Cuprins:
Ultimele săptămâni au adus din nou în centrul atenției situația lucrătorilor imigranți care au suferit sau au murit construind stadioanele și alte obiective de infrastructură și asupra preocupărilor cu privire la modul în care fanii LGBTQ vor fi primiți într-o țară care incriminează homosexualitatea.
Oficialii din Qatar au respins acuzațiile, susținând că țara este criticată pe nedrept într-o manieră care sugerează o formă de rasism, și au subliniat simbolism sportului care invită la unitate într-o lume tot mai politizată.
„Găzduirea evenimentului principal al fotbalului într-o țară cu majoritate arabă și musulmană pentru prima dată este un moment cu adevărat istoric și o oportunitate de a sparge stereotipurile despre regiunea noastră”, a declarat ministrul de externe al Qatar, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. „Fotbalul are puterea de a construi legături de prietenie și de a depăși barierele de neînțelegere între națiuni și oameni”.
Iar pentru Qatar, un turneu de succes poate deveni o punte pentru a-și valida nenumăratele eforturi de-a lungul anilor de a-și îmbunătăți statutul global și de a-și amplifica influența.
Dacă, în momentul depunerii candidaturii pentru Cupa Mondială, Qatarul dorea să se facă cunoscut pe plan global, între timp situația a evoluat. Acum, găzduiește o companie aeriană internațională – Qatar Airlines, o bază aeriană militară americană și rețeaua de știri Al-Jazeera, care relatează la nivel global.
„Oamenii știu acum de Doha”
În cea mai mare parte a vieții sale, Mariam al-Anezi a simțit că nimeni nu știa unde se află Qatar. Ea le spunea oamenilor că a venit dintr-un loc de lângă Dubai, cel mai cunoscut emirat arab din Golf, aflat la șapte ore de mers cu mașina.
Acum, în timp ce mulțimile de fani din întreaga lume coboară în țara ei pentru Cupa Mondială, ea cutreieră străzile capitalei Qatarului, Doha, salutând străini din India și Europa și delectându-se cu un sentiment de mândrie în noua vizibilitate a națiunii sale pe scena globală.
„Oamenii știu acum de Doha”, a spus al-Anezi, în vârstă de 35 de ani, în timp ce copiii ei se jucau cu mingea de fotbal pe o promenadă de pe malul mării. „Cei care vin, o vor vedea cu ochii lor și vor ști să judece cu inima”.
În ultimul deceniu, Qatar și vecinii săi bogați în resurse din Golf au investit miliarde de dolari în sporturi internaționale, cumpărând echipe din Europa, oferind sponsorizări foarte generoase și găzduind evenimente, parțial pentru a-și consolida influența globală, dar și din dorința de a-și diversifica economia, de a atrage turiști, cât și de a-și promova obiectivele de politică externă și alimenta naționalismul în plan intern și a legitima conducerea lor autoritară.
Arabia Saudită a organizat anul acesta un nou turneu de golf care concurează cu cele americane. Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, a găzduit luna trecută meciuri NBA din presezon. Membrii familiei guvernamentale și entitățile guvernamentale din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Qatar au cumpărat echipe de fotbal din străinătate, cea mai recentă achiziție fiind clubul britanic Newcastle United, condus acum de fondul suveran saudit.
Găzduirea în Qatar a Cupei Mondiale este punctul culminant al implicării regiunii în sporturile internaționale.
Pentru țara cu trei milioane de locuitori, turneul final care va dura o lună vine la finalul a 12 ani de pregătire și a peste 200 de miliarde de dolari cheltuite pentru infrastructură.
„Relevanță și legitimitate”
Peste un milion de vizitatori sunt așteptați să sosească în Qatar în următoarele săptămâni, o ocazie perfectă pentru ca țara islamică conservatoare să fie în lumina reflectoarelor globale. Chiar dacă criticii acuză guvernele din Golf că folosesc sportul pentru a-și curăța reputația internațională pe fondul acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului, sportul înseamnă mult mai mult decât o imagine mai bună în străinătate pentru conducătorii ereditari ai Golfului.
„Dorința de a găzdui Cupa Mondială este un exercițiu pentru Qatar în dorința de a obține relevanță și legitimitate”, a spus Simon Chadwick, profesor de sport și economie geopolitică din Paris, care a călătorit în repete rânduri în Qatar în ultimul deceniu și a văzut cum se schimbă statul în perioada premergătoare turneului.
