Ambulatoriu, secţia de ortopedie a Spitalului Universitar Bucureşti. Accidentaţii grav sunt transportaţi ca pe bandă rulantă. Holul ne transpune în altă lume. Acolo unde nu e loc de zâmbete, iar uneori distanţa dintre viaţă şi moarte e mai mică decât cei zece centimetri ai bârnei de gimnastică.
E duminică, dar asistentul medical Florin Izbaşa abia dacă are timp să respire. O doamnă cu ochii în lacrimi, cu umărul fracturat, un pacient cu nasul muşcat de câine, căruia i se reface cartilagiul cu ajutorul unei porţiuni din ureche, o fată ce a alergat în Maratonul Bucureşti şi tocmai a suferit o entorsă. Şi e doar începutul. „Cel mai mult mă impresionează copiii foarte mici. Vin şi sportivi de la meciurile de fotbal. Suntem înconjuraţi de Steaua, de Giuleşti. A venit şi un jucător cu fractură, nu-mi mai aduc aminte numele”.
A tratat-o şi pe Sandra
Înainte de Olimpiada de la Beijing, printre pacienţi s-a numărat şi Sandra, pe care chiar tatăl a îngrijit-o. „A avut dureri la gleznă după Campionatele Naţionale. Când am adus-o aici, fusese un accident colectiv, cu vreo 7-8 persoane, şi a impresionat-o. Atunci, mi-a zis: «Tata, eşti foarte tare!»”. Florin Izbaşa ne dezvăluie că i-a fixat cu mâna lui ghipsul fiicei sale, după CE de anul trecut, de la Amsterdam, unde suferise o fractură de metatars.
Ecourile din China, unde Sandra a urcat, chiar sub privirile părinţilor, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la sol, nu s-au stins. Tatăl, care nu se desparte nici la locul de muncă de insignele luate din Satul Olimpic, şi-aduce aminte de reacţia colegilor în momentul în care fiica sa a cunoscut triumful suprem în sport. „Au văzut concursul la spital. Telefonul meu zbârnâia, mi s-a blocat căsuţa de câte mesaje de felicitare am primit! M-am bucurat enorm că ea şi-a împlinit visul. O susţinem în continuare să facă gimnastică, să meargă la Mondialele de la anul, dar şi la Olimpiada din 2012”.
Sandra Izbaşa s-a născut chiar la Spitalul Universitar, iar după numai două zile de la venirea pe lume i-a fost aplicat testul Monroe, care verifică reflexele bebeluşilor. „S-a tras în sus ca un arc şi s-a agăţat de degetele mele”, şi-aduce aminte Izbaşa tatăl. Şi mama Sandrei a profesat ca asistent medical, însă acum lucrează în cadrul unui centru de înfrumuseţare.