o vedetă locală a Moreniului în anii 80, fost coleg de cameră cu Iulian Mihăescu (în prezent antrenor secund la Dinamo), ziarul a putut lua legătura cu Ion Albină și cu Titi Bocin, doi foști colegi de-ai lui Mihăescu. Dialogurile mijlocite de Vasilache spun povestea unui jucător aflat la apusul carierei.
„Era băiat de comitet”
Ion Albină are 82 de ani, dar este „verde”. S-a stabilit la Râmnicu Sărat, în oraș. Nu mai pune gura pe alcool de 20 de ani, n-a făcut-o nici măcar de ziua onomastică, iar asta, crede octogenarul, i-a prelungit viața. Are amintiri vagi despre „Vuță”, pe care și-l proiectează alături când privește fotografiile. „Vuță era bun-mediocru”, ne bagă în ceață Albină.
Ne scoate de-acolo Bocin, care e cu 9 ani mai tânăr decât Mihăescu. Acum, la 76 de ani, i-a dat târcoale un accident vascular pe partea stângă, dar cel mai mult îl doare că l-a lovit singurătatea. Copiii și-au luat zborul în străinătate, băiatul este bine văzut în Olanda, iar zilele-i sunt alinate de soție.
„Vuță era băiat de comitet, care dădea 110% pe teren. În echipă era „senator” de drept. Eu eram junior, când Mihăescu juca la Flacăra titular și era căpitanul echipei”, este prima descriere venită de la Bocin.
Dar cum era fotbalistul Mihăescu? „Făcea foarfeci peste cap, la corner. Se azvârlea cu capul”, îl descrie fostul coleg, care îl aseamănă cu titularul postului din naționala României, Cristi Manea, de la CFR Cluj. „Doar că era mai înalt decât Manea. Avea 1,74 metri”.
O iubea pe Lizeta, o fată „a-ntâia de văcuță”
După Flacăra Moreni, pentru Mihăescu a urmat etapa Petrolul Videle. „La vârsta de 36-37 de ani, Mihăescu a plecat la Videle. A fost mai întâi jucător acolo, apoi antrenor”, precizează Bocin.
La Flacăra, blaturile nu l-au ocolit pe tatăl ministrului de interne. „Se făceau blaturi la Vâlcea, la Pitești… Țin minte și un meci cu Metalul București. De ce să ne ferim?”, confirmă Bocin.
Discret cu viața personală, „Vuță” a lăsat să i se vadă doar relația cu o anume Lizeta. Coechipierii s-au uitat pe gaura cheii și au zărit picanteriile. “Fata lucra ca tehnician la sonde. Era gagica lui, ce mai… Era o fată „a-ntâia de văcuță”, domnule”!
„Niciodată nu am spus că am un tată adoptiv”
Carmen Dan a vorbit puțin spre deloc despre tatăl său adoptiv. Ba chiar și-a temperat mama, într-o intervenție de pe 8 martie 2017, la Antena 3: „Mama niciodată nu mă ascultă. I-am zis să nu vorbească despre tata ca despre tatăl meu adoptiv, pentru că eu niciodată nu am spus că am un tată adoptiv. Pentru mine, a fost și rămâne tatăl meu. Pentru noi, este un subiect dureros, pentru că l-am pierdut”.
„Lupii” dâmbovițeni, duel cu FC Porto
Flacăra Moreni a fost un nume cu rezonanță în România comunistă, chiar dacă nu era unul de elită. Gruparea morenară, cu numeroase sezoane în eșalonul secund, a prins și un loc în cupele europene. Memorabilă rămâne „dubla” din septembrie 1989, când Flacăra s-a comportat onorabil, în primul tur al Cupei UEFA, în fața celebrei formații portugheze FC Porto. Dâmbovițenii au părăsit întrecerea continentală, după ce au fost învinși cu 2-0 la Porto și cu 2-1 la Moreni. Disputa de pe malul Cricovului, de pe 27 septembrie, a fost una specială pentru „lupii” dâmbovițeni. Cu 10.000 de spectatori în tribune, trupa antrenată de Ion Nunweiller și-a dat sufletul pe teren, dar valoarea „dragonilor” lui Artur Jorge, printre care excelau Vitor Baia, Madjer și Rui Aguas, a făcut diferența.
Caseta tehnică a meciului retur din 1989
Flacăra Moreni – FC Porto 1-2 (0-1)
Marcatori: Beldie (52)/ Magalhaes (21), Rui Aguas (89).
Stadion: „Flacăra”. Spectatori: 10 000.
Flacăra: Tene – Beldie, Butufei, Glăvan (60 Marcu), Jercălău, Chiriță, Dragnea, Pană, Sava, Stere (65 Văidean), Lala. Antrenor: Ion Nunweiller.
Porto: V. Baia – Bandeirinha, Branco, Joao Pinto, Ze Carlos, Andre, S. Demol, Magalhaes, Semedo, R. Madjer (69 Paciencia – 88 Kiki), Rui Aguas. Antrenor: Jorge Artur.
Socotită protejata lui Liviu Dragnea, Carmen Dan, fosta secretară la Școala Generală nr. 3 din Videle – Teleorman a fost contestată puternic de societatea civilă, pentru intervenția în forță a Jandarmeriei la protestele de pe 10 august 2018, care a atras o investigație din partea ONU pentru posibile încălcări ale drepturilor omului.