Data de 7 mai 1986 reprezintă o zi de referinţă în istoria fotbalului românesc, echipa de fotbal Steaua Bucureşti câştigând, în acea seară memorabilă, trofeul Cupei Campionilor Europeni, în faţa celebrei formaţii spaniole CF Barcelona, din ţara gazdă a finalei!
La acel meci de neuitat a asistat „live” şi un prahovean – măneceanul Anghel Găinuşă (foto), nimeni altul decât tatăl unei vedete TV. Este vorba, desigur, de Mihai Găinuşă.
Un sponsor arab
„În vremea comunismului era foarte greu ca o persoană să plece «afară», mai ales în vestul Europei”, ne-a spus, de la bun început, Anghel Găinuşă.
Militarul în rezervă a mai adăugat că „eu, de tânăr, am îmbrăcat haina kaki, iar în perioada desfăşurării finalei Cupei Campionilor Europeni, eram maior în armata română. La comandamentul de armă, de care aparţineam, a venit cineva şi ne-a spus că sunt două locuri disponibile, în avionul de Sevilla, pentru a vedea «pe viu» marele meci dintre Steaua şi Barcelona. Ne-am înscris aproximativ o sută de persoane, iar eu m-am numărat printre cei doi norocoşi şi fericiţi aleşi! Alături de mine, a mai mers la meci şi un general, din câte îmi amintesc!”
Găinuşă senior îşi mai aminteşte şi că, „dacă transportul aerian era plătit de către un cetăţean arab (n.r. – Fathi Taher), după cum am aflat noi, biletul de meci a trebuit să ni-l plătim din banii proprii. A costat 2.500 de pesetas, cam 1.300 de lei în banii de atunci, ceea ce înseamnă vreo jumătate de salariu bunicel, în lumea civilă.”
Primul whisky, băut în avion!
„Am decolat de pe aeroportul de la Otopeni în jurul orei şapte dimineaţa, chiar în ziua partidei”, a memorat „nea Anghel”, cum i se mai spune, clipele de neuitat de atunci.
Acelaşi înfocat suporter al Stelei ne-a mai spus: „În aeronavă, reprezentatul arabului ne-a oferit câte un pahar de whisky, spunându-ne că, dacă va câştiga Steaua, vom fi trataţi mult mai bine la zborul de întoarcere. Ceea ce s-a şi întâmplat, de altfel. Ca o paranteză, acela a fost primul pahar de whisky pe care l-am băut în viaţa mea!”
În avionul cu care s-a zburat spre Sevilla, ofiţerul Găinuşă a călătorit alături de Constantin „Tică” Dănilescu, un fost conducător stelist, care după câţiva ani, a fost încadrat în structura de conducere a rivalei Dinamo Bucureşti.
Spanioli răutăcioşi
Delegaţia suporterilor roş-albaştrilor a ajuns pe tărâm iberic după un zbor de trei ore. „Acolo, am fost preluaţi şi îmbarcaţi într-un autocar, fiind plimbaţi prin oraşul care urma să găzduiască finala Cupei Campionilor Europeni, frumoasa Sevilla” – povesteşte Anghel Găinuşă.
Tatăl prezentatorului de la Prima TV ne-a mărturisit că, „în Sevilla, la tot pasul, am întâlnit numai autocare cu suporteri ai Barcelonei. Cum au observat că suntem români, ridicau o palmă în aer, cu toate degetele desfăcute, semn că ne vor bate cu cinci la zero! Nici noi nu eram prea optimişti, în ceea ce priveşte şansele echipei noastre. Aşa că, încercam să nu-i băgăm în seamă.”
Bilet păstrat cu sfinţenie
După câteva ore de vizitat obiectivele turistice ale oraşului andaluz, delegaţia suporterilor stelişti a ajuns la stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan”, în jurul lui 19.00 (ora Spaniei). La una dintre porţile de acces în stadion, Anghel Găinuşă s-a rugat de controlori să nu-i rupă biletul şi dorinţa i-a fost ascultată, în cele din urmă. „Încă de atunci, am păstrat cu sfinţenie biletul, pe care îl ţin în casă, la loc sigur, într-o punguliţă de plastic”, ni s-a confensat Găinuşă senior.
