Cei mai mulţi sportivi români ai anilor 70-80 se zbat acum în sărăcie. Unii trăiesc de pe o zi pe alta, alţii sunt internaţi în azile de bătrâni. Există însă câţiva care au avut noroc şi au devenit chiar milionari. E exemplul fostului rugbist bucureştean Valentin Barba (55 de ani), care are o avere estimată la 100.000.000 de euro.
Barba, machedon la origine, şi-a început cariera ca fotbalist, la Progresul Bucureşti, însă a intrat la Liceul Aurel Vlaicu, instituţie care avea profil de rugby. “Anturajul m-a făcut să renunţ la fotbal şi să mă îndrăgostesc de mingea ovală”, povesteşte Barba. Între 1972 şi 1985 a jucat la trei echipe: Rapid Bucureşti, Politehnica Iaşi şi Sportul Studenţesc. 1972 a fost cel mai bun an al carierei sale: a luat titlul cu feroviarii şi a câştigat Campionatul European cu naţionala de juniori a României. Deşi era jucător activ, s-a înscris la Institutul de Construcţii Bucureşti. Facultatea i-a oferit oportunitatea să lucreze în domeniu după ce a lăsat sportul. A fost diriginte de şantier, a trecut pe la ICRAL Pajura, pentru ca revoluţia să-l prindă la Grupul Întreprinderilor de Gospodărire Comunală a oraşului Bucureşti (GIGC, acum RADET).
În 1990, avea în cont doar 2.500 de mărci
“De la 22 decembrie 1989 n-am mai avut serviciu. Cum a picat Ceauşescu, cum nu am mai vrut să aud de munca la stat. În februarie 1990 am făcut rost de 2.500 de mărci şi am plecat în Germania. Aduceam maşini şi haine vechi, pe care le vindeam în ţară”, spune Valentin Barba. După 8 ani, îşi inaugura prima firmă de construcţii, în care investea 30.000 de dolari (22.500 de euro). Acum, la 19 ani de la revoluţie, a înmulţit banii exponenţial: fostul rugbist are 100.000.000 de euro.
Şi-a angajat 6 colegi din echipa de rugby
“Am două clădiri în cartierul Pipera din Bucureşti, de câte 12 etaje, în total 60.000 de metri pătraţi de suprafaţă construită, în care funcţionează două hoteluri cu acelaşi nume, Alexander, unul de 4 stele, altul de 5 stele. 10 etaje din fiecare clădire sunt închiriate pentru birouri. Mai am 5 săli de restaurant şi 8 săli de conferinţe”, mărturiseşte Barba, care vrea să-şi mai ridice încă un “mastodont”, de 32.000 de metri pătraţi. Cei mai mari investitori din România, Renault şi Metro, au birourile în complexul său. Omul de afaceri nu şi-a uitat colegii: “Am angajat şase foşti rugbişti. Sunt învăţaţi cu cantonamentele, aşa că stau la muncă, nu fug de ea. Sportul formează anumite trăsături, cum ar fi disciplina şi seriozitatea. Exact ce-mi trebuie mie de la angajaţii mei”, spune Barba.
Fiul său e «Ştefănuţ», din «Numai iubirea»
Alexandru, fiul de 13 ani al lui Valentin Barba, e actor de telenovele. A fost ales, pe când era la grădiniţă, să joace în Tornado (2004). Micuţul l-a avut coleg de platou pe actorul Daniel Bernhardt, cunoscut pentru rolurile din Sport sângeros 2 şi 3. Alexandru a intrat apoi în lumea telenovelelor româneşti, apărând în “Numai iubirea”, “Lacrimi de iubire” şi “Om bogat, om sărac”. Ultima producţie în care a jucat este Blood and Chocolate (2007), alături de Olivier Martinez, fostul soţ al cântăreţei Kylie Minogue.
A strâns 25.000 $ din filmele în care a jucat
Valentin Barba e însurat şi mai are două fete, Georgiana (25 de ani), acum manager al hotelului Alexander, şi Ileana (21 de ani), care studiază marketingul la Montreal, Canada. Însă febleţea sa e micuţul Alexandru, actorul familiei. “A strâns singur 25.000 de dolari din filmele în care a jucat. Eu îi dau strictul necesar”, spune tatăl puştiului.
Geoană şi Gaţu mănâncă la restaurantele sale
De-a lungul timpului, numeroşi politicieni, sportivi sau artişti au trecut pragul hotelurilor Alexander şi al restaurantelor lui Valentin Barba: PSD-istul Mircea Geoană, cântăreaţa Daniela Gyorfi, comediantul Romică ţociu, fotbaliştii Bogdan Stelea, Marius Măldărăşanu şi Cătălin Munteanu sau selecţionerul României, Răzvan Lucescu. Însă aromânii sunt clienţii săi fideli. Impresarii Giovani şi Victor Becali şi preşedintele federaţiei de handbal, Cristian Gaţu, obişnuiesc să ia masa “acasă” la Barba.