Prin intermediul Eurosport România, care a organizat o conferință pe Skype, la care au participat, de exemplu, jurnaliști de la Marca (Spania), Tuttosport (Italia) sau Record (Portugalia), Libertatea a realizat două interviuri cu faimoșii experți ai postului pentru Turul Franței, foștii importanți cicliști Juan Antonio Flecha (spaniol, 39 de ani) și Greg LeMond (american, 46 de ani). Ei au prefațat competiția care începe sâmbătă la Dusseldorf și de încheie pe 23 iulie, la Paris.
Turul Franței 2017 va fi mai tare ca niciodată! Flecha: ”Va conta nivelul la care se prezintă înainte de ultima săptămână”
Libertatea: Juan Antonio, ce așteptări să avem de la Le Tour, varianta 2017?
Juan Antonio Flecha: Ceea ce știu sigur e că fiecare rutier încearcă să fie în formă maximă la start. Dar nu asta e cheia! Esențial e modul în care ei se vor prezenta la startul… ultimei săptămâni, asta va fi decisiv pentru victoria finală! Trebuie să-și conserve cumva resursele de energie până la final. Toți favoriții sunt la un nivel înalt, marea întrebare rămâne ultima săptamana. Pentru asta, toți antrenorii, preparatorii fizici, staff-urile vor încerca sa-și țină oamenii de general în febra pozitivă pentru cea mai importantă cursă din această disciplină.
Hai să încercăm niște predicții. Te încumeți?
E greu sa prezici dinainte de start ce va fi. Pe favoriții ii stie toată lumea…În orice caz, vor fi câteva lucruri diferite în Turul Franței 2017…
Turul Franței 2017 va fi mai tare ca niciodată. ”Asta nu i s-a mai întâmplat lui Froome!”
Hai să detaliem, te rog!
Prima întrebare e cum va aborda ultimul câștigător cursa, britanicul Chris Froome. În acest sezon, liderul de la Sky nu a fost cel pe care il știam. Nu are nici un succes stagional întante de Le Tour, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în ultimii lui cinci ani. Sunt curios să vedem cât îl va afecta asta, așteptăm și strategia pe care o va dezvolta echipa lui. Faptul că nu are nici un succes pre-Le Tour poate însemna și mai putină presiunea asupra lui, iar asta să fie resortul pentru încă un succes pe Paris. Ar fi a patra victorie finală din cariera lui Chris. Cum spuneam, totul va depinde de ultima săptămână. În ceilalți ani, Froome a arătat că e mereu solid când contează. Depinde și de ce va trebui să facă în acele ultime zile, să se apere, să atace…
Turul Franței 2017 va fi mai tare ca niciodată. Porte, surpriza Chaves, Bardet, Quintana, Contador, Aru, Fuglsang!
Ai vorbit despre campionul en-titre. Spune-mi lista ta de favoriți.
Nu e neapărat ordinea finală, dar aș zice așa: australianul Richie Porte (Australia/ BMC), e deja matur, poate va reuși să scape de acele zile proaste care l-au ruinat în alte Tururi, Esteban Chaves (Columbia/ Orica) – e la primul Tur al Franței, după un sezon solid, vrea să-l urmărim, nu neapărat pentru victorie, dar sigur pentru pozițiile pozițiile fruntașe. Apoi francezul Romain Bardet (Franța/ AG2R) și, evident, Nairo Quintana (Columbia/ Movistar), Alberto Contador (Spania/ Trek) – depinde mult și de condiția lui fizică, plus oamenii Astanei, Fabio Aru (Italia) și Jakob Fuglsang (Danemarca).
E o listă generoasă…
Da, pentru că vom avea un Tur foarte interesant, mai interesant ca anul trecut, când Sky a dominat autoritar, iar Quintana n-a fost la nivelul așteptat. Nu e deloc clar cine va invinge acum, sunt așa de mulți favoriți! Va fi foarte ”exciting”. Practic, oricine are șanse!
Turul Franței 2017 va fi mai tare ca niciodată. Ce e mai greu pentru Flecha, jurnalist sau ciclist?
Urmează pentru tine un nou Le Tour în calitate de expert Eurosport. E mai greu ca jurnalist, acum, sau era mai greu ca rutier?
