Elvețianul Roger Federer (33 de ani), cel mai titrat jucător de tenis din istorie (17 titluri de Mare Șlem), s-a calificat astăzi în semifinalele turneului ATP 250 de la Istanbul, după o victorie chinuită, scor 2-1, în fața spaniolului Daniel Gimeno-Traver, sportiv care, săptămâna trecută, a luat startul la întrecerea din capitala României – ”BRD Năstase-Țiriac Trophy”. Geniul din Basel, aflat acum pe locul 2 ATP, s-a impus, pe malurile Bosforului, cu 7-6 (3), 6-7 (5), 6-3, în fața ibericului, cel care a fost eliminat de cehul Jiri Vesely, în semifinalele turneului de pe malurile Dâmboviței. 

Ce nu sunt în stare românii, turcii au dovedit că pot: l-au adus pe Federer la ei acasă! Competiția de la Istanbul are nivelul turneului de la București, ”BRD Năstase Țiriac Trophy” – Openul României (ATP 250). Premiile totale la Istanbul sunt egale cu cele de București – 494.310 de euro. Mai mult, turcii l-au convins să ia startul și pe bulgarul Igor Dimitrov, cel care a refuzat să-și apere trofeul adjudecat anul trecut, la București. Iubitul rusoaicei Maria Sharapovei a refuzat să revină în România.

Într-un interviu din ”Gazeta Sporturilor”, Bogdan Enoiu, directorul turneului de la București, aflat sub patronajul ”greilor” Ion Țiriac și Ilie Năstase, declara că Federer nu poate fi adus în România, decât pentru un meci demonstrativ, eventual, la final de carieră. Nici Roger Federer, și nici Rafael Nadal! ”Poate în 2020. Până atunci, nu ne putem atinge!”, afirma Bogdan Enoiu.

Spre deosebire de români, turcii au putut. Mai mult ca sigur, i-au oferit lui Federer, ca ”argument”, un bonus important, pentru ca acesta să vină la Istanbul, deși în această săptămână se mai dispută turnee ATP 250 la Munchen (Germania) și la Estoril (Portugalia). Astfel de premieri se practică în tenis, deși nu sunt recunoscute oficial. Toate vedetele iau prime consistente, ca să vină la un anumit turneu, în afara sumelor de bani oficiale.

”Să luăm situația lui Federer. El a venit în premieră la turneul de la Brisbane, iar organizatorii i-au dat ca premiu, doar pentru participare, 1,6 milioane de dolari”, declara Marius Copil, pentru SportNews.ro (AICI, detalii). 

Singura dată când Roger Federer a fost în România s-a întâmplat în 2004, la un meci contând pentru primul tur al Grupei Mondiale. Elveția a câștigat atunci cu 3-2.

Urmărește-ne pe Google News