Jocul de tenis are o vechime mai mare de un secol, atunci când, mingea de tenis era lovită doar cu mână, ulterior cu o mănușă de piele, pentru protecția palmei, iar mai târziu i s-a aplicat un mâner adaptabil pentru o mai bună eficiență. Prin urmare, în acest fel s-a creat racheta de tenis.
Cuprins:
Istoria jocului de tenis în lume
Pe măsură ce racheta de tenis a evoluat, și mingile au suferit modificări: de la mingea de tenis din lemn, până la mingea de tenis din piele umplută cu material din celuloză. În secolul XV-XVI jocul de tenis a purtat denumirea de “Jeu de paume” (Jocul cu palma), iar mai târziu acesta a fost adoptat de familia regală din Franța și de aici a devenit din ce în ce mai popular.
Tenisul modern de astăzi are la bază două origini și anume:
Între anii 1859 și 1865, Harry Gem împreună cu Augurio Perera au dezvoltat jocul ce combina mai multe elemente de rackets (forma primitivă a jocului squash) cu jocul pelota.
În anul 1874, împreună cu doi doctori de la Warneford Hospital, cei doi au fondat primul club de tenis din lume, iar aici a avut loc unul dintre primele turnee de tenis din lume, “The Courier”, 23 iulie 1884.
- În anul 1873, pentru amuzament, la o petrecere desfășurată în grădina proprietății sale, Walter Clopton Wingfield a inventat un joc similar și, conform istoricilor moderni ai tenisului, terminologia tenisului derivă din acea perioadă.
- În anul 1877 au avut loc primele campionate de tenis de la Wimbledon, Londra, iar în anul 1881, pe 21 mai s-a format Asociația Națională a Tenisului de Câmp a Statelor Unite ale Americii (United States Tennis Association).
- Tot în 1881 s-a organizat pentru prima dată și Campionatul național de tenis masculin la simplu, U.S Open, la Newport, Rhode Island.
- În anul 1887 s-a organizat pentru prima dată Campionatul național american de tenis feminin.
- În 1891 s-a organizat pentru prima dată turneul French Open.
- În 1900 s-a înființat Cupa Davis.
Wimbledon, US. Open, FreNch Open și Australian Open datează din anul 1905, au devenit și au rămas cele mai prestigioase evenimente din tenis. Toate aceste patru competiții poartă denumirea de “Grand Slam”.
Primul turneu de tenis profesionist a fost organizat în anul 1926, iar de atunci, turneele au fost divizate în două categorii importante: turnee de tenis pentru amatori și turnee de tenis pentru profesioniști. În aceste turnee, un jucător profesionist nu putea participa la un turneu de amatori și invers. Asta până în anul 1968, atunci când odată cu apariția “erei open”, toți jucătorii puteau concura în toate tipurile de turnee.
Față de începuturile în tenis, acum a fost adoptat sistemul tie-break și revizuirea electronică (modalitate de verificare a punctului, care îi permite jucătorului de tenis să conteste linia), regulile principale ale jocului de tenis, cât și dimensiunile terenului au rămas la fel, ca în anul 1884. Ulterior, regulile din tenis au fost adoptate în mod oficial de către Federația Internațională de Tenis, 1924.
Istoria tenisului în România
Începuturile în tenisul din România datează din anul 1885, odată cu studenții români reveniți în țară de la studiile din străinătate. Tot în anul 1885 s-au organizat și primele cluburi de tenis în București, Cluj, Brașov, etc.
Pe 8 mai 1910, s-a înființat la București Tenis Club Român, iar pe 12 martie 1929 s-a înființat Federația Societăților Române de Tenis.
Cel mai mare jucător profesionist de tenis de câmp din România este Ilie Năstase, fiind considerat și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970. A fost numărul mondial de două ori (1972 și 1973), iar de-a lungul carierei a câștigat 83 de titluri, printre care 58 de titluri la simplu, printre care și U.S Open și Roland Garros. A fost finalist al Cupei Davis de trei ori împreună cu Ion Țiriac (1969,1971 și 1972.
Simona Halep este jucătoarea de tenis din România care a atins clasamentul mondial WTA de două ori (2017 și 2019) timp de 64 de săptămâni. A câștigat turneele de grand Slam de la Roland Garros și Wimbledon, iar de-a lungul carierei alte 18 turnee.
Tenis pe înțelesul tuturor – care sunt regulile jocului de tenis
Terminologie generală pentru jocul de tenis
- Ce înseamnă Punct în tenis– Unitatea de bază în numărătoarea dintr-o partidă de tenis, care începe odată cu punerea mingii în joc și continuă până ce unul dintre jucători comite o greșeală;
- Ce înseamnă Ghem în tenis (Game) – Unitatea de scor, joc;
- Ce înseamnă Brec în tenis (Break) – Câștigarea unui game în serviciul adversarului;
- Ce înseamnă egalitate în tenis – Situație în care se realizează un rezultate egal, după care jucătorul va trebui să puncteze de două ori consecutiv pentru a câștiga game-ul.
