Libertatea: Cum e atmosfera la echipa națională după înfrângerea nemeritată cu Franța?

Aurel Țicleanu: E o atmosferă de așteptare, de pregătire. Băieții au trecut peste șocul care ne-a bulversat pe toți. Toți din jurul băieților și-au făcut treaba. A fost o bună măsură că au invitat familiile, le-a făcut un mare bine. Deocamdată, băieții dau semne că și-au revenit. Mai sunt două zile. La ora meciului, băieții să fie gata de o partidă bună, mare. Știm că, până la urmă, lupta pentru locul doi se va da între noi și elvețieni. Suntem care pe care. Sperăm să fie  gata să obținem un rezultat pozitiv.

Cara a fost concluzia după meciul cu Franța: ghinion sau frica de un rezultat mare?
Au fost multe plusuri, au fost și minusuri. Staff-ul le-a analizat pe toate. Au fost două goluri frumoase marcate de ei. Și noi puteam să facem mai mult ca să le împiedicăm. Am ratat niște ocazii deosebit de mari. trebuie să tragem învățămintele din ce s-a întâmplat. Să fim cel puțin la același nivel pentru meciul cu Elveția, pentru că este o echipă foarte puternică, care a jucat la ultimele turnee finale, inclusiv de Mondiale. Au plecat de la o posesie importantă în terenul lor, la o posesie bună în terenul advers. O echipă periculoasă care are trei puncte în buzunar. N-are de ce să riște, poate să adopte o tactică de așteptare. Nouă nu ne convin astfel de adversari, ci aceia care vin peste noi și să ne lase spații. Mi-aș fi dorit să văd, meciul, dar, din păcate, trebuie să plec la Marsilia, la Franța – Albania. Să vedem ce putenm să facem pentru a ne apropia trei puncte cu Albania.

Este obligatorie victoria cu Elveția sau ne-am mulțumi și cu un egal?

Ne-am mulțumi și cu un egal, dar în ecuația calificării ar fi foarte importantă victoria. Avem elemente să sperăm într-o victorie. Să împingă partida spre punctele noastre forte, care să ne ajute să obținem punctele. Băieții au trecut testul la impresia artistică, acum trebuie să fie mai realiști, mai eficienți.

Amintiri de la meciurile cu Elveția…

Mi-aduc aminte de campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 1982. Jucam la București, în campania pentru 82. Iliuță Balaci a marcat un gol și eram cu un picior la Mondial. Zappa, un fundaș care n-a prea dat multe goluri a dat unul de la 40 de metri, apoi am pierdut. Chiar dacă am făcut 0-0 la Berna a fost prea puțin pentru calificare.

În 1984 ați debutat cu Spania. Cum a fost atunci?

În 84, cu Spania, am jucat primul meci. Era o echipă mare, a jucat finala. S-au făcut niște greșeli înainte de turneul final. Au fost lăsați acasă jucători importanți, Geolgău, eroul de la Bratislava, care ne adusese calificarea. După aceea, Balaci făcuse un test cu 30 de zile înainte. Nu am fi avut nevoie de el la sută la sută. Ar fi putut să împartă cu Hagi, care se ridica atunci. Să joace o repriză cu o repriză, sau 60 cu 30. Am fi avut un conducător de joc bun în plus. Dinamo câștigase campionatul și nu avea reprezentanți în echipă și s-a făcut presiuni să intre în echipă. Atunci, eram în primele opt și tot aveam sentimentul că puteam face mai mult. 

Putem să ajungem în sferturi?
Să trecem întâi de grupe, situația e complicată, deja două echipe au trei puncte. Am vrea să schimbăm, să ne apropiem. Să obținem locul doi, care ne-ar oferi calificarea. De acolo înainte, totul e posibil.

S-ar impune schimbări în echipă?

La nivel de exprimare colectivă, echipa a dat satisfacție. 85-90 la sută cred că vor intra și cu Elveția. Dacă vor fi schimbărui, vor fi în funcție de adversari, de slăbiciunile lor. Nu cred că se impun schimbări majore. 

Sânmărtean n-ar putea fi o soluție ca și conducător de joc, mai ales cu Elveția, pentru că trebuie să construim?

Sânmărten e bun, însăși faptul că se află aici e un semn al valorii lui.  Dar Nicușor Stanciu a dat satisfacție la primul meci, el a scos acel penalty. Nu sunt motive să renunțăm la Stanciu. Sânmărtean e un jucător de fantezie, care oricând poate schimba cursul unui joc.

Așteptați ca un jucător să strălucească sau mizăm pe o organizare foarte bună?

În istoria de 40 de ani, de când știu eu, noi tot timpul am avut o bună organizare. Și la primul meci, echipa a jucat bine. Ne trebuie mai mult realism, cinism, eficiență. Să lăsăm impresia artistică. Am trecut testul ăsta.

E de preferat să nu treci în aceste zile prin fața lui Iordănescu?

Și Puiu Iordănescu înțelege rolul secunzilor săi. Toți care suntem acolo, îl ajutăm. Iordănescu vrea să încununeze o carieră de excepție, cu un turneu final de excepție. DIn punctul ăsta de vedere simte mai mult presiunea.

De ce plecați de la echipa națională la o echipă din Qatar?

N-aș vorbi despre asta. Voi, de la „Libertatea” m-ați făcut varză. Eu n-am trădat niciodată. N-am dezertat niciodată, sunt un om de cuvânt. Profilul meu e de tehnician. Acum, fac o muncă de birou, dar nu mă dau în vânt după ea. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News