Fostul fundaş Trifon Ivanov, semifinalist cu Bulgaria la Campionatul Mondial din 1994, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 50 de ani, din cauza unui atac de cord.

Legendarul fotbalist, poreclit ”Vulpea bulgară”, a acordat ultimul său interviu cu cinci zile înainte să decedeze. Trifon Ivanov a povestit pentru televiziunea bulgară TV +, cu mult umor, episoade din cariera lui glorioasă.

Trifon Ivanov s-a născut pe 27 iulie 1965, la Lipnitza, un sat din apropiere de Veliko Târnovo. El s-a format la Etar Târnovo, unde a jucat alături de alt fost mare fotbalist bulgar, Krassimir Balakov.

A jucat la naționala Bulgariei între 1988 -1998. A fost căpitanul reprezentativei de la sud de Dunăre într-o perioadă în care îi avea ca și coechipieri pe Hristo Stoichkov, Emil Kostadinov și Luboslav Penev, alți trei jucători de legendă ai bulgarilor.

Ivanov a fost un fundaș de fier, un tip capricios, dar foarte charismatic. Pe vremea când juca în Elveția, la Neuchatel Xamax, după un meci i-a strigat în fața întregii echipe antrenorului Gilbert Gress ”Nu știi nimic despre fotbal!”, răbufnire pentru care a fost dat afară.

Lui Trifon îi plăcea să meargă la pescuit și să petreacă timpul cu soția sa și cu cele două fiice ale lor.

I-a admirat pe atacantul olandez Ruud Gullit și pe fundașul italian Franco Baresi. Ivanov considera că unul dintre cele mai bune jocuri din cariera lui a fost Olanda – Bulgaria 1-2, la Rotterdam în 1988, când l-a anihilat pe Ruud Gullit, despre care spunea că a fost unul dintre cei mai buni atacanți cu care a avut de-a face.

Trifon Ivanov a fost mare pasionat de mașini. A avut opt autoturisme.

Ivanov a jucat 77 de meciuri și a marcat șase goluri pentru echipa naţională, fiind considerat unul dintre cei mai buni fundaşi bulgari. El a jucat cu Bulgaria în semifinalele Campionatului Mondial din 1994 şi la EURO 1996, unde a contribuit și la victoria împotriva României, scor 1-0. Fotbalistul a jucat pentru CSKA Sofia, Real Betis, Neuchatel Xamax, Rapid Viena şi Austria Viena.

Va fi înmormântat miercuri la Veliko Târnovo

Presa bulgară semnala în urmă cu trei că Trifon Ivanov se îngrășase foarte mult.

”El trăiește după motto-ul . Fața lui este întotdeauna umflată, iar sub ochi sunt umflați. Și ca fotbalist a fost cel mai mare băutor din echipa națională, iar în cazul în care continuă așa, nimic bun nu-l așteaptă”, susțineau pesimiștii din Veliko Târnovo, conform senzacia.net.

Înmormântarea va avea loc miercuri, 17 februarie, ora 13:00, la cimitirul din Veliko Târnovo.

A murit acasă

Trifon Ivanov a murit sâmbătă dimineața, în jur orei 10:00. Se afla la casa din satul său natal Samovodene din Veliko Târnovo. A simțit brusc dureri la inimă și s-a prăbușit în fața prietenei sale, Vania Panova. Speriată, femeia a sunat imediat la primarul Nikolai Milakovska.

Edilul a sunat la 112 și s-a dus într-o fugă la casa legendarului fotbalist. Când a ajuns, l-a găsit pe Ivanov căzut cu fața în jos pe podea. Fundașul de fier murise deja.

A fost nevoie de trei oameni să-l ridice. Ivanov avea peste 100 de kilograme. Echipa medicală a constatat decesul când a sosit la fața locului.

Avea stent la inimă

Trifon Ivanov , care era președintele Consiliului zonal al Federației Bulgare de Fotbal în Veliko Târnovo, a avut probleme serioase de sănătate.

În luna august a anului trecut, el a fost internat cu dureri în zona inimii. El a făcut o angiografie coronariană și i-a fost implantat un stent, după ce i s-a descoperit un blocaj al arterei coronare drepte.

Medicii i-au recomandat lui Ivanov o dietă, să renunțe la fumat și să slăbească. Din păcate, nu a reușit!

Urmărește-ne pe Google News