Totodată „nea Anghel” a rămas impresionat de arhitectura vechii arene a clublui FC Sevilla, dar şi de faptul că – atunci când, pe „Sanchez Pizjuan”, şi-a făcut apariţia regele Spaniei, Juan Carlos – toată lumea s-a ridicat în picioare şi l-a aplaudat frenetic!
„Duckadam a fost eroul”
Cum Steaua şi Barcelona aveau aceleaşi culori ale echipamentului, dar la Sevilla, în urma tragerii la sorţi, formaţia bucureşteană a evoluat în alb complet, tot stadionul era îmbrăcat în… roşu şi albastru. După spusele lui Anghel Găinuşă, suporterii români s-au simţit ca pe… Ghencea, numai că erau de trei ori mai mulţi suporteri decât arena din Capitală.
În acel meci de legendă, Steaua nu prea a avut, totuşi, multe ocazii de poartă, ci doar s-a remarcat prin şuturi de la distanţă. Însă, „i-a făcut” pe spanioli la driblinguri, după spusele lui „nea Anghel”. Şi în opinia lui, Helmut Duckdam a fost, de departe, eroul meciului, ibericii spunând despre el că „nu este om, ci o maşină care apără lovituri de la «11 metri», la foc automat!”
Mihai, la Otopeni
Imediat după ultimul fluier al arbitrului francez Michel Vautrot, ulterior celui de-al patrulea penalty consecutiv apărat de Duckadam, iar Steaua a câştigat, astfel, trofeul Cupa Campionilor Europeni, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” s-a instalat o linişte de mormânt. Doar românii, puţini câţi erau, se mai auzeau pe stadion, spre indignarea gazdelor!
După meci susţinătorii echipei bucureştene au plecat imediat spre ţară, avionul aterizând la Otopeni, în jurul orei 6.00! „După ce am ajuns în ţară, peste doar 90 de minute eram, deja, prezent la unitate” – ne-a mai spus Găinuşă, care a continuat spunând că, „acolo, am primit sarcina să trimit cât mai mulţi soldaţi, de la comandamentul de care aparţineam, să întâmpine echipa, la aeroport. După ce mi-am terminat toate îndatoririle de serviciu, am plecat spre casă, mi-am luat familia şi am plecat spre Aeroportul Internaţional „Otopeni”. A fost alături de mine şi băiatul, Mihai Găinuşă”.
Ca şi tatăl său, Mihai este un înfocat suporter al echipei Steaua Bucureşti. Totuşi, niciun moment, el n-a ezitat să-l ironizeze pe patronul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, latifundiarul din Pipera fiind, de altfel, un client fidel al „Cronicii…”.
Cine este protagonistul
Anghel Găinuşă, tatăl „cârcotaşului” Mihai Găinuşă, s-a născut în comuna prahoveană Măneciu, la circa 60 de kilometri de municipiul Ploieşti. De la vârsta de 14 ani, el a plecat de acasă, pentru a intra în… armată. A urmat, timp de un an, cursurile Liceului Militar, din Breaza, pentru ca apoi, după desfiinţarea acestei unităţi de învăţământ special, să fie transferat la Câmpulung Moldovenesc. După liceu, s-a îndreptat spre Academia Militară, de la Sibiu, tot în acest oraş ardelean începându-şi cariera militară propriu-zisă. Acolo, de altfel, i s-au născut cei doi copii: Mihai Alexandru şi Mihaela Andra.
Cariera de militar l-a purtat, ulterior, în Bucureşti, la comandamentul de artilerie, el locuind atunci, în Capitală, chiar în Cartierul Ghencea. Mai precis, într-un bloc cu fotbaliştii Miodrag Belodedici şi Mihail Majearu – două dintre simbolurile echipei Steaua Bucureşti.
Din anul 1998, Anghel Găinuşă a ieşit la pensie, retrăgându-se în comuna natală. În perioada 2000-2004, a fost primarul Măneciului!