- Ce înseamnă avantaj în tenis (Advantage) – jucătorul care va face primul punct la scorul de 40-40 are avantaj (avantaj la serviciu), dacă punctul este câștigat de servant. În cazul în care punctul este câștigat de jucătorul care se află la primire, atunci este “avantaj la primire”.
- Ce înseamnă tie-break în tenis – Este sistemul de punctare ce elimină prelungirile setului după scorul de 6-6. În acest game de tie-break se servește primul punct din dreapta, apoi serviciul se schimbă și jucătorii vor servi de 2 ori consecutiv, până la obținerea a 7 puncte (cu 2 puncte necesare în avans). La rezultatul de 6 puncte, se schimbă terenul;
- Ce înseamnă dublă greșeală în tenis – Ratarea ambelor lovituri de serviciu.
- Ce înseamnă greșeală de picior în tenis (Foot-fault) -Se referă strict la lovitura de serviciu. Executarea serviciului cu un picior pe linia de fund a terenului, execuție ce este interzisă în regulamentul de joc.
- Ce înseamnă afară în tenis (out) – Atunci când mingea cade în afara terenului de joc.
- Ce înseamnă priză în tenis – Modalitatea specifică de a ține mânerul rachetei de tenis pentru executarea unei lovituri.
- Ce înseamnă anticipare în tenis – Intuiția adversarului în execuțiile tehnice. Aceasta îi va permite să se deplaseze eficient pentru o executare mai bună.
- Ce înseamnă atac în tenis – O acțiune ofensivă ce se face prin avansarea jucătorului spre fileu.
Terminologie generală pentru lovituri în tenis
Lovitura este procedeul specific de lovire a mingii cu racheta de tenis. Loviturile pot fi:
- Lovituri de bază – de pe partea dreaptă, stângă și serviciul;
- Lovituri speciale – voleu, lob, demi-voleu și smeciul.
- Ce înseamnă lovitură de dreapta în tenis (forehand) – Trimiterea mingii peste fileu, după ce aceasta a atins terenul de tenis, de pe aceeași parte a mâinii în care se ține racheta;
- Ce înseamnă lovitură de stânga în tenis (rever sau back-hand) – Trimiterea unei mingii peste fileu după ce a atins terenul de tenis, pe partea opusă a mâinii în care se ține racheta.
- Ce înseamnă serviciul în tenis – Punerea mingii în joc. Mai exact, aruncarea mingii în sus și lovirea cu racheta pentru trimiterea ei peste fileu;
- Ce înseamnă voleu în tenis – Lovitura mingii în zbor, înainte de a cădea în teren, de regulă în apropierea fileului;
- Ce înseamnă lob în tenis – Mingea înaltă ce este trimisă peste adversarul ajuns la fileu. Este o lovitură cu caracter ofensiv;
- Ce înseamnă smeciul în tenis (smach) lovitură asemănătoare cu lovitura de serviciu, care este executată de deasupra capului;
- Ce înseamnă stop în tenis – lovitură amortizată deoarece mingea are o traiectorie scurtă, de obicei este executată la fileu din voleu;
- Ce înseamnă As în tenis (Ace) – Realizarea unui punct direct din serviciu, fără ca jucătorul care se află la primirea mingii să o atingă;
- Ce înseamnă trimiterea mingii în diagonală în tenis (cross) – Orientarea loviturii de pe partea dreaptă a jucătorului care lovește, pe partea dreaptă a adversarului;
- Ce înseamnă trimiterea trimiterea mingii în lungul liniei în tenis (long line) – Orientarea loviturilor în lungul liniilor laterale ale terenului de tenis;
- Ce înseamnă lovitură plată în tenis – Lovirea mingii cu planul rachetei, perpendicular pe direcția de deplasare în care a fost trimisă;
- Ce înseamnă lovitură liftată în tenis – Imprimarea unui efect asupra mingii dinapoi-înainte, pe direcția ei de mers (mișcarea de rotație în jurul axului ei);
- Ce înseamnă lovitură tăiată în tenis (slice) – Imprimarea unui efect asupra mingii în sensul de rotire spre înapoi, opus direcției de zbor;
- Ce înseamnă retur în tenis – Lovitură ce răspunde la primirea serviciului executat de adversar;
- Ce înseamnă raliu în tenis (Rally) – O serie de lovituri realizate în cadrul disputării unui punct;
- Ce înseamnă spin în tenis (efect) – Rotație imprimată mingii prin modul de lovire;
- Ce înseamnă topspin în tenis (overspin) – Rotație imprimată mingii în același sens cu sensul mișcării ei;
- Ce înseamnă underspin în tenis (backspin sau chop) – Imprimarea unui efect asupra mingii în sensul de sus, spate-jos.