Eu mă simt la fel de bine, asta e clar! În ultimii ani ai carierei, când eram obosit, era mai dificil să alerg și am simțit că aveam nevoie de ceva nou, iar propunerea Eurosport a venit ca o mânușă. Pe de altă parte, la începuturile mele, era mai ușor să concurez. Am avut o carieră lungă, o victorie de etapă în Turul Franței (n.r. 2003 – Ce tânăr eram, păcat că a fost doar una și n-au mai venit și altele”), dar atunci eram fericit că mă pot lupta cu cei mai buni din lume în sportul ăsta.
”Îmi place cum ciclismul este un sport care permite oamenilor de diferite mărimi să concureze la același nivel. Îmi place să-l văd pe Mark Cavendish și modul în care el luptă pentru poziție și accelerează uriașilor precum Marcel Kittel și Andre Greipel. E jumătate din ei, dar el crede! Și Nacer Bouhanni, francezul. E un puști care încearcă să sprinteze contra unor tipi cu 20-30 de kilograme mai grei decât el” – Juan Antonio Flecha
”De când am abandonat sportul de performanță, în 2013, nu mai alerg foarte mult pe bicicletă. Nu mai sunt ca un ciclist ”nebun”. Fac un pic de ciclism montan și cam atât. Ca profesionist, am investit 24 de ore pe zi în acest sport, cu sesiuni de șase sau de șapte ore de antrenament pe bicicletă. Acum îmi este de ajuns o oră” – Juan Antonio Flecha
A participat la 12 Tururi, a câștigat o etapă, în 2003. Acuzații de dopaj neconfirmate pentru ”Săgeată”
Născut în Argentina, spaniolul Juan Antonio Flecha Giannoni (născut la 17 septembrie 1977) a fost profesionist între 2000 și 2013. A participat la 12 Tururi ale Franței (8 Turul Spaniei, un Il Giro) Specialist în Clasice, cu un stil agresiv, atras de evadări, a reușit o victorie în Tour de France, în 2003 (la Toulouse). Are succese succese finale în Giro del Lazio (2004) și Omloop Het Nieuwsblad (2010). În Paris-Roubaix a terminat în top zece de opt.
La victoriille sale, Flecha se bucura simulând că eliberează o săgeată dintr-un arc imaginar. Era un omagiu pentru numele său de familie („Flecha” e cuvântul spaniol pentru ”săgeată”).
În 2013, ziarul olandez Volkskrant a publicat o poveste în care se presupunea că Flecha a suferit transfuzii de sânge din partea medicului Eufemiano Fuentes. Flecha a negat acuzațiile. Ultima sa cursă a fost Turul Beijingului, din octombrie 2013.
Flecha era să-l omoare pe olandezul Johnny Hoogerland, în 2011!
Aflat în fruntea cursei, batavul a fost aruncat într-un gard cu sârmă ghimpată. La spital a avut nevoie de 33 de puncte de sutură. Nefericitul incident a fost cauzat de o mașină a televiziunii franceze, care, în timpul unei depășiri, l-a acroșat pe spaniolul Juan Antonia Flecha, care l-a agățat pe olandez, aruncându-l în gard.
Greg LeMond: ”Așa cum sunt mereu șoferi care depășesc viteza legală știind că vor fi depistați de radar și amendați de polițiști, așa vor fi unii care vor continua să se dopeze, să nu ne păcălim!”
Greg LeMond, triplu câștigător al Turului Franței (1986, 1989, 1990), a vorbit despre ediția din 2017.
Despre favoriți: ”Viitorul nesigur al lui Froome la Sky poate să fi influențat performanțele lui din acest an, modeste. Pentru a câștiga iar Chris, echipa britanică ar trebui să fie și mai tare ca în 2016… Nivelul e foarte ridcat, e o cursă deschisă. Porte, Froome, Aru, Fulgslang, Quintana, Contador, oricare poate câștiga”.
Despre poziția sa de comentator: ”Sunt bucuros că reușim an de an să determinăm atâția oameni să se uita la ciclism, la transmisia de la Eurosport”.
