Evenimentul va fi găzduit de pavilionul central al Complexului Expoziţional Romexpo.
”Este un mare privilegiu pentru mine să revin la Bucureşti şi să întâlnesc chipuri pe care deja le-am văzut pe terenul de fotbal şi la Jocurile Olimpice, şi mă refer aici la doamna Gabriela Szabo. Şi mă bucur să am în spatele meu în stadion atât de frumos. România merită să facă parte din echipa care organizează EURO 2020. Sunt aici în calitatea mea de prezentator al trofeului EURO 2020 şi să anunţ că pe acest stadion vor avea loc patru meciuri ale turneului final. Dar mă aflu aici şi pentru a vă aduce o veste foarte bună veste, şi anume faptul că pe 30 noiembrie 2019 Bucureştiul va organiza evenimentul de tragere la sorţi a meciurilor de la UEFA EURO 2020. Vă felicit încă de pe acum pentru organizarea acestui eveniment de tragere la sorţi şi doresc mult succes echipei pe teren, dar şi în întreaga activitate de organizare a acestui turneu”, a declarat Karembeu.
Burleanu: ”Cel mai important eveniment sportiv”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a precizat că ştia încă de joi că tragerea la sorţi a grupelor EURO 2020 va avea loc la Bucureşti: ”Cunoşteam această informaţie chiar de ieri. Este cel mai important eveniment sportiv care se întâmplă la Bucureşti şi este o bucurie în plus că România va găzdui acest eveniment. Asta vine ca o recunoaştere a fotbalului românesc şi a ţării noastre şi ţin să mulţumesc pe această cale preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, pentru suportul pe care ni l-a arătat în această situaţie”.
”Cu siguranţă trebuie să arătăm inteligenţa şi capacitatea de a utiliza acest eveniment care este unul colosal astfel încât să promovăm România şi să putem să ne poziţionăm ca un actor în zona de diplomaţie sportivă. Îi mulţumim lui Christian Karembeu pentru faptul că este la Bucureşti încă o dată”, a mai spus Burleanu.
Trofeul acordat câştigătoarei Campionatului European de fotbal poartă numele primului secretar general al UEFA, Henri Delaunay, care a avut ideea organizării unei astfel de competiţii continentale. Henri Delaunay a murit în 1955, cu 5 ani înainte să-şi vadă proiectul pus în practică. Fiul său Pierre a fost desemnat să creeze trofeul care să fie oferit învingătorilor, cu dreptul de a-l păstra timp de 4 ani, până la următoarea ediţie a Campionatului European.
Trofeul are 8 kilograme
Pentru turneul din 2008 a fost realizată o nouă versiune a cupei, mai impozantă, întrucât vechiul trofeu intrase deja în umbra altor trofee ale UEFA din zona competiţiilor de club continentale. Noua cupă Delaunay este din argint masiv, în greutate de 8 kilograme şi cu o înălţime de 60 centimetri, cu 2 kilograme mai mult decât vechiul trofeu şi cu 18 centimetri mai înaltă. Soclul de marmură a fost înlocuit cu unul mai mare de argint, iar numele câştigătoarelor sunt acum gravate pe spatele trofeului.
Trofeul Delaunay va fi înmânat câştigătoarei EURO 2020 la Londra, după finala de pe stadionul Wembley din 12 iulie 2020.
Bucureştiul este unul dintre cele 12 oraşe care vor găzdui EURO 2020. Este o ediţie aniversară, care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European. România este una dintre cele 17 naţiuni care au participat la toate preliminariile Campionatului European. Astăzi se luptă în calificări 55 de naţiuni. Bucureştiul va găzdui trei meciuri ale grupei C, pe 14, 18 şi 22 iunie 2020, şi o optime de finală pe 29 iunie 2020. Dacă se va califica, prima reprezentativă a României va fi repartizată în grupa C şi va juca cel puţin două meciuri la Bucureşti.
sursa: AGERPRES