Caiacist de performanţă la clubul Dinamo, Tudor Stavru a intrat în prima grupă de cascadori profesionişti, înfiinţată de regizorul Sergiu Nicolaescu în 1965.
A jucat în numeroase filme, printre care „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Cu mâinile curate”, „Ultimul cartuş”, „Un comisar acuză” sau „Osânda”.
Ca o profeţie, ultima peliculă în care a apărut a fost „Pentru Patrie”. Aşa i-a fost şi destinul lui Tudor Stavru: a murit pentru patrie, în timp ce căuta supravieţuitorii din blocul Nestor, avariat de seism.
Aflat în prima linie a celor care au ajutat la descoperirea supravieţuitorilor după catastrofa din 4 martie 1977, Tudor Stavru a urcat agil până la etajul opt al imobilului de pe Calea Victoriei. Încerca să caute printre dărâmături dacă mai există persoane aflate încă în viaţă.
Ceilalţi colegi cascadori i-au strigat de jos să coboare, pentru că nu mai e nimeni în viaţă, dar Stavru a mai încercat o ultimă cascadorie: a vrut să treacă dintr-o cameră în alta, însă bucata de zid dintre încăperi s-a desprins şi fostul sportiv a căzut în gol. A decedat în drum spre Spitalul de Urgenţe.
„Ştiu povestea de la fratele lui Stavru, şi el caiacist de performanţă şi, mai apoi, antrenor. Ca sportiv nu l-am prins, Tudor Stavru plecase deja la grupa de cascadori, în momentul în care am ajuns eu la lotul de kaiac-canoe. În acea zi fatidică, Tudor s-a urcat la etajul opt al blocului Nestor, în căutare de supravieţuitori. S-a dezechilibrat şi a căzut de acolo. A fost o tragedie. Era un băiat de treabă”, a rememorat, pentru Libertatea, marele caiacist Ivan Patzaichin, aflat la pat, după ce şi-a rupt tendonul.
Un martor ocular al incidentului a povestit că, de fapt, Stavru a fost mişcat până la lacrimi de un cărucior care atârna gol de la etajul opt şi a vrut să-l dea jos. „Săracul Stavru a murit ca un erou. A urcat până la etajul opt ca să dea jos un cărucior de copil care atârna în gol. Pur şi simplu nu suporta să vadă această imagine. Ceilalţi colegi i-au strigat de jos să revină, dar el, agil ca o pisică, a continuat să se urce. Din nefericire bucata de perete de care s-a prins cu mâinile s-a rupt, iar el a căzut în cap. A murit ca un înger”.
La înmormântarea care a avut loc la Cernavodă, oraşul de baştină al cascadorului, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost condus pe ultimul drum de către regizorii Sergiu Nicolaescu şi Doru Năstase, dar şi de colegii de cascadorii. Astfel, din film, Tudor Stavru a intrat direct în legendă.
Legenda aurului din buzunare
Mai există însă o legendă, este adevărat, urbană, în care Tudor Stavru a fost transformat din erou în hoţ! Conform jurnalistului Mihai Tatulici, această legendă spune că, în buzunarele pantalonilor cu care era îmbrăcat Tudor Stavru în momentul fatal au fost găsite „piese de aur” luate de cascador din apartamentele avariate în care a intrat.
Mai mult, s-a vorbit chiar că în cizmele pe care fostul sportiv le purta în momentul morţii erau ascunse diamante! Această „legendă neagră” a fost dezminţită categoric de regretatul Szobi Cseh.
„E o prostie, o mizerie „clocită” de Securitate împotriva lui Tudor Stavru. Nu există ca Tudorel să fi furat, din contră, a fost un om extraordinar, care, în acele momente, s-a implicat total. A ajutat până şi la căratul morţilor! Dar, în vremea aceea, exista un singur erou al neamului, nu ne trebuiau doi!”, rememora, în urmă cu şase ani, Szobi Cseh.
foto: cernavoda.wordpress.com