Cele mai multe din competițiile sportive de pe TVR au fost cumpărate prin EBU, care a negociat direct cu organizatorii competițiilor și apoi cu posturile TV membre. Aproximativ trei sferturi din competițiile sportive de pe TVR au fost achiziționate prin intermediul organizației europene, care a decis excluderea TVR, din cauza unei datorii istorice.

Primele competiții în pericol să nu mai fie transmise:

  • CE de Canotaj (la începutul luii mai). TVR ar urma să transmită doar finalele la care participă și români.
  • CE de Înot. Se desfășoară în mai, iar TVR ar fi trebuit să aibă șapte zile de transmisii.
  • CE de Gimnastică de la Berna – timp de o săptămână, la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie.

Cât au costat competițiile luate de TVR?

Paginademedia.ro a prezentat câteva din prețurile cu care TVR a cumpărat drepturile de difuzare. Unele au fost achitate parțial sau deloc. Indiferent că au fost cumpărate prin EBU, indiferent că au fost negociate cu deținătorii direct, competițiile sunt afectate. De ce? În cazuri precum Jocurile Olimpice sau Euro, drepturile sunt negociate cu deținătorii, dar partea tehnică, de transmisie a semnalului prin satelit, este asigurată prin EBU.

Euro 2016 este un caz special. TVR a discutat în principiu pentru drepturi, însă nu a reușit să ofere garanția de plată pentru suma avansată (3-3.500.000 de euro). Discuțiile nu s-au purtat prin EBU, însă și în cazul în care postul public ar reuși să facă rost de bani sau de garanții, serviciile de transmisie tehnică prin satelit se fac (contra cost) tot prin European Broadcasting Union.

Jocurile Olimpice de la Rio fac parte dintr-un pachet pe care TVR l-a achiziționat cu aproximativ 2.000.000 milioane de euro. Pachetul a fost negociat cu deținătorii drepturilor și a inclus Olimpiada de Iarnă din 2014 și Jocurile Olimpice de vară din acest an, de la Rio.

Chiar dacă nu a fost cumpărate prin EBU, parte de transmisie a semnalului către posturile publice din Europa se face (cu costuri separate) prin organismul european, care a anunțat că va exclude România din rândul membrilor.

Preliminariile Campionatului European din 2016 și pentu mondialul din 2018 au fost luate la pachet, prin EBU. Prețul lor: între 5 și 6.000.000 de euro. Pachetul a inclus și alte competiții sportive, printre care două ediții de Cupa Confederațiilor. De notat că România urmează să joace prima partidă din preliminarii pe 4 septembrie, acasă, cu Muntenegru.

Mondialul din 2018 a fost luat de TVR tot prin intermediul EBU, la pachet cu ediția din 2022. Suma se situează pentru un mondial între 8 și 10 milioane de euro.

  • Cea mai scumpă achiziție a TVR este, de departe UEFA Champions League, sezoanele 2009-2012. TVR s-a angajat atunci (în mandatul lui Alexandru Sassu) la plata a aproximativ 35 de milioane de euro, plus TVA, pentru drepturile negociate cu UEFA. TVR a achitat integral suma pentru aceste drepturi. La următorul contract cu UEFA (2012-2015), pentru următoarele sezoane, suma angajată de TVR a fost de zece ori mai mică: aproximativ 3-3,5 milioane de euro, dar pentru opțiunea a doua (un singur meci pe etapă).

Reamintim că EBU a anunțat oficial că va exclude România din rândul membrilor, în contul unor datorii istorice de 10 milioane de euro. Primul efect: România a fost exclusă de la Eurovision, astfel că Ovidiu Anton nu va urca pe scena concursului european.

sursă: paginademedia.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News