De asemenea, UEFA a amendat federația maghiară cu 100.000 de euro. 

Decizia nu se aplică în preliminariile Campionatului Mondial, competiție aflată sub egida FIFA, ci doar în partidele organizate de UEFA.

Ungaria va disputa încă un meci fără spectatori, dacă fanii vor comite orice fel de abatere la revenirea în tribune, mai arată forul internațional.

Ungaria a terminat pe locul 4 grupa F de la Euro 2020, din care au mai făcut parte Franța, Germania și Portugalia.

Rasism și homofobie pe „Puskas Arena” din Budapesta

Potrivit ziarului francez LEquipe, mai mulți fotografi acreditați la partida de la Budapesta, Ungaria – Franța 1-1, au auzit strigăte de maimuță dinspre peluza ultrașilor maghiari, când mingea era la jucătorii de culoare Pogba și Kante.

De asemenea, cotidianul spaniol AS a scris că ultrașii Ungariei au făcut gesturi obscene spre Cristiano Ronaldo, insultându-l: „Cristiano, homosexualule!”, în timpul partidei Portugalia – Ungaria 3-0.

Ungaria, și sub lupa Parlamentului European, care a condamnat legea anti-LGBTIQ

Decizia UEFA vine în contextul în care, pe 8 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care descrie legislaţia anti-LGBTIQ din Ungaria ca încălcând în mod clar drepturile fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Pe 15 iunie, Parlamentul Ungariei a votat cu 157 de voturi la 1 în favoarea unor norme care, sub pretextul combaterii pedofiliei, restrâng libertatea de exprimare şi drepturile copiilor prin interzicerea prezenţei conţinutului LGBTIQ în materialele educaţionale sau în emisiunile TV pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Legea din Ungaria a fost descrisă de Parlamentul European drept „un alt atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale”.

Parlamentul European a subliniat că acesta nu este un incident izolat, ci „un alt exemplu intenţionat şi premeditat de dezmembrare treptată a drepturilor fundamentale în Ungaria”, unde „fobia faţă de persoanele LGBTIQ sponsorizată de stat şi campaniile de dezinformare au devenit instrumente de cenzură politică”, a relatat Agerpres.

Anterior, pe 25 iunie, aproape toți liderii europeni reuniți la Consiliul European l-au criticat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru legea împotriva „promovării homosexualităţii” în rândul minorilor, considerată homofobă.

Guvernul de la Budapesta susţine însă că noua lege nu îi vizează pe homosexuali, ci urmăreşte protecţia copiilor, ai căror părinţi ar trebui să joace rolul principal în educaţia lor sexuală.

Urmărește-ne pe Google News