Abdullah al-Arian, profesor de istorie la Universitatea Georgetown din Qatar și editor al cărții „Fotbal în Orientul Mijlociu: Stat, Societate și Frumusețea Jocului”, a declarat că organizarea Cupei Mondială a fost „o componentă a unei strategii mult mai ample, menită să poziționeze Qatarul ca un actor regional semnificativ”.
„Se creează spațiu în afara umbrei vecinilor precum Arabia Saudită și Iran. Și se face acest lucru parțial prin investiții în proiecte de dezvoltare la scară largă, precum și în mass-media, cultură populară, educație, medicină. Cupa Mondială se încadrează perfect în asta”, a spus el.
Care sunt principalele critici
Toată această atenție vine cu dezavantaje, iar în ultimele luni, Qatarul a absorbit o serie de analize, critici și ironii din partea comentatorilor americani și europeni, care au subliniat că statul este o monarhie autoritară cu un istoric problematic la capitolul respectarea drepturilor omului.
La fel ca mulți dintre vecinii săi din Golf, Qatar se bazează pe muncitorii cu venituri mici din Asia de Sud și Africa, oameni care lucrează adesea multe ore pentru salarii mici și uneori se confruntă cu abuzuri. Numărul mare de muncitori care s-au străduit să construiască infrastructura din jurul turneului a evidențiat sistemul de exploatare a forței de muncă din regiune, stimulând unele schimbări despre care activiștii au spus că nu merg suficient de departe.
O decizie de ultimă oră de a interzice berea pe stadioane a provocat, de asemenea, proteste din partea fanilor. La final, unii qatarieni spun că simt că Cupa Mondială a atras mai multă atenție negativă decât pozitivă.
Cu toate acestea, nu este primul episod în care Qatarul se confruntă cu o atenție negativă. În 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au întrerupt relațiile diplomatice și de transport cu Qatar, acuzând țara că sprijină extremiștii islamiști și terorismul și că se amestecă în treburile lor interne.
Qatar a negat aceste acuzații, iar ruptura s-a întins pe mai mulți ani, uneori cu riscuri mari de escaladare, înainte de a fi rezolvată în mare parte anul trecut.
Doha a fost însă și de folos marilor puteri globale. Qatar a jucat rol de mediator regional, asistând Statele Unite în negocierile cu Iranul și talibanii – inclusiv ajutând la evacuarea cetățenilor și aliaților americani în timpul retragerii haotice din Afganistan.
Qatarul găzduiește o bază importantă pentru Comandamentul Central al armatei americane și a evitat în mare măsură confruntarea cu administrația Biden, chiar dacă vecinii săi, încântați de ceea ce văd ca fiind o lipsă de interes a americanilor pentru regiune, au urmărit legături mai strânse cu China și Rusia.
„Rolul internațional al Qatarului s-a maturizat în ultimul deceniu”, a spus Elham Fakhro, cercetător la Centrul pentru Studii despre Golf de la Universitatea din Exeter. Blocada statelor din regiune a venit ca un „șoc”, dar Qatarul a reușit totuși să obțină „mai multe victorii diplomatice”, a spus ea, inclusiv intermedierea conflictelor în numele Statelor Unite.
„Scenariul ideal pentru ca Qatar să avanseze va fi unul în care să poată echilibra ambițiile sale de politică externă internațională, evitând în același timp o nouă rupere a relațiilor regionale cu vecinii săi”, a spus ea.
„Fotbalul este a doua noastră religie”
Luna aceasta, când fanii au început să sosească în Doha, piața tradițională a orașului a devenit un carnaval. Bărbați tineri fac mult zgomot în timp ce traversează mulțimi importante de persoane, printre care copii îmbrăcați în tricourile echipelor, turiști care fac numeroase fotografii și camerele de filmat ale televiziunilor de pe tot globul.
Abdulmajeed al-Harthi, în vârstă de 28 de ani, din Arabia Saudită, se plimbă prin piață cu steagul țării sale pe umeri. El spune că plănuiește să rămână în Doha până la încheierea turneului, chiar dacă țara sa va fi eliminată mai devreme.
„Fotbalul este a doua noastră religie”, a spus el. El subliniază că atunci când vede evenimente sportive care au loc în Arabia Saudită sau Qatar după o viață întreagă în care le-a urmărit la televizor, transmise din Statele Unite sau Europa, se simte mândru.
„Majoritatea țărilor occidentale și europene au o imagine proastă despre noi”, a spus el. „Vrem să îmbunătățim felul în care ne privesc. Vrem să le schimbăm viziunea, în primul rând, asupra islamului”.
Vezi şi programul meciurilor de la Campionatul Mondial de fotbal Qatar 2022!