Philip Don, un arbitru englez, ne-a furat visul! Două dintre cele cinci lovituri de la 11 metri transformate de suedezi au fost executate în condiţii neregulamentare şi ar fi trebuit repetate! Am fost atât de aproape de o semifinală cu Brazilia şi de Cupa Mondială! Da, da, de trofeu și de zeiță!

Greșelile lui Don se regăsesc pe un DVD, editat sub patronajul UEFA, care prezintă erori de arbitraj în momentul executării penalty-urilor. La o vizualizare mai atentă pe youtube a filmului execuţiilor de departajare se vede clar cum portarul scandinavilor, Thomas Ravelli şi-a făcut de cap şi a  asistat din interiorul careului de 16 metri la şuturile colegilor săi, Kennet Andersson (captură 1) şi Thomas Brolin (captură 2). Arbitrul englez Philip Don nu a sesizat neregularitatea şi a validat golurile suedezilor, deşi regulamentul de atunci, precum şi cel de azi prevede în astfel de situaţii repetarea loviturilor.

Ravelli penalty 1 bun

Ravelli penalty 2 bun

Suedezii au ratat prima lovitură

Nu vom afla niciodată cum ar fi influenţat istoria repetările care se impuneau. Cert este că în acele momente presiunea era uriaşă pe umerii nordicilor. Anularea golurilor şi reluarea execuţiilor i-ar fi acordat o şansă în plus portarului nostru, Florin Prunea, plus că le-ar fi putut turna plumb în ghete lui Kennet Andersson şi lui Tomas Brolin. Mild ratase în deschiderea seriei, iar înaintea lui Andersson şi a lui Brolin, înscriseseră Răducioiu, respectiv Hagi. A fost practic momentul psihologic al acelor minute infernale care transformase într-un cazan cu zmoală stadionul Stanford din San Francisco, înţesat cu 81.750 de spectatori.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Candidatul cel mai bine pregătit și cel mai slab pregătit
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Candidatul cel mai bine pregătit și cel mai slab pregătit

Ravelli a dansat pe linia porţii

Ravelli a respectat ulterior regulamentul şi a privit din afara suprafeţei de pedeapsă restul loviturilor de departajare. Pleşuvul portar a continuat să se joace, însă, cu nervii românilor, dansând agasant din mâini pe linia porţii. L-a anticipat pe Dan Petrescu, iar până să-i apere şi şutul lui Belodedici, goalkeeperul suedez s-a contrat verbal cu Ilie Dumitrescu. Generaţia de aur a ratat astfel, la loteria loviturilor de la 11 metri, şansa de a juca o semifinală istorică împotriva Braziliei, performanţă de care am fost atât de aproape.  În noaptea de 6 iulie 1994, România s-a cufundat într-o mare şi dureroasă tristeţe (în foto, Răducioiu și Selymes – prim plan, la pământ)! Am rămas totuşi cu mândria locului 5 în lume, cea mai mare performanţă din istoria naţionalei României.

Tristete Suedia

Philip Don trebuia să ne arbitreze cu ArgentinaPhilip Don, Referee

Arbitrul englez Philip Don (azi, 62 de ani – foto) a ajuns conjunctural să conducă ”sfertul” România – Suedia. Acesta fusese delegat, iniţial, la partida din optimi România – Argentina, 3-2, dar FIFA l-a schimbat pentru a preîntâmpina speculaţiile ce s-ar fi născut din cauza rivalităţilor englezo-argentiniene inflamate din cauza războiului Falklands şi de golul marcat cu mâna de Maradona în ”sfertul” Argentina – Anglia, 2-1, de la CM 86. Don era arbitrul momentului la acea vreme, înaintea Mondialului american a oficiat finala Champions League, Milan – Barcelona 4-0. A fost primul arbitru care a recunoscut că a primit cadouri de la anumiţi conducătorii de cluburi.

Toate taxele care ar putea crește în 2025. Scumpiri pe bandă, din cauza pomenilor guvernamentale
Recomandări
Toate taxele care ar putea crește în 2025. Scumpiri pe bandă, din cauza pomenilor guvernamentale

5 minute a despărţit Generaţia de Aur de o semifinală cu Brazilia, la World Cup ’94

 

Loteria penaltyurilor

0-0, Mild (peste poartă)/ 1-0, Răducioiu (gol)/ 1-1, K. Andersson (gol)/ 2-1, Hagi (gol)/ 2-2, Brolin (gol)/ 3-2, Lupescu (gol), 3-3, Ingesson (gol), 3-3, Dan Petrescu (a apărat Ravelli), 3-4, Nilsson (gol), 4-4, Ilie Dumitrescu (gol), 4-5, Larsson (gol), 4-5, Belodedici (a apărat Ravelli).

 

Sferturi de finală CM 94
06.07.1994, Ora: 16.35 (locală)

România – Suedia 2-2 (0-0, 1-1), 4-5 la penalty-uri
Au marcat: Răducioiu (88, 101)/ Brolin (79), K. Andersson (115)
ROMNIA: Prunea – D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymeş – I. Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu (84 Panduru), Hagi (cap.), I. Dumitrescu, Răducioiu. (antrenor Anghel Iordănescu)
SUEDIA: Ravelli – R. Nilsson, P. Andersson, Björklund (84 Kaamark), Ljung – Schwarz, Ingesson, Brolin, Mild – Dahlin (107 H. Larsson), K. Andersson. (antrenor Tommy Svensson)
Cartonas rosu: Schwarz (102).
Stadion: “Stanford”, San Francisco, Spectatori: 81.750

Balint: „N-am observat că Ravelli era în careu”

Gabi Balint (51 de ani), director sportiv al naţionalei la Cupa Mondială din 1994, a rămas suprins când a auzit despre faptul că, la două penalty-uri, portarul suedez Thomas Ravelli se afla în suprafaţa de pedeapsă. „N-am remarcat nimic la momentul respectiv şi nici nu-mi aduc aminte să fi observat cineva asta”, ne-a spus Balint, în prezent antrenor la CS Universitateaza Craiova. (Mugur Băileşteanu)

Laura Crișan, fiica afaceristului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, pusă în libertate, alături de ceilalți doi suspecți
Recomandări
Laura Crișan, fiica afaceristului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, pusă în libertate, alături de ceilalți doi suspecți

INTERVIU / Nicolae Grigorescu, fostul mare arbitru asistent:

”Conform regulamentului, trebuia să se repete!”

