Uwe Delkof, un roman fugit in Germania acum 16 ani, este antrenor de copii la TSV Feldkirchen. Dintre toate echipele clubului bavarez, a sa a incheiat campionatul cel mai sus, pe pozitia a doua, premiera in istoria clubului!

Ce a facut in Romania. A jucat fotbal la Scoala Sportiva din Timisoara, apoi s-a transferat la UTA. Aici a suferit o ruptura a ligamentelor incrucisate si a incheiat cu fotbalul de performanta. A facut liceul german, tatal sau avand origini nemtesti, apoi armata, dupa care a parasit Romania.

De ce a plecat. “Aveam in cap mai de mult sa plec. Tatal meu, recordman pe tara la saritura in lungime, profesor universitar si antrenor de atletism, nu a vrut sa dea un sportiv la Steaua. De atunci au inceput problemele. I-au pus „bete in roate” cand a incercat sa plece in Germania. Dupa Revolutie, toata lumea s-a inghesuit sa-si faca pasapoarte. S-a zvonit atunci ca dureaza doi ani pana obtii documentul, asa ca am hotarat sa plec fara”, povesteste Uwe.

Cum a ajuns in Germania. “Am fugit imediat, la 16 iunie 1990. Tin minte ca am vazut meciul Romaniei cu URSS, de la Coppa del Mondo, intr-o carciuma din Cehia. Ce goluri a dat Lacatus! Era la trei luni dupa ce suferisem acea accidentare urata. Am fugit peste granita, pe aratura. Asa, cu ligamentele rupte, cred ca am scos cel mai bun timp din istorie pe kilometru! Mi-era sa nu ma trezesc cu un glont in cap, desi, dupa Revolutie, granita nu mai era asa pazita ca pe vremea lui Ceausescu”. A ajuns la Szeged, in Ungaria, unde il astepta un prieten, apoi in Germania. “Am stat trei saptamani. Am avut noroc ca mi-am luat livretul militar cu mine – in ciorap l-am bagat – singurul document oficial pe care scria cetatenia. Plus ca stiam limba germana, pentru ca facusem liceul de profil din Timisoara. M-au trimis la Stuttgart, unde mi s-a facut buletinul. Ma nascusem a doua oara!”.

Ce a facut in Germania. La inceput am carat saci, apoi a jucat fotbal intr-o echipa de turci care-l strigau “Hagi”, s-a inscris la facultate, a terminat-o, dupa care a facut cursuri intensive la scoala de antrenori. Acum, Uwe lucreaza in paralel la Oddset, loteria de stat germana, unde e statistician, si la Feldkirchen.

Performanta. Antrenorul roman a preluat echipa de copii de cinci ani si lucreza si acum cu acestia, la Under 11. Sambata a incheiat campionatul cu o victorie, 7-0 in deplasare, TSV ocupand pozitia a doua, dupa Bayern München. E considerat cel mai tare tehnician care a lucrat vreodata la acest club.

„Nemtii sunt prea organizati”

Desi nationala Germaniei merge ceas la actualul Campionat Mondial, Uwe crede ca, pe termen lung, fotbalul de aici a luat-o intr-o directie gresita: “E prea organizat, in Germania nu mai exista fotbalul de strada, acolo unde se nasc adevaratii campioni. Copiii sunt dati pe mana antrenorilor de la 4-5 ani si nu isi mai dezvolta spiritul acela tehnic si tactic. Pun baza numai pe forta, iar meciurile sunt adevarate lupte in teren”.

Cea mai proasta echipa din Germania!

Echipa  clubului TSV Feldkirchen e considerata cea mai proasta din Germania. Inaintea ultimei etape, TSV avea un bilant dezastruos: zero victorii, un egal si 18 infrangeri, golaveraj 23-135. Bilant: un punct in 19 etape.

Miercuri, surpriza de proportii: TSV Feldkirchen a incheiat campionatul cu o victorie rasunatoare, 3-0, insa prin neprezentarea adversarului de la ASV Glonn! Primul succes in acest sezon! A fost prilej de sarbatoare in randul baietilor din Feldkirchen.

Cel putin o bere inainte de incalzire

Toata populatia celui mai bogat sat din apropierea Münchenului ne-a indrumat catre meciul echipei. “Vreti sa radeti putin? Duceti-va la fotbal!” Dornici de distractie, am mers, dar am asistat la un “antrenament” al celor mai prosti fotbalisti din Germania, sedinta de pregatire comandata de tehnician in locul partidei din campionat.

