Anca Alexandrescu şi Codruţa Strâmb, judecătoarele de la Curtea de Apel Bucureşti care au dat sentinţa definitivă, au tăiat în carne vie în „Dosarul Transferurilor”: Ioan Becali (6 ani și 4 luni), Victor Becali (4 ani și 8 luni), Gică Popescu (3 ani, o lună şi 10 zile), George Copos (3 ani şi 8 luni), Cristi Borcea (6 ani și 4 luni), Gigi Nețoiu (3 ani și 4 luni), Mihai Stoica (3 ani și 6 luni) și Jean Pădureanu (3 ani și 4 luni).

Niciunul n-a fost eliberat, în ciuda numeroaselor „probleme” invocate

După ce au intrat la puşcărie, cei opt au avut un şoc: nu căzuseră de pe vârful Omu, ci de pe Everest. Şi, mergând pe principiul lui Gigi Becali, aproape toţi au început cu o avalanşă de cereri de eliberare condiţionată, invocând fel şi fel de necazuri. În numele lui Gică Popescu s-au ocupat alţii, încercând să-şi facă imagine pe seama imaginii fostului căpitan al Barcelonei. Ponta i-a vehiculat de mai multe ori prin faţa ochilor promisiunea unei eliberări, dar totul a rămas la stadiul de vorbe. Jean Pădureanu a invocat motive de sănătate, iar sora lui a făcut o cerere de eliberare condiţionată. Degeaba. Tot în zadar l-au căinat şi „bocitoare” precum Dumitru Dragomir şi Florin Halagian. Autorităţile n-au considerat că erau motive pentru aşa ceva. Meme Stoica s-a văitat autorităţilor că n-are cine să-i mai aducă bani în casă şi că familia lui nu mai are cu să trăiască. Şi demersul lui a fost în van. Doar Gică Popescu a fost eliberat o dată, 24 de ore, la înmormântarea tatălui său.

Tâmplari, grădinari, „profesori”

Când s-au convins că toate cererile de eliberare condiţionată n-au sorţi de izbândă, arestaţii din fotbal au adoptat altă tactică. Au cerut să muncească, pentru ca în contul zilelor în câmpul muncii, să li se mai scadă din pedeapsă. Mihai Stoica, George Copos şi Gică Popescu, încarceraţi la Rahova, au lucrat la atelierul de tâmplărie. Acolo s-au făcut „fraţi de sânge” şi Copos le-a făcut o promisiune celor doi (DETALII, AICI).

Între timp, Copos a rămas singur la Rahova, ceilalţi doi prieteni fiind „cazaţi” la Jilava. Acolo, Popescu şi-a schimbat şi meseria. A dat tâmplăria pe grădinărit. Şi Stoica s-a apucat de aranjat răsaduri (DETALII, AICI).

Ioan şi Victor Becali s-au orientat pe domeniul auto. Primul ca mecanic, fratele său, ca vulcanizator. Între timp, a apărut informaţia că Ioan Becali a mai îmbrăţişat o meserie, una nobilă, de profesor. Se spune că „Giovani” le-ar da lecţii de limba italiană şi de limba spaniolă colegilor de „suferinţă”. Despre Neţoiu, încarcerat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, se spune că ar fi lucrat ca zidar şi că ar fi pus cărămidă peste cărămidă pentru ridicarea unei capele. Jean Pădureanu nu munceşte, fiindcă starea de sănătate nu i-o permite.

Borcea e „bolnav” după sex şi lux

Borcea a refuzat să muncească, susţinând că este bolnav. El a invocat probleme cardiace, dar a menţionat şi eterna problemă a „otrăvirii” cu mercur. Iar când a fost internat într-o unitate spitalicească a penitenciarului, s-a vindecat miraculos. Şi şi-a verificat bărbăţia într-o noapte de sex nebun cu o asistentă (DETALII, AICI). N-a fost singurul derapaj al ex-dinamovistului. Acesta n-a rezistat în condiţiile mizere şi şi-a făcut lux în celulă, încălcând regulamentele în vigoare (DETALII, AICI). Pentru această ultimă „fiţă”, Borcea riscă alte probleme (DETALII, AICI).

Scriu mai mult decât au citit

Toţi puşcăriaşii din fotbal şi-au descoperit, mai nou, plăcerea de a scrie, deşi, în libertate, mulţi şi-au arătat limitele, făcând nenumărate „fracturi de logică” sau lăsând posterităţii gafe celebre. Ei au umplut deja o bibliotecă, dar niciuna dintre „capodoperele” lor, care valorează 30 de zile în minus din pedeapsă, n-a ajuns pe rafturile vreunei librării. Copos are cinci cărţi, Gică Popescu şi Mihai Stoica au publicat câte două, iar Borcea îşi pregăteşte debutul literar (DETALII, AICI). Cel care ar putea fi primul eliberat din acest dosar este George Copos. Cazul lui a ajuns pe masa judecătorilor, dar sunt şanse destul de mici să se vadă prea curând liber (DETALII, AICI).

11, 5 milioane de euro este prejudiciul adus de cei opt în acest dosar în care au fost anchetate 12 transferuri. Miron Cozma, omul care a stat aproape 10 ani după gratii, a dezvăluit în urmă cu aproape două luni că, pentru a scăpa de puşcărie, Borcea a plătit tot prejudiciul stabilit de anchetatori. Dacă e adevărat, Borcea e singurul care a achitat tot. De la restul, statul mai are de luat bani.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News