1. De ce i-a certat Nicolae Ceauşescu pe stelişti
Nicolae Ceauşescu a fost unul dintre „părinţii” clubului Steaua, iar fiul său, Valentin, conducătorul din umbră al „roş-albaştrilor” în cea mai glorioasă perioadă din istoria clubului, sfârşitul anilor 80. Cel mai mare succes din istoria fotbalului românesc, Cupa Campionil0r Europeni din 1986, n-a fost un succes chiar pe gustul dictatorului comunist. Faptul că Steaua a învins pe FC Barcelona doar după prelungiri şi loviturile de departajare nu i-a convenit. Emeric Ienei, antrenorul Stelei de atunci, a dezvăluit că la recepţia organizată de Ceauşescu în cinstea campionilor europeni, i-a certat că n-au câştigat în 90 de minute. Probabil că l-a deranjat că într-o epocă în care făcea economie la orice, lumea a mai consumat curent încă aproape o oră, uitându-se la prelungirile şi loviturile de departajare ale jocului de la Sevilla.

2. Băsescu a băut cu Gigi Becali la „Golden Blitz”
Traian Băsescu, fost şef din umbră al grupării Rapid în perioada în care era ministru al transporturilor, i-a scandalizat pe toţi giuleştenii în aprilie 2006. După ce Steaua a eliminat-o pe Rapid din celebrul sfert de finală din Cupa UEFA, şeful statului i-a invitat pe Gigi Becali şi pe toţi jucătorii din Ghencea să petreacă la celebrul restaurant „Golden Blitz”. „Steaua e Steaua”, a fost concluzia lui Băsescu cu care i-a înfuriat pe toţi cei care nu iubesc echipa „militarilor”.

3. Constantinescu a căzut în fund când a încercat să dea în minge
Emil Constantinescu s-a făcut cel mai rău de râs când a încerca să-şi prezinte public „calităţile” de fotbalist. Şeful statului s-a dus în cantonamentul Generaţiei de Aur care se pregătea de plecarea spre Franţa, la turneul final al Campionatului Mondial din 1998. Constantinescu s-a împiedicat când a încercat să facă nişte jonglerii şi imaginea a făcut înconjurul lumii.

4. Gheorghe Gheorghiu Dej l-a transferat pe Ozon la Rapid
Primul şef de stat al României comuniste, Gheorghe Gheorghiu Dej, iubea Rapidul şi nu şi-a ascuns pasiunea pentru acest club care mai apoi a încercat să-şi creeze o imagine de grupare „dizidentă”. Rapid n-a câştigat niciun titlu cât timp Dej a fost la putere, dar tot s-a bucurat de avantajele oferite de faptul că numărul 1 din ţară stima acest club. „Năsel” a fost arestat pentru trafic cu … nasturi după o deplasare în Grecia şi a fost trimis în Deltă, la stuf. S-a spus că a fost un scenariu organizat tocmai de Dej pentru a-l constrânge să semneze cu echipa lui de suflet. „Un prieten din guvern mi-a spus că numai Dej poate să mă salveze de Securitate şi m-a învăţat ce să fac. Dej se plimba în fiecare weekend, împreună cu familia, pe Calea Victoriei, era modul lui de a lua contact cu populaţia. Mi s-a spus să fiu la o anumită oră, într-un anumit loc, că vor avea ei grijă să nu mă oprească nimeni. Am pândit acolo şi, când a trecut Dej, m-am aruncat la picioarele lui şi l-am implorat să mă ierte. Venisem pregătit şi cu un memoriu. Dej a fost surprins. A stat puţin pe gânduri, apoi a decretat: «Bine, eşti iertat dacă joci la Rapid!»”, a spus Ozon peste ani.


5. Ion Iliescu a organizat tineretul sportiv comunist
Ion Iliescu a fost singurul şef de stat care a avut funcţie oficială într-o federaţie, la caiac-canoe, în anii 80, după care a devenit preşedinte de onoare. Iliescu a dezvăluit că a jucat fotbal, ca mijlocaş (greu de crezut, totuşi…), iar în 1948, când comuniştii încercau să acapareze tot, a organizat Uniunea Asociaţiei Elevilor din România, apoi a fost secretar pe probleme sportive la Uniunea Asociaţiilor Studenţeşti din România (UASR, care apoi a devenit UTC). Şi Iliescu a ţinut cu „dizidenţii” de la Rapid şi a recunoscut că a jucat volei cu Ceauşescu, dar că era obligat să facă blaturi, pentru că dictatorul nu putea pierde…

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News