Cristina Neagu
Federația Internațională de Tenis (IHF) a anunțat, luni, pe baza voturilor specialiștilor, jurnaliștilor și fanilor, că cea mai bună handbalistă din lume în 2018 a fost Cristina Neagu. Sportiva în vârstă de 30 de ani a convins juriul cu titlul de golgheter al Ligii Campionilor (110 goluri), locul 3 obținut cu CSM București în competiție, calificarea în semifinalele Euro și titlul de cea mai bună marcatoare din istoria întrecerii (237 de goluri. ).
„Vă mulțumesc din suflet pentru susținere! E o realizare incredibilă, nu doar pentru mine, ci și pentru handbalul românesc! Mulțumesc colegelor și antrenorilor. Ținând cont că vine într-un moment greu pentru mine, reprezintă o motivație suplimentară să-mi revin și să ne bucurăm de handbal împreună!”, a scris pe Instagram Neagu, care se află în recuperare după o accidentare. Ea a devenit singura handbalistă din lume care câștigă acest titlu pentru a patra oară, după precedentele din 2010, 2015 și 2016.
Simona Halep
În octombrie 2018, Asociația Tenisului Feminin Profesionist (WTA) o desemna pe Simona Halep cea mai bună jucătoare de tenis a sezonului care tocmai se încheiase. Sportiva de 27 de ani din Constanța a impresionat cu parcursul din precedentele zece luni, perioadă în care a jucat două finale de Mare Șlem, una pierdută (la Australian Open), alta câștigată (la Roland Garros) și cu constanța care a ajutat-o să-și păstreze locul 1 mondial.
Ana Maria Brânză
Ana Maria Brânză a fost desemnată cea mai bună spadasină din lume în 2013, la Congresul Federației Internaționale de Scrimă din decembrie. În acel an, Brânză a fost campioană europeană la individual, vicecampioană europeană cu echipa, ambele medalii fiind cucerite la Zagreb, şi medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de la Budapesta, tot cu echipa.
Ștefan Birtalan
Fostul inter stânga a fost desemnat de trei ori cel mai bun handbalist din lume (1974, 1976, 1977) de către Federația Internațională de Handbal (IHF). Ștefan Birtalan este, printre altele, dublu campion mondial (1970, 1974), medaliat olimpic cu argint (1976) și cu bronz (1972, 1980) și câștigător al Cupei Campionilor Europeni (1977).
Ilie Năstase
Primul lider din istoria ATP a avut onoarea de a fi desemnat cel mai bun jucător de tenis din lume la sfârșitul lui 1973, an în care a câștigat Roland Garros și Turneul Campionilor, competiție la care înregistrase al treilea triumf consecutiv.
Horia Tecău
Alături de olandezul Jean-Julien Rojer, Horia Tecău a fost desemnat cel mai bun jucător de tenis de deblu în 2015, de către Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (ATP). În acel an, constănțeanul și partenerul lui au câștigat Wimbledon și Turneul Campionilor, terminând sezonul pe locul 1 în clasamentul mondial.
«Seculara» Lipă și «veșnicul» Gruia
România se poate lăuda și cu doi sportivi pe care federațiile de specialitate i-au considerat cei mai buni din lume pe perioada mult mai mari de un an. Este vorba de Elisabeta Lipă, cvintuplă campioană olimpică (1984, 1992, 1996, 2000, 2004), desemnată în 2000 cea mai bună canotoare a secolului 20, și de Gheorghe Gruia, dublu campion mondial (1970, 1974), desemnat în 1992 cel mai bun handbalist din istorie!
Poate te interesează și Politica, sport național! Sportivii de top ai României care și-au încercat norocul în domeniul supranumit „arta compromisului”