La meciul de Fed Cup de la Galați, de la sfârșitul săptămânii trecute, toți ochii au fost ațintiți asupra Simonei Halep (23 de ani, locul 3 WTA). Toată gloria a luat-o însă colega ei, Irina Camelia Begu (24 de ani, locul 34 WTA). Begu a adus, duminică, punctul supraviețuirii la simplu, egalând la 2, iar la dublu a înfăptuit minunea alături de Monica Niculescu. A rezultat un 3-2 istoric administrat Spaniei și calificarea în play-off-ul Grupei Mondiale.
La o oră după terminarea jocului de dublu, trei persoane roboteau emoționate în sala ”Dunărea”, printre organizatorii care demontau recuzita. Erau ceilalți trei membri ai familie Begu: mama Steluța (54 de ani), tatăl Paul (55 de ani) și fratele Andrei (29 de ani). Marcați de victorie, rudele Irinei și-au tras sufletul, apoi au stat de vorbă cu trimișii Libertatea&SportNews.ro la Galați.
Tatăl îi face cozonac
Mama este sufletul familiei, dar are grijă de mușchii Irinei. ”Urmăresc meciurile ei, dar nu o deranjez în timpul turneelor. Îi trimit doar câte un sms. Acasă o aștept acasă cu ciorbă de văcuță. Este preferata ei. Tatăl îi face cozonac”, dă ”din casă” doamna. Steluța Begu a aflat că fata ei suferă de la știrile sportive (după eșecul de sâmbătă, cu Garbine Muguruza, Irina a izbucnit în lacrimi): ”Mă uitam la televizor și am văzut-o pe Irina că plânge! Consider că a fost un moment de descărcare”.
Părinții nu îi mai influențează de mult alegerile Irinei. După ce un om de afaceri i-a propus fiicei sale să se supună unei operații estetice la nas, pentru a atrage mai ușor sponsorii, mama jucătoarei, care seamănă izbitor cu Irina, se repliază regulamentar: ”Să facă orice dorește. Este decizia ei. Noi nu ne amestecăm”.
”Irina a fost România”
La rândul lui, Paul Begu, un personaj cu trăsături de om liniștit, s-a apropiat de tenis și a luat distanță față de fotbal. ”Țineam cu Steaua, doar locuiesc în Drumul Taberei. Dar nu mă mai preocupă. Acum, totul este numai fotbal. Și alte sporturi merită mediatizate, mai ales cel care aduc glorie României. Publicul de la Galați a fost minunat. Iar Irina noastră a fost România!”, se mândrește seniorul.
Ca și în familia Halep, unde și fratele Simonei (Nicolae) a jucat tenis, și la familia Begu, racheta a ținut loc de jucărie. Însă, lui Andrei Begu (29 de ani) o problemă la inimă i-a stopat zborul și l-a trimis în lumea IT-iștilor. Asemănările Halep-Begu se opresc aici. ”Banii ei sunt sunt ai ei! Sunt munciți de ea, noi nu avem merite! Din 2011, Iri este independentă”, punctează Steluța Begu. La machedoni însă, ”banii mei sunt și banii familiei”, după cum recunoștea Halep.
Ajutată de mătușă
Cariera Irinei Begu a fost marcată de Aura Wagner (47 de ani), mătușa din partea mamei. ”Fără ea, nu ar fi ajuns la acest nivel. Este o fostă jucătoarea de tenis”, explică, recunoscătoare, Steluța. Irina Begu este dublă campioană europeană la juniori, la simplu, iar în 2012, la US Open, chiar în primul tur, a produs un șoc, eliminând-o pe daneza Caroline Wozniacki, fost lider mondial. La ediția din 2015 de la Australian Open, Begu a urcat până în ”optimi”.
”Aș fi jucat și într-un picior!”
După terminarea partidei de dublu de la Galați, în care a acuzat crampe musculare în primul set, Irina Begu a făcut o declarație de dragoste României: ”Nu s-a pus problema să abandonez. Pentru România, aș fi jucat și într-un picior! Nu am de ce să mă plâng, chiar dacă acum nu pot să stau nici în picioare. Dedic acest succes tuturor celor care ne-au susținut”. Irina Begu a mai spus că, la fiecare apariție pentru echipa de Fed Cup, se va afișa cu unghii colorate în roșu, galben și albastru.
Ne aflăm adversarul din play-off
România își va afla astăzi, de la ora 13.00, adversarul din play-off-ul Grupei Mondiale. Ar putea fi Australia, Canada, Elveția, SUA, Olanda, Italia sau Polonia. Meciurile vor avea loc pe 18 și pe 19 aprilie. Căpitanul nejucător Alina Tecșor a declarat că va miza pe aceeași formulă de echipă. Rămâne de văzut dacă va reveni Sorana Cârstea, care a fost, oficial, accidentată pentru acțiunea Galați, dar a evoluat fără probleme în câteva turneee, cu rezultate slabe.
Corespondență din Galați de la trimișii speciali Răzvan Ionașcu și Daniel Conțescu