Terminologie generală pentru terenul de tenis
- Ce înseamnă careu pentru serviciu în tenis – Spațiul de teren (6.40 x 4.115 m). În acest spațiu, servantul este obligat să trimită mingea la executarea serviciului. Fiecare jumătate de teren are două careuri de serviciu, respectiv patru careuri în vecinătatea plasei;
- Ce înseamnă back court în tenis – Zona terenului ce este situată între linia de fund și linia de serviciu;
- Ce înseamnă culoar în tenis – Spațiul lateral ce se adaugă la fiecare parte a terenului de joc. Acesta este valabil doar la proba de dublu (1,37 m).
- Ce înseamnă linie în terenul de tenis – Delimitează spațiul de joc și are o lățime de 2.5 m – 10 cm, linia de fund, linia laterală, linia mediană și linia de serviciu.
- Ce înseamn fileu în terenul de tenis – Plasa ce este împărțită transversal în două părți egale. Are înălțimea de 0,914 m la centru și este susținută de doi stâlpi cu o înălțime de 1,07 m. Stâlpii de susținere sunt așezați în afara terenului de fiecare parte, la o distanță de 0,91m.
Câte seturi are un meci de tenis și cum se calculează scorul în tenis
Un meci de tenis este cuprins dintr-un set de șase game-uri. La finalul acestora se va juca un tie break de 12 puncte. Este considerat set câștigător de jucătorul ori echipa de jucători care câștigă primul/prima la șase game-uri. În cazul în care ambele echipe au câștigat câte șase game-uri, atunci se va juca tie-break-ul.
Scorul în tenis, într-un game standard se ține după cum urmează:
- Niciun punct – zero;
- Primul punct – 15;
- Al doilea punct – 30;
- Al treilea punct – 40;
- Al patrulea punct – Game – cu excepția cazului când fiecare jucător sau echipă a câștigat trei puncte și punctul va fi egalitate. După egalitate, scorul va fi Avantaj pentru jucătorul care va câștiga următorul punct. Dacă același jucător va câștiga și următorul punct, atunci acel jucător va câștiga game-ul.
În cazul în care jucătorul sau echipa adversă va câștiga punctul, scorul este din nou Egalitate și un jucător/echipa va trebui să câștige două puncte consecutive după Egalitate pentru a câștiga game-ul.
Cum se ține scorul în tie-break în tenis?
Primul jucător care va câștiga șapte puncte, câștigă game-ul și set-ul. Scorul se ține: zero, 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, cu condiția să fie diferență de două puncte față de adversar. Dacă este necesar, tie break-ul va continua până când va fie realizată diferența de două puncte între jucători.
Fiecare jucător de tenis are la dispoziție câte challenge-uri dorește pe parcursul unui meci, însă nu mai mult de 3 challenge-uri greșite pe parcursul meciului.
Tipuri de terenuri de tenis
Tenisul poate fi jucat pe o varietate de suprafețe, fiecare dintre ele având propriile caracteristici. Sunt patru tipuri principale de suprafețe de joc și anume:
Teren de tenis de zgură
Terenurile de tenis din zgură sunt făcute din sisturi concastate, cărămidă sau piatră. Suprafața de zgură, într-un meci de tenis, încetinește mingea și produce un salt mai mare al acesteia, spre deosebire de alte suprafețe dure.
Terenurile de zgură sunt frecvent întâlnite în Europa și America latină. Sunt mai ieftine de construit față de alte terenuri de tenis, însă costurile de întreținere sunt mai mare.
Cel mai important turneu organizat pe teren de zgură este Roland Garros, singurul turneu de Grand Slam organizat pe zgură.
Teren de tenis pe iarbă
Este terenul cel mai rapid realizat pe un tip de sol compact, pe care s-a cultivat un tip special de iarbă. Săritura mingii depinde și de cât de sănătoasă este iarba, cât de uzată este sau cât de recent a fost cosită. Terenul de tenis de iarbă are o suprafață mai puțin fermă și mai alunecoasă decât cea dură.
Pe terenul de tenis de iarbă este organizat în prezent turneul de Grand Slam, Wimbledon.
Teren de tenis pe suprafață dură
Terenurile sunt realizate din materiale uniforme și rigide și oferă o săritură mai mare a mingii. Suprafețele dure sunt mai rapide decât zgura, dar nu la fel de rapide ca terenurile de iarbă. Aceste suprafețe pot varia și în funcție de compoziția vopselei cu care este acoperită.
U.S Open este organizat pe un teren cu suprafață dură de tip acrilic, iar Australian Open este organizat pe un teren cu suprafață dură sintetică.
Teren de tenis pe carpetă
Este un termen din tenis care definește orice teren acoperit cu o suprafață detașabilă. Este un teren mai rapid decât suprafețele dure și este folosit în interiorul anumitor locații care găzduiesc temporar terenul de tenis. În prezent, acest tip de suprafață nu este utilizatp pentru evenimente din turnee profesionale