În programul competiției sunt prezente următoarele discipline sportive: sărituri în apă, înot, polo, atletism, tir cu arcul, baschet, baseball, badminton, biliard. scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, golf, judo, patinaj pe role, tenis de masă, taekwondo, tenis, volei, haltere și wushu.
Universiada reprezinta după Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment sportiv din lume, iar de-a lungul istoriei, România a fost gazda ediției de iarnă a Universiadei din 1951 (Poiana Brașov), dar și a Universiadei de vară în anul 1981 (Bucuresti).
În anul 1953, Bucureștiul a fost orasul organizator al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților.
Participarea la Universiadă este permisa sportivilor studenti care sunt încadrați la o formă de studiu în instituțiile de învățământ superior (licență, masterat sau doctorat) sau absolventilor din anul 2016, care nu depășesc vârsta de 28 de ani cu excepția baschetului care are limita de vârstă maximă de 25 de ani.
România s-a clasat pe locul 29 pe natiuni la Universiada de vară din 2015 în Gwangju, Coreea de Sud, obtinand 1 medalie de aur, 3 de argint si 3 de bronz.
Lotul României pentru Universiada din Taipei e compus din 121 de sportivi
La aceasta a 29 a editie organizata la Taipei/Taiwan România va participa cu o delegatie formată din 121 de persoane, participând la 11 ramuri de sport.
Judoul romanesc va fi reprezentat de sportivii:
- Ioancă Roxana Gabriela, data nașterii: 18.12.1993, legitimată la clubul U CSM Cluj Napoca. Cel mai bun rezultat: loc 5 la Campinotul European U23 2016.
Își doreste ca la Olimpiada de la Tokyo, din 2020, să se bată pentru o medalie olimpică. ”Sunt o fire ambiţioasă. Îmi place să nu renunţ la luptă. Visul meu este să ajung la Olmpiadă”, a precizat Roxana, care a primit numai cuvinte de laudă din partea Andreei Chiţu, al carei sparring-partner de antrenament este. ”Îmi pune mari probleme la antrenamente. Este foarte tehnică şi, nu în ultimul rând talentată pentru acest sport. Cred că nu peste mult timp va putea obţine rezultate foarte bune”, a mai declarat Andreea Chiţu. Roxana Ioancă este campioană naţională, balcanică şi a câştigat o medalie de bronz la o cupă europeană, competiţie destinată senioarelor.
- Nicolaescu Oana, data nașterii: 23.02.1996, legitimată la clubul U CSM Cluj Napoca. Cel mai bun rezultat: loc 7 la Campionat Mondial U21 Miami 2014.
Anul 2016 a fost unul bun pentru Oana, ea reușind să devină vicecampioană națională cu echipa de seniori a clubului la care este legitimată, a câştigat titlul naţional la juniori alături de colegele ei, după o serie de victorii cu acelaşi scor (5-0), a obţinut medalia de bronz la Campionatul Naţional de juniori în lupta la sol, la Campionatul Naţional de tineret pe echipe şi-a menţinut titlul naţional cu CSM Cluj, i-a adăugat în palmares medalia de argint în lupta la sol!
Oana Nicolaescu a adunat 5 medalii, două de aur, două de argint şi una de bronz, dar cu toate acestea are şi un regret. “Nu mi-am atins obiectivul suprem, acela de a cuceri o medalie europeană în acest an. Privesc cu speranţă spre 2017 şi am încredere că o să fie un an plin de reuşite!”, a declarat sportiva de 20 de ani.
- Vasian Ionuț, data nașterii: 19.05.1996, legitimat la clubul U CSM Cluj Napoca. Cel mai bun rezultat: loc 5 la Campionat European U18 in 2012.
A început sa practice judo la Baia Mare, iar sub indrumarea anttrenorului Vasile Sălincean a obținut rezultate notabile în 2012 la cele trei turnee de Cupă Europeană, respectiv aur la Pitești, argint la Teplice și Bielsko Biala (ca judoka legitimat la CSM Baia Mare). Aceste rezultate l-au propulsat pe Ionuț Vasian pe poziția a doua în ranking-ul european intocmit de Federatia Europeana de Judo in acel an.
- Florian Andreea Gianina, data nașterii: 11.09.1994, legitimată la clubul CSM Liberty Oradea. Fiind sora mai titratei Larisa Florian, a fost inițiată și pregatită în judo de aceiași antrenori, Aurelian Fleisz şi Alexandru Goncearenco.
Are în palmares un loc 5 la Cupa Europeană de seniori în 2013, locul 5 la Cupa Europeană de juniori U21 la Lignano/ Italia şi Deva/ România în 2014, fiind și multiplă campioană naţională și medaliată la juniori și seniori: locul 1 CN Echipe Juniori U20, locul 2 CN pe Echipe Tineret U23, locul 3 CN Echipe Seniori.