Grigorescu Nicolae

Nicolae Grigorescu (59 de ani, foto), cel mai cunoscut arbitru asistent din România, prezent la Cupa Mondială din 1998 şi la Euro 2000, explică în detaliu, din punct de vedere regulamentar, ce s-a petrecut la cel mai important moment din istoria naţionalei.

SportNews: Vă amintiţi celebrele lovituri departajare din ”sferturile” CM 1994!
Nicolae Grigorescu: Normal! Ce s-a întâmplat?

Am revăzut acum, după 20 de ani, acele imagini şi două penalty-uri sunt executate neregulamentar…
Aveţi dreptate. Şi, dacă nu mă înşel, una dintre acele lovituri e trecută într-un material UEFA pentru arbitri. Acolo sunt execuţii de departajare efectuate în condiţii neregulamentare!

La Kennet Andersson şi Brolin…
Nu am acum DVD-ul, să vă spun exact, însă vă pot reda paragrafe din regulament. Şi anume: portarul advers executantului trebuia, la acea vreme, să stea pe linia porţii, fără a se mişca până în momentul în care balonul era lovit. Înainte de lovitura de departaje, portarul coechipier cu executantul trebuie să se afle în afara suprafeţei de pedeapsă, cât mai aproape de linia de poartă, în partea dreaptă a celui care execută, fără a se mişca.

Ravelli, portarul Suediei, în careu… Ce trebuia să facă arbitrul?
Arbitrul trebuia să se poziţioneze în stânga executantului, pentru a supraveghea locul de execuţie, iar arbitrul de linie, cum era în terminologia din 1994, să se afle la intersecţia liniei de poartă cu prima linie paralelă cu prima linie paralelă cu punctul de la 11 metri. Ca să vă răspund, arbitrul nu trebuia să valideze acele reuşite, ci să dispună repetarea lor.

Ce departe am fi ajuns? Poate răsturnam istoria de acum 20 de ani…
Poate…

Aţi fost în vreun moment aproape de prezenţa la World Cup 1994?
Nu, n-a fost nici o discuţie! Singurul care a fost în calcule a fost arbitrul Ion Crăciunescu, dar nici el nu a mai ajuns acolo. (Interviu realizat de MIHAI TOMA)

Alte greşeli mari de arbitraj comise împotriva României

România – Bulgaria 0-1, Euro 96
Danezul Peter Mikkelsen nu a validat României un gol valabil înscris de Dorinel Munteanu, la scorul de 1-0.

Norvegia – România 1-1, preliminariile Euro 2004
Lubos Michel a dictat eronat, în minutul 77, penalty-ul din care norvegienii au egalat. Arbitrul slovac a sancţionat în minutul 77 un presupus henţ comis în careu de Chivu, dar care a fost făcut, de fapt, de Carew.

Franţa – România 2-0, preliminariile Euro 2012
Francezii au deschis scorul din ofsaid, în minutul 83, prin Remy. Meciul a fost oficiat de o brigadă de arbitri din Portugalia, cu Pedro Proenca la centru.

 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează
Știrileprotv.ro
Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Țara unde se construiește cel mai tare oraș din lume. Va fi de 2 ori mai mare ca Barcelona, plin de stațiuni turistice, spitale, școli, universități și linii feroviare de mare viteză. Se vor crea 750 000 de locuri de muncă și va pompa în economie 25 de miliarde de dolari
FANATIK.RO
Țara unde se construiește cel mai tare oraș din lume. Va fi de 2 ori mai mare ca Barcelona, plin de stațiuni turistice, spitale, școli, universități și linii feroviare de mare viteză. Se vor crea 750 000 de locuri de muncă și va pompa în economie 25 de miliarde de dolari
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
GSP.RO
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
Cele 5 zodii pentru care se întoarce roata norocului în următoarele 6 luni. Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate în noul an
FANATIK.RO
Cele 5 zodii pentru care se întoarce roata norocului în următoarele 6 luni. Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate în noul an
Delia, schimbare spectaculoasă de imagine! Toată lumea vorbește despre noul look al artistei! Cum a apărut îmbrăcată și coafată / FOTO
Unica.ro
Delia, schimbare spectaculoasă de imagine! Toată lumea vorbește despre noul look al artistei! Cum a apărut îmbrăcată și coafată / FOTO
Taxă nouă în factura de energie electrică. O vom plăti de luna aceasta
Financiarul.ro
Taxă nouă în factura de energie electrică. O vom plăti de luna aceasta
Ora de iarnă 2024. Când ar putea renunţa România la sistem, aşa cum au făcut-o alte state
Observatornews.ro
Ora de iarnă 2024. Când ar putea renunţa România la sistem, aşa cum au făcut-o alte state
Horoscop 25 octombrie 2024. Racii simt nevoia să se elibereze de anumite poveri emoționale care s-au dovedit a fi un balast incredibil de greu
HOROSCOP
Horoscop 25 octombrie 2024. Racii simt nevoia să se elibereze de anumite poveri emoționale care s-au dovedit a fi un balast incredibil de greu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI