Meciul Ungaria-România, de vineri, din preliminariile Euro 2016, ne prilejuiește și o analiză comparativă a fotbalului din cele două țări
Dacă în România, Marian Iancu, Cristi Borcea, Copos sau chiar Gigi au înfundat s-au înfundă pușcăria, și ungurii au pușcăriabilul lor. Csaba Tarsoly, proprietarul companiei de brokeraj Quaestor (care şi-a cerut, recent, falimentul), a fost arestat în dosarul în care este acuzat că ar avea legături cu presupusa fraudă în care este implicată firmei. Opoziţia politică din Ungaria acuză Quaestor de legături cu partidul Fidesz (aflat la guvernare), din cauză că Csaba Tarsoly (care a fost şi proprietarul clubului de fotbal Gyor ETO, unde l-a angajat și pe antrenorul roman Vasile Miriuță, care a și plecat în momentul falimentului) face parte din conducerea Federaţiei Ungare de Fotbal şi ar fi un apropiat al premierului Viktor Orban.
Au și ei un Gigi Becali care și-a pus fanii în cap!
Fotbalul maghiar are și el un Gigi Becali. Primul afacerist maghiar care a învestit în fotbal, după schimbările politice din anii 1990, e Gabor Várszegi. Cu afaceri IT și fonduri de investiţii, Varszegi a condus clubul MTK Budapesta între 1995 și 2011, cucerind 4 titluri, 3 Cupe și 2 Supercupe. Din cauza războiului cu fanii, ca și în situația lui Gigi Becali la Steaua, a fost nevoit să părăsească gruparea din Capitală. Varszegi și-a mutat companiile în Luxemburg, iar Fotex, cea mai importantă dintre ele, a părăsit bursa de la Budapesta, fiind listată în Marele Ducat. Várszegi petrece foarte puţin timp la Budapesta, deşi deţine cel mai scump imobil din capitală, fosta vilă a Arhiducelui Joseph August de Austria. Conform datelor din 2012, clădirile comerciale, birourile şi locuinţele din Ungaria şi din străinătate deţinute de Fotex au o valoare contabilă de 145 milioane de euro, şi o valoare comercială estimată la 319 milioane de euro. În Ungaria, grupul a vândut firmele de contabilitate şi de îmbrăcăminte.
COMPARAȚIE
Cel mai mare buget Ungaria: Ferencvaros/ 13.000.000 de euro
Cel mai mare buget România/ 10.000.000 de euro
Cel mai mare salariu al unui jucător în Ungaria: 10.000 de euro pe lună
În România: 30.000 de euro pe lună (Chipciu)
Ungaria: trei echipe cu ajutor al Primăriilor locale.
România: 8 echipe susținute de autoritățile locale (ASA, Chiajna, CSMS Iași, Petrolul, CSU Craiova, FC Voluntari, ACS Poli, Pandurii)
Drepturi TV Ungaria: 46, 700.000 de euro pe patru ani
România: 108.000.000 de euro pentru doi ani
Provincia a cucerit șapte titluri în Ungaria, din 2005 în 2014 (toate Debreceni VSC).
În România, din 2009 până în 2013, titlul a fost luat de CFR Cluj (3), Unirea Urziceni și Oțelul Galați.
Două academii joacă în prima ligă: Akademia Puskas și Viitorul Constanța
35% jucători străini sunt în Ungaria, 31% în România
Trei medalii au ungurii la juniori: aur la CE U17 (2006), bronz la CE U 17 (2008) și CM U19 (2009). Dosr Kristian Nemeth e în lot pentru meciul de vineri. Tricolorii n-au nici un rezultat.
Tozser și Korcsmar au bătut România la fotbal de masa și de calculator
Maghiarii visează că bat România. Tozser a învins un coleg ce reprezenta România la fotbal de masa, iar Korcsmar, evoluând cu Ungaria, a trecut de echipa tricoloră cu 4-0! !”Cu scorul ăsta ar fi toată țara mulțumită”, a scris Korcsmar pe un site de socializare. (AI POZĂ)
Meci de înalt risc la Budapesta!
În afara problemelor cu refugiații, Ministerul de Interne și Poliția au comunicat că în oraș și în județele limitrofe va fi triplet numărul de forte de ordine. Scopul este un control riguros al celor care ajung la meciul de vineri seară publică și sporirea siguranței publice.
Suporterii români, probleme din cauza gării Keleti
Fieful refugiaților, gara de est a Budapestei, Keleti, e mai mult închisă. Din această cauză este posibil ca mulți dintre cei 1.100 de fani români ce au bilete la meci să aibă probleme la sosire. Deocamdată, nu s-a anunțat în ce stație vor sosi fanii de la București.