Pentru Mircea Bilanici (52 de ani) din Satu Mare, care era o prezenţă constată în circuitul Amatur, acesta a fost ultimul său concurs. S-a aplecat să ia de jos mingea şi a căzut secerat pe podea.

Panica i-a cuprins imediat pe participanţi. Competiţia a fost suspendată! Începuse lupta contracronometru pentru salvarea vieţii lui Mircea Bilanici. 

Primul ajutor i-a fost acordat de doi concurenţi, asistenţi medicali

În lipsa unui medic specialist din sală, primul ajutor a fost acordat de doi participanţi la turneu, asistenţi medicali de profesie. Martori oculari, prieteni şi concurenţi ai lui Mircea Bilanici, au creionat taboul dramei pe forumul comunităţii pasionaţilor de tenis de masă. 

Corneliu Dena (Giurgiu) crede că cei doi asistenţi de ocazie au făcut tot ce a depins de ei să-l resusciteze pe Mircea Bilanici: “Odată cu acest eveniment nefericit trebuie să remarcăm doi oameni, zic eu, de mare caracter, Păun Daniel şi Norocel, care au făcut tot posibilul să-l ţină în viaţă până la venirea celor de la SMURD, acolo unde lucrează şi Daniel Păun. Din păcate, nu s-a putut face nimic, chiar dacă ambulanţa venea în câteva minute sau dacă era la uşă, dotată cu toate aparatele”.

“Când s-a produs evenimentul, am fost cu toţii neputiincioşi, şi ne-am uitat la cei doi colegi amaturişti, asistenţi medicali, Norocel şi Daniel Păun, care până la venirea ambulanţei au făcut tot ce trebuie să facă un medic pentru primul ajutor”, a precizat Gelu Vlădoiu (Braşov).

 “Salvarea a ajuns destul de greu, în vreo 45 de minute”, susţin cei care au fost de faţă la incident. Mircea Bilanici a fost transportat în stare critică la Spitalul Bagdasar, aflat în apropierea sălii Viva, dar, din păcate, nu a mai putut fi salvat.

Era cardiac şi diabetic

Mircea Bilanici era un om foarte apreciat în circuitul Amatur

 

 “Infarct în primă fază, iar apoi atac cerebral”, spun cei din circuitul Amatur că ar fi verdictul medicilor.

 “Decesul lui Mircea Bilanici s-a produs pe fondul unui cumul de factori nefericiţi. Era cardiac şi diabetic, iar în timpul concursului băuse câteva cafele şi nişte tărie. Căldura şi efortul i-au fost fatale”, au dezvăluit pentru SportNews.ro o persoană implicată în fenomen.  

 Dan Petrov, unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Mircea, crede că problemele de sănătate cu care se confrunta acesta i-au fost fatale: “Din toţi membrii Amaturului, cred că eu îl cunoşteam cel mai bine. Clubul Viva nu a avut nicio vină, putea să vină şi Arafat cu elicopterul şi nu îl putea salva. Din păcate, eu am fost şi la spital şi stiam ce se va întâmpla, de aceea sunt supărat pe acest domn doctor”.

 Mircea Bilanici n-a ţinut cont de starea precară de sănătate. Când juca tenis de masă uita de toate necazurile. “Aseară am stat de vorbă cu cineva care-l însoţea la spital, şi pe lângă situaţia critică în care se afla Mircea, am aflat că şi situaţia financiară este pe masură, adică la fel de critică. Se pare că lui Mircea îi place atât de mult acest sport încât nu l-a putut opri nici partea financiară, nici starea antecedentelor de sănatate…., Satu Mare – Târgovişte-Bucureşti, etc, nu a contat, în fine….”, a mai dezvăluit Gelu Vlădoiu pe forumul comunităţii pasionaţilor de tenis de masă, cu câteva ore înainte ca medicii să declare decesul prietenului lor.

Sala Viva din Bucureşti

Vor asistenţă medicală calificată

Speriaţi de decesul lui Mircea Bilanici, jucătorii din circuitul Amatur vor asistenţă medicală de specialitate la concursuri.

“Sunt de acord ca la turnee să avem lângă noi primul ajutor, dar să nu ne închipuim că acesta a fost sau este motivul pentru care Mircea este în stare critică. Lui Mircea i s-a tăiat filmul într-o secundă, s-a lungit, s-a învineţit, nu a mai respirat şi, probabil, că era de succes dacă exista un medic cu o aparatură specială cazurilor de AVC, ceea ce nu cred că la următoarele turnee se va putea asigura aşa ceva”, a mai scris pe forum jucătorul Gelu Vlădoiu.

“Discutam cu un prieten azi despre ce s-a întamplat şi am fost cu totul de acord cu propunerea lui de a se asigura asistenţă medicală pe perioada concursurilor, chiar dacă asta înseamnă o taxa suplimentară. În cazuri extreme, fiecare secundă contează! Cu atât mai mult cu cât competiţia este destinată amatorilor şi vârsta jucătorilor ajunge până la 75 de ani, este necesară asistenţă medicală”, a precizat un alt pasionat de tenis de masă, George Dospinescu.

Organizatorii turneelor din circuitul Amatur nu au rămas surzi la solicitările concurenţilor, iar la concursul organizat sâmbătă, la sala Top Arena din Bucureşti, a fost adus un doctor calificat pentru a asigura asistenţa medicală sportivilor.  

Ce prevede regulamentul Amatur despre asistenţa medicală

4.2 Organizatorii turneelor
Organizatorul local va asigura asistenţă medicală, în colaborare cu un cadru medical participant la turneu, sau în colaborare cu un cadru medical local. Acesta trebuie să aibă pregatită trusa minimă pentru primul ajutor.

Fenomen cu peste 3.000 de practicanţi

În circuitul Amatur de tenis de masă sunt înscrişi 3.451 de practicanţi: amatori, dar şi jucători legitimaţi în ligile inferioare, dar şi la echipe care activează în Divizia B, al treilea eşalon valoric din cadrul Federaţiei Române de Tenis de Masă.

Sportivii plătesc o taxă de înscriere pentru fiecare turneu, taxă care variază între 10 lei şi 35 de lei. Doi lei din această taxă intră în conturile Amatur, restul revin organizatorilor de concursuri, care asigură participanţilor condiţii de joc, o sticlă de apă, iar primilor patru clasaţi cupe, medalii şi diplome.  

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News