Suspendarea pentru dopaj a lui Andre Cardoso (Trek), cu doar câteva zile înainte de cursă: ”Sunt nervos pentru asta, dar e un semn bun că filtrul nu mai poate fi depășit. Sunt solutii să facem sportul mai curat. Pe de altă parte, însă, așa cum sunt mereu șoferi care depășesc viteza legală știind că vor fi depistați de radar și amendați de polițiști, așa vor fi unii care vor continua să se dopeze, să nu ne păcălim!”.
Americanul Greg LeMond a câștigat Tour de France în 1989 cu 35 alice și de răni de alice în și pe corpul său, rezultatul unui accident de vânătoare.
Traseu complet Turul Franței 2017
Etapa 1, Sâmbătă, 1 Iulie: Dusseldorf – Dusseldorf (ITT), 13km
Etapa 2, Duminică, 2 Iulie: Dusseldorf – Liege, 202km
Etapa 3, Luni, 3 Iulie: Verviers – Longwy, 202km
Etapa 4, Marți, 4 Iulie: Mondorf-Les-Bains – Vittel, 203km
Etapa 5, Miercuri, 5 Iulie: Vittel – Planche des Belles Filles, 160km
Etapa 6, Joi, 6 Iulie: Vesoul – Troyes, 216km
Etapa 7, Vineri, 7 Iulie:Troyes – Nuit-Saint-Georges, 214km
Etapa 8. Sâmbătă, 8 Iulie: Dole – Station des Tousses, 187km
Etapa 9, Duminică, 9 Iulie: Nantua – Chambery, 181km
Zi de pauză 1, Luni, 10 Iulie
Etapa 10, Marți, 11 Iulie: Perigueux – Bergerac, 178km
Etapa 11, Miercuri, 12 Iulie: Eymet – Pau, 202km
Etapa 12, Joi, 13 Iulie: Pau – Peyragudes, 214km
Etapa 13, Vineri, 14 Iulie: Saint-Girons – Foix, 100km
Etapa 14, Sâmbătă, 15 Iulie: Blagnac – Rodez, 181km
Etapa 15, Duminică, 16 Iulie: Laissac-Severac LEglise – Le Puy-en-Velay
Zi de pauză 2, Luni, 17 Iulie
Etapa 16, Marți, 18 Iulie: Le Puy-en-Velay – Romans-Sur-Isere, 165km
Etapa 17, Miercuri, 19 Iulie: La Mure – Serre-Chevalier, 183km
Etapa 18, Joi, 20 Iulie: Briancon – Izoard, 178km
Etapa 19, Vineri, 21 Iulie: Embrun – Salon-de-Provence, 220km
Etapa 20, Sâmbătă, 22 Iulie: Marseille – Marseille (ITT), 23km
Etapa 21, Duminică, 23 Iulie: Montgeron – Paris Champs Elysees, 105km
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, cursa va trece prin toate cele cinci regiuni muntoase ale Franței, iar Col dIzoard va găzdui în premieră un final de etapă.
E probabil ca Turul Franței 2017 să se decidă în penultima etapă, când Marseille va fi scena unei bătălii finale între oamenii de general, aici fiind programat un contratimp individual de 23 km, ce se va încheia pe stadionul Vélodrome.
Organizatorii au programat cățărări mai abrupte, unele dintre ele plasate în prima săptămână.
Chris Froome va avea mai puțini kilometri de contratimp individual în care își va etala calitățile ce i-au adus minute bune în raport cu rivalii săi în acest an.
Constantin Tudose (25 de ani), Nicolae Ţapu (29 de ani), George Hapciuc (26 de ani) şi Virgil Mormocea (27 de ani), care fuseseră aleşi în urma unei selecţii, au ajuns în Franţa, la Turul din 1936, fără antrenor şi echipă tehnică. Cicliştii români au participat doar la primele trei etape, fiind extrem de solicitaţi de media orară mare a plutonului (peste 35 km/h), de lipsa experienţei şi de lipsa unui staff propriu. Au fost descalificați!
Citiți și
- Top 15 cele mai urâte accidente din istoria Turul Franței / VIDEO
- Cine sunt singurii ciclişti români care au participat la Turul Franţei! Lista tuturor câștigătorilor
- 15 lucruri pe care nu le știai despre Turul Franței. De la decesul lui Casartelii, la Pamela Anderson! 15.000.000 de oameni pe traseu / FOTO