„Toto” Schillaci a strălucit la turneul final organizat de Italia, în 1990, la care a participat și naționala României. Cu 6 goluri marcate, supranumit de presa peninsulară „Salvatore della patria”, atacantul a fost golgheterul acelei ediții.

Schillaci a început ca rezervă a Andreei Carnevale, a intrat pe teren și a marcat golul victoriei în partida de deschidere, cu Austria. Au urmat alte 5 reușite.

Naționala lui Azeglio Vicino a terminat pe locul al treilea la Coppa del Mondo, 2-1 în finala mică împotriva Angliei. Toto a marcat atunci golul victorie, din penalty.

El și-a început cariera ca senior în 1982 la Messina, acolo unde a jucat timp de 7 ani. În ultimul sezon petrecut la formația siciliană a înscris 23 de goluri și a fost golgheter în Serie B. Tocmai acest lucru i-a adus un transfer la Juventus Torino și apoi convocarea în lotul Italiei pentru CM 1990.

Ascensiunea sa nu a continuat și după turneul final, în ciuda faptului că a jucat la Juventus (90 de meciuri, 26 de goluri) și Inter Milano (30 de meciuri/ 11 goluri). Ulterior, s-a transferat în Japonia, la Jubilo Iwata, fiind primul italian care a jucat în campionatul nipon.

După trei ani în Japonia, cu 58 de reușite în 86 de partide, „Toto” s-a retras, dar nonconformismul său a fost un „magnet” pentru show-urile televiziunilor italiene.

La naționala Italia, Schillaci are 16 meciuri și 7 goluri.

Născut la Palermo, Schillaci a fost căsătorit de două ori, cu Rita și Barbara, și are trei copii, Jessica, Mattia și Nicole.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Urmărește-ne pe Google News