O nouă premieră se înregistrează în sportul românesc, după ce, în 2014, am avut primul selecţioner condamnat penal din istoria naţionalei de fotbal a României. Sorin Buta, deputat în legislatura 2008-2012, a fost condamnat la începutul acestui an pentru săvârşirea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe când era în Parlament, însă este în continuare şef peste Federaţia Română de Bob şi Sanie, scrie ziarului ”Puterea”.
Buta, despre care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat atât faptul că a traficat influență, cât și statutul său de colaborator al Securităţii, a anunţat că are chiar gânduri pentru a mai candida la un nou mandat în 2018.
Fost practicant de karate, Sorin Buta a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Bob şi Sanie în 2010, pe vremea când era deputat PDL, iar mai apoi reales anul trecut pentru un mandat de patru ani. În urmă cu şapte luni, fostul deputat a fost însă condamnat la un an şi jumătate cu suspendare, după ce şi-ar fi folosit influenţa între 2009 şi 2010 pentru a obţine diverse contracte.
Pe baza probelor DNA care arată că Buta, în perioada cât era deputat, a deţinut în acelaşi timp şi calitatea de administrator împuternicit al unei societăţi comerciale controlate de soţia sa, ocupându-se personal de negocierea, conceperea şi semnarea a şapte contracte de prestări servicii cu primării din judeţul Argeş, judecătorii au luat această decizie. Deoarece nu era recidivist, s-a decis suspendarea pedepsei cu executare, dar cu un termen de încercare de trei ani şi şase luni.
”Cluburile sunt mulţumite de activitatea mea, am reuşit lucruri mari aici, aşa că dacă mă vor, atunci voi candida şi în 2018. Repet, sunt probleme personale şi nu au legătură cu ce fac eu la federaţie”, s-a apărat Buta.
Declarat oficial colaborator al Securităţii
ÎCCJ, aceeaşi care l-a condamnat la începutul acestui an, stabilea definitiv în 2011 faptul că Buta, pe atunci deputat, a fost colaborator al Securităţii, admiţându-se astfel cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Astfel, magistraţii au confirmat faptul că Buta ar fi furnizat organelor fostei Securităţi informaţii legate de studenţii străini cazaţi în complexul studenţesc ”Tei“, fiind ”recompensat“ cu bani pentru faptele sale, dar şi ulterior, în 1986, când s-a reîntors acasă, la Câmpulung. Ca şi acum, Buta susţinea că este nevinovat şi totul e o greşeală. „O să văd care sunt căile de atac, merg până la CEDO, pentru că mă consider nevinovat“, afirma în 2011 alesul de Argeş.
În calitatea sa de deputat, care i-a şi adus condamnarea, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie a luat o singură dată cuvântul în Camera Deputaţilor, pe 19 decembrie 2008, atunci când a depus jurământul, vorbind în faţa colegilor săi pentru prima şi ultima dată, totul pentru 28 de secunde.