Tweet-uri cu conținut rasist la adresa fotbaliștilor – jigniri, emoji cu maimuțe sau apeluri să fie deportați- nu sunt eliminate de pe Twitter.
O cercetare nouă arată că platforma a dat greș în a acționa în 99 din 100 de cazuri cu tweet-uri rasiste, raportate în săptămâna dinaintea Cupei Mondiale.
Un singur tweet a fost eliminat după ce a fost raportat miercuri, iar acesta repeta o jignire rasistă de nu mai puțin de 16 ori. Toate celelalte erau încă live în acest weekend.
Abuzul vizează 43 de jucători inclusiv vedete ale naționalei Angliei: Raheem Sterling (foto) și Bukayo Saka, care au fost și în grupul de fotbaliști atacați anul trecut după finala Euro 2020.
Analiza, realizată de cercetători de la Centrul pentru Contracararea Urii Digitale (CCDH), a inclus 100 de tweet-uri raportate.
Jigniri și emoticoane cu maimuțe
Dintre acestea, 11 foloseau cuvântul cu N pentru a descrie fotbaliștii, 25 foloseau emoticoane cu maimuțe sau banane direcționate spre jucători, 13 cereau ca ei să fie deportați și 25 atacau jucătorii spunându-le să “se întoarcă” spre alte țări. 13 tweet-uri ținteau fotbaliști vizavi de competența lor lingvistică în engleză.
Cercetarea vine într-o perioadă turbulentă la Twitter și alimentează temerile că jucătorii vor fi țintiți și în timpul Campionatului Mondial.
Mii de angajați Twitter au părăsit compania de când a fost preluată de Elon Musk pe 27 octombrie.
Ce s-a angajat Musk că va face
Musk insistă că sistemul de moderare și capacitățile sale rămân puternice și s-a angajat că nu va lăsa ca platforma să devină un “iad al libertății totale”. Însă, săptămâna trecută, într-o actualizare a regulilor plaltformei privind discursul urii, Musk a spus că “tweet-urile negative/cu ură” vor fi “devalorizate și demonetizate”, dar nu neapărat eliminate.
El a adăugat că utilizatorii „nu vor găsi tweet-ul decât dacă îl caută în mod specific, la fel ca oriunde altundeva pe internet”.
Nu este clar cum se va aplica acest lucru în cazul abuzurilor care etichetează persoane sau le menționează după nume, care probabil vor vedea postarea fără să o caute.
Toate tweet-urile identificate în analiza CCDH au menționat fotbaliștii după nume sau le foloseau eticheta pe Twitter. Multe au fost postări sub tweet-urile oficiale de la cluburi de fotbal sau site-uri de știri. Acestea au inclus tweet-uri care le spuneau fotbaliștilor „să se întoarcă în Africa”, asemănând jucătorii cu maimuțe și cimpanzei și cerând să fie deportați. Tweeturile au fost semnalate prin instrumentul de raportare în aplicație.
Ce spune politica Twitter
Twitter a fost contactată pentru comentarii, dar nu a răspuns. Compania a concediat o mare parte din departamentul său de comunicare.
Politica de conținut aflată în prezent pe site-ul său web spune că interzice „țintirea altora cu insulte repetate” și că în cazurile de „utilizare severă, repetitivă a insultelor, în care intenția principală este hărțuirea”, tweet-urile pot fi eliminate. De asemenea, interzice „dezumanizarea” unui grup de oameni pe baza caracteristicilor, inclusiv rasa.
foto: Hepta