NOVAK DJOKOVICI (1) – STANISLAS WAWRINKA (3) 7-6 (1), 4-6, 5-7, 3-6
AICI, cifrele finalei.
Stanislas Wawrinka, 31 de ani și locul 3 ATP, este noul campion de la US Open, după o finală de 3 ore și 54 de minute câștigată în fața liderului mondial, Novak Djokovici (29 de ani), care a terminat meciul accidentat, însă nu a vrut să abandoneze.
Djokovici și-a adjudecat primul set, la tie-break, iar finala părea să curgă pe drumul dorit de sârb. Problemele medicale ale lui ”Nole” au înclinat însă decisiv balanța în favoarea adversarului.
Este al treilea titlul de Mare Șlem câștigat de Stan în carieră, din tot atâtea finale jucate: Australian Open 2014 și Roland Garros 2015.
Ca și în finala de la Flushing Meadows, și în celălalte două finale, Wawrinka a luptat cu oponenți accidentați: Rafael Nadal, la Antipozi, și Novak Djokovici, pe zgura de la Paris.
Novak Djokovici a ratat ocazia a pune mâna pe al 13-lea titlul major al carierei și de a se apropia de deținătorul recordului la acest capitol, elvețianul Roger Federer (17).
La final, Wawrinka și Djokovici s-au îmbrățișat îndelung, despărțiți de fileu.
Apoi, Stan s-a dus în lojă și și-a îmbrățișat antrenorul, iubita, părinții și prietenii.
”Trebuie să recunosc că Stan a fost mai bun decât mine, procentajul meu de reuşită la mingile de break a fost catastrofal”, a regretat Djokovic. Sârbul, dublu campion la US Open (2011, 2015) a beneficiat de 17 mingi de break, însă nu a putut fructifica decât trei, respectiv 18%. Wawrinka a câştigat, în schimb, şase dintre cele zece mingi de break de care a beneficiat, cu un procentaj de reuşită de 60%.
„Am avut ocazii, însă nu am putut să le capitalizez, iar atunci când nu profiţi de ele, acest lucru te costă scump. Nu sunt mulţumit de asta, însă am dat totul pe teren. Nu am fost însă suficient de calm în momentele importante şi nu am rămas concentrat atunci când era necesar. Acest gen de meci este o lecţie pentru mine”, a conchis sârbul.
Acesta nu a dorit să ofere prea multe amănunte legate de de problemele la piciorul drept pe care le-a acuzat în setul a patrulea, când a solicitat o pauză medicală. „Nu vreau să vorbesc despre asta, pentru a nu fi acuzat de faptul că îmi caut scuze”, a precizat el.
Elveţianul Wawrinka a fost recompensat cu un cec în valoare de 3,5 milioane dolari pentru succesul său, în timp ce Djokovic a încasat 1,75 milioane dolari, premiul rezervat finalistului.
”Am venit aici fără să mă aştept la nimic şi fără să-mi fixez un obiectiv. Dar, când am păşit pe teren am încercat să câştig fiecare meci. Acum mă simt complet stors, am dat totul pe teren. Este dificil de descris ce se întâmplă. Este formidabil, nu doar acest trofeu, ci faptul că am acum trei diferite. În plus, maniera în care am câştigat. Este Grand Slam-ul pentru care am suferit cel mai mult. În ultimele trei meciuri, finala a fost cea mai grea şi nu am fost departe de a mă da bătut, de a renunţa, şi la sfârşit am fost foarte mândru de ce am reuşit”, a declarat Wawrinka, 31 ani, care în 2014 a câştigat Australian Open, iar un an mai târziu s-a impus la Roland Garros.
Elveţianul, care nu a pierdut niciuna din cele 11 finale disputate din 2014, inclusiv trei de Grand Slam, a mărturisit că înaintea finalei a simţit că este favorit şi îl poate învinge pe Djokovic, chiar dacă fizic era mai consumat după cele 18 ore petrecute pe teren faţă de 9 ale sârbului: „Înainte de meci i-am spus lui Magnus (Norman, antrenorul său – n.r.) că este bizar, dar aveam sentimentul că sunt practic favorit. Aveam impresia că sunt mai puternic decât el. De două zile mă simţeam atât de bine şi aveam impresia că am tot ce trebuie pentru a-l bate. Ştiam că am progresat, că joc mai bine decât anul trecut. Ştiam că va fi un meci dur cu Novak, care te împinge să-ţi depăşeşti limitele tale dacă vrei să-l învingi”.