- Podelenczki Lorena Alexandra, nascută în 19.06.1994, legitimată la CSM Liberty Oradea, a început să practice judo sub indrumarea antrenorilor Fleisz Aurelian și Alexandru Goncearenco la LPS CSS Liberty Oradea. În iulie 2016, s-a clasat pe locul 3 la Cupa Europeană de la Bratislava. În 2017 a obținut medalia de bronz la CN Seniori de la Cluj-Napoca. În 2016, la CE, care a avut loc în noiembrie la Tel Aviv, s-a clasat pe locul 7, loc care l-a obținut și la Cupa Europeană de la Belgrad în luna octombrie în același an.
De asemenea, în aprilie a obținut locul 1 la CN Tineret U23 care a avut loc la Oradea, locul 1 CN Juniori U20, locul 1 CN Echipe Juniori U20, locul 1 la CN de Lupta la Sol Juniori U 20, locul 2 Cupa României la Seniori, locul 2 CN pe Echipe Tineret U23, locul 3 CN Echipe Senioare.
Cu un palmares impresionant, Lorena își dorește un parcurs cât mai bun la această Universiadă.
- Farkas Bertalan, născut în 09.10.1994, legitimat la CSM Liberty Oradea, a început să practice judo sub îndrumarea antrenorilor Fleisz Aurelian și Alexandru Goncearenco la LPS CSS Liberty Oradea. Este multiplu campion și medaliat la competiții naționale și internaționale: locul 1 și campion național școlar, locul 3 CN Juniori, locul 2 CN Seniori, locul 3 CN Tineret U23.
În 2017 a obținut medalia de bronz la CN Seniori într-o întrecere selectă cu sportivi mult mai titrați și cu o mare experiență. Este unul dintre judoka care promite să aducă medalii pentru România în competițiile internaționale. În 2015 a obținut locul 3 la CN Tineret U21, iar in 2013 a fost campion balcanic la Ohrid/ Macedonia.
- Kunszabo Luca Mihai, născut în 13.05.1996, legitimat la CSM Arad. Este multiplu campion și medaliat la competiții nationale și internaționale, dar și campion național universitar. Are în palmares 2 medalii de bronz la juniori (una la Campionatul European și cea de a doua la Cupa Europei), o medalie de bronz la cadeți și una de aur. A ocupat locul 5 la Cupa Europeană de Cadeți. +90 U17, Zagreb/Croația (10-11 martie 2012).
Luca a început să practice judo încă de mic sub îndrumarea prof. Mihai Telechi, şeful catedrei judo a LPS Arad. În iunie 2017, la Sala Polivalentă ”Ioan Kunst Ghermănescu” din Bucureşti, care a găzduit competiţia European Judo Open, întrecere din cadrul IJF World Judo Tour şi care punctează în clasamentul mondial (World Ranking List), Kunszabo Luca a ocupat locul 5 la categoria -100 kg. La această competiţie au participat 376 de judoka (244 masculin, 132 feminin) din 29 de țări de pe trei continente, România ocupând un meritoriu loc 3 în clasamentul pe națiuni. La Jocurile Francofoniei de la Abidjan (21-30 iulie 2017), Kunszabo a obţinut medalia de bronz după victoria din ultimul meci asupra congolezului Prince Kosi Samuzu.
- Băldean Teodor, data nașterii: 05.08.1997, legitimat la clubul U CSM Cluj Napoca. Cel mai bun rezultat: Campion Național de Seniori 2017 la finalele de la Cluj Napoca.
A început să practice judo de la 10 ani sub îndrumarea prof. Vasile Bodea, la Clubul de Judo și Arte Marțiale din Bistrița. Dintr-un copil problemă de care se ”lipeau” conflictele, la dorința părinților de a-i canaliza energia și efortul spre ceva constructiv, Teodor ajunge într-o perioadă de numai 2 ani o mare speranță a judo-ului romanesc, obținând în 2011 și primele rezultate: locul 1 și campion național la U15 ctg. 60 kg și locul 1 și câștigător al titlului național cu echipa. Aceste rezultate au fost completate în acelasi an de alte rezultate în competițiile internaționale: locul 2 la Campionatele Internaționale Judo (Graz/Austria), locul 2 la Cupa Mondiala Judo (Gyor/Ungaria).
În perioada 7-9 iulie 2017, localitatea Pazardzhik din Bulgaria a fost gazda Campionatului Balcanic rezervat categoriei de vârstă U21 (juniori). Băldean Teodor a urcat pe treapta cea mai inalta a podiumului la ctg. -81 kg, contribuind astfel la clasarea pe locul 1 pe națiuni a României, urmată de Turcia și de Bosnia&Herțegovina. La această competiţie, România a fost reprezentată de un lot format din 30 de judoka. Au participat peste 170 de judoka din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia şi România.
Antrenorul Rolland Bodo a declarat cu modestie și optimism: ”Asteptarile mele de la această participare la Universiada de la Taipei, sunt cele de a obține o medalie
Studentii nostri de la judo vor fi insotiți de antrenorii: Rolland Bodo și Goncearenco Alexandru.
Participarea judo-ului românesc la Universiada de la Taipei este importantă prin prisma tradiției acestei frumoase arte și a rezultatelor pe care țara noastră le-a avut în trecut la această ramura de sport.