Antrenati de un italian direct din restaurant

Incalzirea? Fiecare rade cate o bere! Apoi se trece la “joc”: un gras – probabil vedeta echipei, ca are tricoul cu numarul 10 – isi ia la bataie coechipierii. La propriu. E tare suparat si nu incercam sa aflam din ce cauza. Apare antrenorul si, chiar daca e mic, reuseste sa aplaneze conflictele. Il cheama Donato Carlucci, e italian, dar mai degraba aduce cu un turc. Le da baietilor o  minge, apoi fuge in restaurantul bazei sportive!

“Fotbalistii” incing un meci pe jumatatea terenului, sapte contra sapte, la porti de 5 metri. Grasul incepe ca atacant al uneia din echipe, insa dupa doua-trei minute trece in poarta. Echipa sa debuteaza curajos, conduce minute bune, insa si colegii sai cad fizic si incaseaza gol dupa gol. Baietii incearca sa joace la spectacol: de trei ori dau pe langa minge, cateodata chiar le reuseste cate o executie pretentioasa. Dupa 20 de minute, apare Donato,  antrenorul. Se plimba prin teren, nu scoate un cuvant, dupa care fluiera finalul partidei in care echipa grasului a pierdut cu 12-8. Jucatorii se duc sa se spele, sunt uzi pana la piele. Nu, nu de transpiratie, ci pentru ca a plouat. Revin apoi in teren pentru a face ceea ce stiu mai bine: se duc la baraca din spatele bazei sportive, unde-i asteapta cinci lazi cu bere.

Victoria indelung asteptata, prima dupa un an de munca intensa, a venit si merita udata! 

18 sponsori si isi fac si stadion mare

Vedeta e din Afganistan si sta la casa de copii. Rusinea satului, asa cum e cunoscuta formatia din Feldkirchen, are in componenta si un jucator din Afganistan. E cel mai serios si cel mai talentat din echipa. Acestuia i-au murit ambii parinti si locuieste la casa de copii din Feldkirchen.

Ajutor de la o groaza de sponsori. 18 sponsori cunoscuti sustin echipele clubului din Feldkirchen. Fiecare grupa de varsta are cate 10 mingi si doua randuri de echipament. Baza de pregatire are un teren mare de fotbal si trei mai mici, sase terenuri de tenis si e dotata cu nocturna. In spatele bazei a demarat constructia unui stadion de dimensiunile celui al lui Dinamo, desi echipa de seniori e cea mai slaba si este  in “Bezirksliga”, ultima a fotbalului german!

Casele de pariuri private, ilegale in Germania

Uwe Delkof spune ca loteria de stat germana este singura care poate organiza pariuri sportive, in urma unui proces din urma cu doua luni. Procurorii au decis ca pariurile sportive sa se afle in totalitate sub tutela statului, pentru ca exista riscul crearii dependentei de pariuri. Astfel, toate casele de pariuri, in jur de 200 numai in München, au intrat in ilegalitate. De altfel, echipa a doua a orasului München, TSV 1860, retrogradata in cea de-a doua liga, a fost salvata de la faliment de firma BetandWin, care i-a devenit sponsor. Insa federatia de fotbal din Germania i-a somat pe oficialii echipei sa renunte la acest sponsor, cu riscul desfiintarii gruparii.

Copiii sai, Chivu si Figo

Uwe are doi copii, Patrick si Brian, numiti asa dupa Patrick Kluivert si Brian Laudrup. Ambii joaca fotbal la TSV Feldkirchen. Daca cel mai mic poarta cu mandrie tricoul cu numarul 4 al lui Chivu de la Roma, cel mare e fan al portughezului Figo. Asta dupa ce, la un meci din Liga dintre Bayern si Real Madrid, lusitanul l-a ales pe el pentru a-l insoti pe terenul de joc la prezentarea echipelor (foto). Tatal sau, Uwe, l-a invatat sa-i faca cu ochiul lui Figo atunci cand jucatorii isi aleg copiii, figura a tinut si de atunci Brian are ochi numai pentru fotbalistul portughez. Si-a tapetat camera cu fotografiile favoritului, si-a pus parintele sa-i cumpere tricouri, pe care insa nu le foloseste la antrenament pentru a nu le murdari!

 
 

Urmărește-ne pe Google News