Wawrinka mai are nevoie de un succes la Wimbledon pentru a intra în clubul select al câştigătorilor celor patru turnee de Grand Slam, dar elveţianul abordează precaut acest subiect. Din 2005, Federer, Nadal, Djokovic şi Murray şi-au împărţit între ei titlurile de Grand Slam, cu excepţia lui Juan Martin del Potro (US Open 2009), Marin Cilic (US Open 2014) şi Stan Wawrinka, singurul care sfidează supremaţia celor patru.
„Cei patru mari, sunt departe de ei. Uitaţi-vă câte turnee au câştigat, câţi ani la rândul au fost aici. Da, eu am trei Grand Slam-uri, dar câte turnee de Masters 1.000 are Murray? Ei sunt aici de zece ani. De asta nu sunt printre ei. Nu pot fi acolo”, a declarat elveţianul.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
SETUL 4
Novak a acuzat crampe, dar nu a chemat trainerul decât la scorul 1-3! Lui Djokovici i-au fost pansate bătăturile de la picioare. ”Stan, îmi cer scuze”, i-a zis Djokerul, după ce a luat pauză neprogramată (ar fi trebuit s-o ia pauza dintre game-uri): 3-6.
”Roboțelul” antrenat perfect, rezistent, care era Djokovici, s-a dereglat.
Wawrinka a câștigat titlul Australian Open 2014 și la Roland Garros 2015 avâdn adversari accidentați: Rafael Nadal, respectiv Novak Djokovici.
SETUL 3
Setul 3 a fost uluitor. Wawrinka a avut 3-1 și 40-15 pe propriul serviciu, adică două șanse de a se distanța la 4-1. Novak părea sleit de puteri și nu găsea soluții. Vorbea singur, protesta, poate și durerile la umăr, din semifinale, reveniseră. Cumva, s-a salvat, deși a jucat tot moale, fără energie, de parcă n-ar fi avut meciuri facile și ar fi stat mai puțin pe teren. 76 de minute pentru un: 5-7.
SETUL 2
Manșa secund a intrat în buzunarul elvețianului, care a avut 4-1. Adversarul a egalat la 4, dar ”Stan the Man” n-a putut fi oprit: 4-6.
SETUL 1
I-a revenit, cu emoții, lui Nole. Sârbul a condus autoritar, cu 5-2, dar a fost prins din urmă. Manșa a ajut la tie-break, unde sârbul s-a impus la 1: 7-6 (1).
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Liderul mondial Novak Djokovici (29 de ani) caută, la Flushing Meadows, al 13-a turneu de Mare Șlem al carierei, ținta fiind recordul elvețianului Roger Federer, care are 17 astfel de scucese.
Sârbul are de răpus, în finala de la New York, rezistența elvețianului Stan Wawrinka (31 de ani), al 3-lea favorit al competiției. A mai câștigat la US Openîn 2011 și 2015.
Este a 21-a finală de Mare Șlem a carierei pentru ”Nole”, în vreme de Stan a ajuns doar la 3.
19-4
era scorul meciurilor directe între Djokovici și Wawrinka, înaintea finalei de la US Open.
US OPEN – finala (dublu feminin)
Caroline Garcia / Kristina Mladenovici – BETHANIE MATTEK-SANDS/ LUCIE SAFAROVA 6-2, 6-7 (5), 4-6
Caroline Garcia și Kristina Mladenovici, cap de serie numărul 1 la acest turneu, au triumfat la dublu.
La scorul 6-2, 5-4, franțuzoaicele au servit pentru meci. Mattek-Sands și Safarova le-au ”furat” serviciul la 0, apoi și-au adjudecat tie-break-ul.
Pentru Mattek-Sands (SUA) și pentru Safarova (Cehia) este al treilea triumf în turneele de Mare Șlem, după Australian Open și Roland Garros, ambele în 2015.
Cu Bethanie Mattek-Sands, Horia Tecău a câștigat un titlu la dublu mixt, la Australian Open, în 2012.