Fost sportiv de performanță, șef al federației de tir din Mexic, om de afaceri și patron media, Vazquez-Rana a fost membru al Comitetului Executiv al CIO, dar și șeful Organizației Pan-Americane a Sporturilor (PASO) sau al Asociației Comitetelor Olimpice Naționale (ANOC), în perioada 1979-2012.

”Mario Vazquez-Rana și-a dedicat o mare parte din viața sa sportului olimpic”, a declarat președintele CIO, Thomas Bach, într-o declarație de presă.

”A fost, timp de zeci de ani, cu mare angajament, președinte al PASO, până în ultimele sale clipe. Are un merit deosebit în mișcarea olimpică și întotdeauna ne vom aminti de el ca de un mare lider olimpic. Drapelul olimpic de la sediul CIO de la Lausanne va fi coborât în bernă în onoarea sa”, a mai spus Bach.

Mario Vazquez-Rana FOTO: televisadeportes.esmas.com

Mario Vazquez-Rana a fost un membru influent al CIO în vremea când președinți ai forului olimpic au fost Juan Antonio Samaranch și Jacques Rogge, iar fratele său Olegario este și el membru IOC.

Vazquez-Rana, care a deținut pentru scurt timp și agenția de știri UPI, a demisionat din toate funcțiile deținute în cadrul CIO în 2012, în urma unor contre publice cu șeicul kuweitian Ahmad Al-Fahah Al-Sabah și cu irlandezul Patrick Hickey, președintele Comitetelor Naționale Olimpice din Europa.

Vazquez-Rana a făcut parte din echipa de tir a țării sale, cu care a participat le nenumărate competiții în anii 60. De asemenea, a condus federația de profil din Mexic (1969-1974).

Urmărește-ne pe Google News